prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa
Kulinarne Fantazje Marioliubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu(...)Innym sposobem jest tzw. „rzucanie biszkoptem” z wysokości około 20 cm na blat czy stół. Jedną z przyczyn dlaczego biszkopt czasami nie wychodzi jest zwlekanie z wstawieniem ciasta do piekarnika. Biszkopt jak komunikacja miejska nie lubi czekać. Jeśli pieczemy biszkopt z przeznaczeniem na tort, możemy z czystym sumieniem zrobić to dzień wcześniej... będzie się łatwiej rozkrawać na blaty i przekładać
Pyry na Gazwywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem(...)Zapachy, jakie towarzyszą przy szykowaniu nadzienia są absolutnie cudowne i zapowiadają prawdziwą rozkosz, jaką jest zajadanie jeszcze ciepłych Hamantaschen. Ciepłych, bo zjedzonych co do sztuki niemal zaraz po wyjęciu piekarnika - nie licząc kilku chwil, jakie udało mi się wynegocjować na zrobienie zdjęć:) Dwa tuziny kapeluszy zniknęły w niecałe 30 minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając
KUCHARNIAjeszcze dwa kilo mąki, jajka, mleko, masło i parę innych rzeczy, więc ledwo dokulałam się do domu. Nie ma tego złego - dynia raz dwa została rozkrojona i umieszczona w piekarniku, a ja zaczęłam się zastanawiać, co by tu z niej przygotować. Miałam już pewne zamysły, ale nie byłam pewna, co pójdzie na pierwszy ogień. W końcu jednak zdecydowałam się(...)dołu.Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut.Zdjąć z ognia, zmiksować na krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru (0,7 kg do wiśni) 50 – 100 ml wody Przygotowanie konfitury z czereśni: Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Czereśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce pozbawiamy pestek przy użyciu drylownicy i wyciskamy z nich sok. Do soku dodajemy(...)kroku przepis na konfiturę z czereśni: 1. Obrać z ogonków i umyć 1 kilogram czereśni 2. Owoce pozbawić pestek 3. Zmiażdzyć czereśnie za pomocą tłuczka do ziemniaków 4. Wygnieść sok z owoców 5. Do soku dolać wody 6. Dodać cukier 7. Syrop zagotować 8. Do syropu dodać owoce 10. Po 4 godzinach ponownie smażyć całość przez 10 minut
KuchniaWeDwoje.plU dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam
Kuchnia Pełna PasjiDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskiMenu na tydzień dla początkujących. Moglibyśmy pójść na skróty i gotować zgodnie z założeniami popularnej w Stanach metody meal prep, polegającej na tym, że na jedną tackę do piekarnika kładziesz np. brokuła, marchew, papryki, filety z kurczaka, doprawiasz wszystko, pieczesz, a potem pakujesz do pudełek wypełnionych kaszą, czy ryżem i masz cztery obiady do pracy. Na stronach amerykańskiego serwisu Goodful(...)użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru. Coś pysznego. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano
Niedzielny kucharzPyszne, tradycyjne kotlety mielone podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, marchewką z groszkiem, mizerią lub buraczkami są wspaniałą propozycją na domowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Każde urozmaicenie w mojej kuchni jest mile widziane i spotyka się z dużym apetycznym zainteresowaniem(...)formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron. Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku. Smakują od razu z patelni, na zimno oraz odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Smacznego
Zasmakuj KuchniIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powodu dziwić, a zaczęłam cieszyć. Przełom lutego i marca to kiepski czas na świeże owoce i warzywa, obiady stają się lekko nudne – czekam już tylko na wiosnę, nowalijki, młode ziemniaki – na całą tą kuchenną lekkość bytu, która nierozerwalnie wiąże się dla mnie z wiosną i wymyślaniem nowych dań. Tymczasem umilam sobie poranki śniadaniem – za każdym razem innym i zawsze pysznym(...)niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wbijamy jajko, rozkłócamy je z solą, cukrem, wanilią, cynamonem
Karo in the KitchenLubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny(...)pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podziel kalafior i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą
codojedzeniaprostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie. Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest(...)płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy
Garniec Magaliepieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można(...)trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuostudzi miskę wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia piersi wyciągamy z marynaty i umieszczamy je na sicie lub w durszlaku, tak aby jak najwięcej z nch ociekło. Piekarnik nagrzewamy do 85*C. Następnie piersi dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni umieszczamy masło - klarujemy je, a kolejno układamy piersi skórką do dołu i smażymy ok. 4minuty(...)60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki! Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi
Symfonia Smaków