kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję kolorową sałatkę inspirowaną tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur, używam komosy(...)nagrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią – chodzi o to, żeby sezam się podprażył. Zrumienione na wierzchu, ale surowe w środku kawałki ryby, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną
DietologDynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam(...)kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy
Moniki Smakołykiprzez co łatwiej poprzestać na jednym czy dwóch. Po trzecie są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu, za co Wasz układ pokarmowy na pewno podziękuje. A dodatek słodkiego ziemniaka zapewnia ładny kolor i odpowiednią konsystencję oraz pozwala na zmniejszenie ilości dodanego cukru. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru, np. z ksylitolu – podbijecie w ten sposób walory(...)pieczenia. Pamiętaj, że jeszcze wyrosną, dlatego zostaw wolne przestrzenie. Odstaw pączki na 30 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto
Powiedz dietom nieSchab w migdałowej skorupce to pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso robi się w piekarniki, bez tłuszczu, więc jest ono smaczne i zdrowe. N atomiast s korupka migdałowa jest lekko słodkawa, co przełamuje smak mięsa. Czas wykonania: 2 h (+ 12 h marynowania) Ilość porcji: 8 – 10 kawałków Składniki: 1 kg schabu(...)masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce
KuchniaWeDwoje.plPo świątecznych szaleństwach żywieniowych czas powrócić pomału na te "właściwe" tory. Mi zdecydowanie się to przyda, ale jak znam życie, na pewno nie jestem osamotniona w
Kuchnia w czekoladzieCzęsto po obiedzie lub kolacji zostaje spora ilość ziemniaków, ryżu, kaszy itp. Co zrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki(...)wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. W każdej bułce nożem lub szeroką skrobką (ponownie moczoną w oleju) zrobić nacięcie- przedziałek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, następnie podwyższyć
Nastoletnie Wypiekaniesię z muffinach. Muffiny kefirowe z owocami Kefir to produkt mleczny przygotowany z fermentowanego mleka. Jest naturalnym probiotykiem . Pamiętam z dzieciństwa jak czasami w domu na obiad były młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kefirem. Dzisiaj tego typu obiad to rzadkość. A szkoda bo w upalne dni ten właśnie obiad sprawdza się doskonale. Sama po kefir nie sięgam za często(...)jednak zbyt długo. Do masy włożyć wypestkowane czereśnie i maliny. Delikatnie wymieszać. Metalową formę na muffiny wyłożyć foremkami papierowymi lub sylikonowymi. Każdą foremkę dokładnie wypełnić ciastem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 do 30 minut. Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem. Muffiny kefirowe z owocami Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc muffiny owocowe na bazie kefiru
mecooksbardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa(...)odlewanego ze stopu metali i pokrytego powłoką nieprzywierającą. W przypadku niektórych modeli np. Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute zastosowano naczynia termoodporne, które mogą być wykorzystywane nie tylko w piekarniku, ale też na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, elektrycznych, indukcyjnych) oraz umieszczane w lodówce lub zamrażarce ● szklanej pokrywy z uchwytem Na zdjęciu obok: Na górze wolnowar Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez karmelizację zawartej z w życie skrobi. Pumpernikiel pochodzi z Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich(...)uzyskując okrągłe kromki. Wtedy umieścić ciasto w prostokątnej keksówce wyłożonej nasmarowanym olejem papierem i od góry przykryć arkuszem folii by ciasto nie obeschło. Tak pieczony da kwadratowe kromki. Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 150*C. Zwykły piekarnik do 165-170*C. Piec przez 3 godziny nie usuwając folii. Jeśli wolisz by chleb był nieco bardziej wilgotny, skróć czas pieczenia
Sztuka gotowania w/g Samiryśródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie(...)pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityżeberek wieprzowych Martika około 2 l wody warzywa: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora (lub zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe 3-4 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziela angielskie ok. 400 g ogórków kiszonych śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30% posiekany koperek lub koperek suszony sól(...)kawałek selera. Gotujemy całość około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszki również obieramy i trzemy na tarce – ja wybrałam formę słupków, ale możecie zetrzeć też np. na tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić. Do wywaru dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
Słodkie okruszkinajprostszych i najtańszych dań obiadowych, niestety najczęściej smażone są w dużej ilości tłuszczu przez co nie są zbyt zdrową propozycją dla kogoś, kto trzyma linię. Dlatego swoje przygotowałam w piekarniku, dzięki czemu są fit, pyszne i chrupiące. Placek po węgiersku w moim domu rodzinnym to po prostu placki z dodatkiem pysznego gulaszu mojej mamy, ja zrobiłam gulasz po swojemu(...)wołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki zioła prowansalskie, sól i pieprz* Do miski ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz ziemniaki. Odsączamy nadmiar płynu
Cooking MonsterQuinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca(...)cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp cheddarem i zapiecz przez 5 minut
codojedzeniapollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na wystawną kolację. Kurczak po myśliwsku z pieczarkami i pomidorami(...)przykryciem około 2 godzin na jak najmniejszym ogniu. Około 10 minut przed końcem dodajemy oliwki i ewentualnie kapary. Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 - 190 stopni. Kawałki kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawitaminą i praktycznie występuje w większości produktów. Wcale nie trzeba jeść 5 owoców dziennie, przy tym paść się cukrem w nich zawartym, kiedy biała i kiszona kapusta, kiszone ogórki, ziemniaki, brokuły, szpinak a nawet dzika róża mają jej pod dostatkiem, przy tym nie zawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach. Kupuję mączkę(...)Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb przypomina szwedzkie chlebki tekakor . Chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC (lub wedle piekarnika). Wstaw chlebki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 10 minut. Upieczone chlebki ostudź
codojedzenia