ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:391/497)

Indyk w sosie z zielonym groszkiem 163

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 283

powodu dziwić, a zaczęłam cieszyć. Przełom lutego i marca to kiepski czas na świeże owoce i warzywa, obiady stają się lekko nudne – czekam już tylko na wiosnę, nowalijki, młode ziemniaki – na całą tą kuchenną lekkość bytu, która nierozerwalnie wiąże się dla mnie z wiosną i wymyślaniem nowych dań. Tymczasem umilam sobie poranki śniadaniem – za każdym razem innym i zawsze pysznym(...)niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wbijamy jajko, rozkłócamy je z solą, cukrem, wanilią, cynamonem

Karo in the Kitchen
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 143

Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny(...)pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podziel kalafior i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą

codojedzenia
Sałatka z czerwonym jajem 215

prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie.  Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest(...)płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy

Garniec Magalie
Bataty faszerowane 366

pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można(...)trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 195

ostudzi miskę wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia piersi wyciągamy z marynaty i umieszczamy je na sicie lub w durszlaku, tak aby jak najwięcej z nch ociekło. Piekarnik nagrzewamy do 85*C. Następnie piersi dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni umieszczamy masło - klarujemy je, a kolejno układamy piersi skórką do dołu i smażymy ok. 4minuty(...)60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki! Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi

Symfonia Smaków
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 135

pomidory, wlać wodę i na niewielkim ogniu i pod przykryciem gotować sos przez kilkanaście minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos przelać do duszących się w piekarniku gołąbków. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut lub do całkowitej miękkości kapusty. Tak oto gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami lub pieczarkami są gotowe. Bez udziwnień(...)ognia, ale pozostawić jeszcze przez 10-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie można przemieszać - kasza jest gotowa. Lubisz gołąbki? Spróbuj także innych gołąbków bez mięsa: Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorków Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 162

solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Zrumienić po obu stronach i zdjąć z patelni.  Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować(...)nadmiar, by kluski się nie zatopiły, tylko gotowały na parze, lub podlać, by całość się nie przypaliła.  Danie przykryć i gotować około 30 minut. Można je wstawić do piekarnika i tam dusić pod przykryciem - wtedy mamy pewność, że nic nam nie przywrze.  Podawać gorące. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Faszerowany kalafior 172

kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i włożyć kalafiora. Gotować 10 minut od zagotowania(...)pieprz, dokładnie zblendować na gładką masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być przykryte. Wyciągając kalafiora z naczynia użyj dużej płaskiej łyżki, żeby się nie rozleciał. Na drugi dzień jak odgrzewałam smakował również

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 131

się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. Drobno posiekane pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli(...)zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie pokrył się oliwą. Przykrywamy naczynie szczelną pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Marder&Marder Manufacture
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 159

zaufałem mu i podkręciłem temperaturę. Najważniejszy jest cel - tak ustawić temperaturę w piekarniku aby mięso "pykało" sobie powolutku, a nie gwałtownie gotowało się. To osiągnąłem ustawiając stopniowo temperaturę w piekarniku na 150 stopni. Czas. Jeden przepis mówi 2,5 godziny, inny 180 minut, jeszcze inny 4,5 godziny. Jak jest naprawdę? Hmm, a jaki jest cel? Aby mięso było kruche(...)dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać

Right Behind The Kitchen
Krampety 235

puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony.  By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć folią aluminiową, do czasu usmażenia wszystkich. Krampety podawaj na ciepło z dżemem lub masłem. Smacznego

Moje Qulinaria
Tort Kinder 531

Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny

kuchnia doski
Pyszny chleb na drożdżach 135

Na stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od

kuchnia doski
GOŁĄBKI WIGILIJNE 251

wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi grzybami. Farsz próbujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy(...)ognia i zaczynamy bardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu robimy sos grzybowy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
GOŁĄBKI WIGILIJNE 270

wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi grzybami. Farsz próbujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy(...)ognia i zaczynamy bardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu robimy sos grzybowy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony indyk z owocami 231

wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór i wycinamy szczątkowy u tego ptaka gruczoł kuprowy. Następnie nacieramy(...)przez łącznie kilka minut, odwracając ptaka co 45-60 s na inny bok. Następnie wlewamy na dno brytfanny wodę, a indyka oblewamy częścią wina. Przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Indyka pieczemy w tej temperaturze wg zasady 20 minut na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk powinien piec się równo 3 godziny

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania