ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:388/497)

Puree z dyni do wszystkiego 143

dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem(...)przetwory dla niemowlaka, to zawsze obieramy dynię. Puree z dyni do wszystkiego - składniki dowolna ilość dyni hokkaido, muskat, dynia piżmowa lub innych gatunków Puree z dyni do wszystkiego - przepis Piekarnik nagrzewam do temperatury 180-190 stopni. Dynię myję, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w niezbyt szerokie paski o grubości mniej więcej 2 cm w najszerszym miejscu. Pokrojoną dynię

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione 137

Klasyczny przepis na amerykańskie żeberka BBQ, które możesz zrobić w domowym piekarniku. Są niezwykle aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka(...)temp 200 stopni, po czym jeszcze raz wyjmij, posmaruj resztą marynaty i piecz następne 10 min – dzięki temu żeberka będą sticky , czyli klejące. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Rada: Żeberka BBQ można też przygotować na grillu.   Artykuł Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 366

gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać

Moja Delicja
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 297

Chodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki(...)sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C

Pasja Smaku
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 191

Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 305

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie pachnie, warto wypróbować przepis:). Będziemy potrzebować: około 1,5 kg piersi kurczaka 2 cebule (około 200 g) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny (60 g) olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki(...)mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu pieczeń odstawiam w foremce do wystudzenia

Uwaga Babcia Gotuje
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 194

Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób  dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy(...)kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy  uda,  w temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.  Następnie udka wyjmujemy

Miód i pieprz
Pieczone udka z warzywami 240

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 131

najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)niż pół centymetra. Cienkie ciasto gwarantuje, że tarta będzie dobrze wypieczona oraz chrupiąca. Jeżeli używacie mniejszej formy, lepiej zostawić trochę ciasta, niż wykorzystywać całe. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aby lekko się podpiekło. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 3 Następnie przygotowujemy składniki na tartę. Buraczki kroimy w plastry. Na maśle podsmażamy posiekane

Kuchnia Bazylii
Papryka faszerowana mięsem 106

Faszerowana papryka to smaczny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Aby danie było bardziej sycące można podać z pieczywem lub w towarzystwie ziemniaków, na przykład pieczonych. Mięso mielone oczywiście samodzielnie zmielone - może być wieprzowina, mięso mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe, jakie lubicie. Polecam serdecznie :) Składniki: 100 g ryżu (pół szklanki) olej do smażenia cebula 350 g mięsa mielonego - wieprzowego, wołowo(...)przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić mięsem z ryżem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piec 35 min. Po tym czasie papryki posypać tartym serem żółtym lub plasterkiem sera i zapiec kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Posypać

Kocham..lubię..gotuję..
Schab ze śliwką... 216

Doskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)zlewamy i możemy go potem wykorzystać do obiadu. Jak serwujemy od razu na obiad, to po prostu kroimy bardzo ostrym nożem na grube plastry, tak pokrojone podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem...wybór jest wielki... Jeżeli chcemy żeby schabik był do kanapek, to osuszony i ostudzony chowamy do lodówki na minimum 6 godzin i potem jak już ładnie stężeje możemy

chleba naszego
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 363

jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo(...)wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym

Kolorowy Przepisownik
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 426

ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W(...)się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!  Na wierzch

Grunt to przepis!
Proste przepisy na Wielkanoc 108

gryczaną. Masę przekładamy do foremki, posypujemy ulubionymi nasionami i ziołami i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min w ciepłym miejscu (aż wyrośnie do poziomu formy). Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut i jemy po ostudzeniu. Hummus z czerwonej soczewicy z burakiem Soczewica ma ten plus, że nie trzeba jej namaczać wcześniej i jest lekkostrawna(...)brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy

Ugotowane pozamiatane
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1210

Pieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek. Składniki: 1kg mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości) 300g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)smaku solą i pieprzem. 4. Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej masłem i wyłożoną folią do pieczenia. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania