ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:248/497)

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2359

Kapustę kiszoną mocno odciskamy z wody i siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
KREM Z CEBULI 96

PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem 158

dużych oczkach. Pozostawiamy na chwilę, odciskamy nadmiar płynu. Ścieramy cebulę, mieszamy ją z ziemniakami, dorzucamy oddzielone listki tymianku od zdrewniałej łodygi . Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe placki o grubości 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200º C i pieczemy przez 30 minut. TWAROŻEK CHRZANOWO – ZIOŁOWY Do miski

Kierunekuchnia
Ziemniaki duchesse 160

ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy, to jej właśnie ziemniaki duchesse zawdzięczają swój urok. Posypujemy nasze rozetki suszoną, wędzoną papryką (zwykła słodka też się nada, a dla fanów ostrych smaków i chilli będzie dobre). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż się zarumienią

Karczma Honorietty
Roladki z indyka z salami, mozzarellą, bazylią i kurkumą 155

roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju. Ziemniaczki: 1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy około 30 minut. Podajemy

kruche babeczki
placki ziemniaczane 181

łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Już usmażone, trzymać w nagrzanym do 100°C piekarniku, żeby nie ostygły, zanim wszystkie placki będą gotowe

stajnia gołębie od kuchni
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 156

robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 196

wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem. (function

Kuchnia Danusi
Pieczona makrela z suszonymi pomidorami 116

miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy.  Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól i pieprz Makrele myjemy

Klasyka Gotowania
pieczone udka kurczaka w meksykańskiej nucie... 181

dokładnie zmiksować porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką - aromatyczne, smaczne danie z kurczakiem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
schab pieczony nadziany morelą 148

przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ziemniaków oraz surówki lub jako przystawka

Domowy Smak Jedzenia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 258

odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

Szczęśliwa kuchnia
Gjuwecz - gulasz z indyka. 212

pomidorowym wymieszanym ze śmietanką. Gotową potrawę można posypać szczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 153

Kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami.  Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

Ugotować
filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 124

fasolką wykładamy  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pomiędzy fasolkę układamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki. Teraz na fasolkę układamy  uduszone warzywa z patelni, a następnie na całości rozkładamy   wysmarowane oliwą filety z pstrąga. Naczynie   wkładamy  na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie wyjmujemy  gorące danie z piekarnika

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania