ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:244/497)

Gulasz wieprzowy ze śliwkami 209

laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe  2 cebule czerwone  3 ząbki czosnku  sól  świeżo zmielony pieprz   kaszę gryczaną lub ziemniaki  SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym  nożem  na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz  świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać(...)nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie

Basia w kuchni
Pulled pork i panczkraut 175

ziemniaków 1 cebula ok 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin 2. Piekarnik nagrzewamy(...)przelewamy do naczynia z mięsem, pieczemy łopatkę ok 4-5 godziny, raz obracamy, kiedy mięso łatwo rozdzielić za pomocą widelców to znak, że jest gotowe 4. Panczkraut - ziemniaki gotujemy,w osolonej wodzie następnie przepuszczamy przez praskę, kapustę odcedzamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kminku, zajmuje

Słodki Kompromis
pyszny sernik z ziemniakiem,brzoskwiniami na biszkoptach pieczony... 191

posypka kolorowa - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski do miski większej wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ziemniak ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki dodać odsączone z syropu(...)piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się wierzch nie przypiekł za mocno w kąpieli wodnej stopić kawałki gorzkiej czekolady razem z mlekiem, mieszać do rozpuszczenia, polać od razu polewą sernik i posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce - sernik z ziemniakiem ugotowanym w łupinie jest

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsy wołowe 246

można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 129

składników które układamy w tej samej kolejności. Przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 40 min.        zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Księga-Smaku
Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem 155

Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag młodej kapusty 35 dag surowego wędzonego boczku 3 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego sól, pieprz opcjonalnie parę gałązek świeżego majeranku i tymianku do położenia na wierzch zapiekanki Sposób wykonania: Boczek kroimy w średniej(...)oraz zmiażdżony czosnek. Oprószamy solą i pieprzem i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy warstwą ziemniaków, a na nich układamy warstwę kapusty. Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy znów boczek. Śmietanę łączymy z jajkami, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 257

serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut. Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pizza Margherita → Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Oryginalny smak
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 154

naczyniu układamy szparagi, posypujemy solą morską, smarujemy oliwą lub masłem by nie wyschły. podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli po ugotowaniu nie są dość słone - dosalamy. smarujemy oliwą lub masłem.  Pstrągi nadziewamy farszem z cytryn i cebuli. Na wierzchu można ułożyć cytrynę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.  Smacznego

Cook&Love
Jak dobrze upiec kurczaka – 5 sposobów 188

się z jabłkami. Kurczak woli cytrusy. Nadziany pomarańczami, upieczony na złoto, podany w towarzystwie ziemniaków hasselback prezentuje się nadzwyczaj okazałe i wyśmienicie smakuje. Kurczak w marynacie zielonej bogini Wspaniała ziołowa marynata na bazie maślanki zmiękcza mięso i potem wystarczy 40 minut w nagrzanym mocno piekarniku, żeby na stół trafił wypieczony, ale bardzo soczysty kurczak. Smacznego! Artykuł Jak dobrze upiec kurczaka

Niedzielny kucharz
Fit ciasteczka owsiane wg Kingi Paruzel 143

kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcję góra-dół na 25-30 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego

Słodka Strefa
Fit ciasteczka owsiane wg Kingi Paruzel 151

kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcję góra-dół na 25-30 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego

Słodka Strefa
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 255

pokrywą Varomy gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś

Gotowanie z pasją
Golonka po bawarsku. 163

marynatą, wrzucamy marchew (pokrojoną w półksiężyce) pietruszka i seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 181

niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich

OliveandThyme
Prosty chlebek bananowy 178

jakości brązowego cukru lub 2 łyżki miodu o delikatnym smaku. Przygotowanie jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowywanie ciasta. Do dużej miski wkrawamy obrane banany i zgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy pastę waniliową, masło lub olej, mleko i mikserem miksujemy wszystko na puszystą

ladykitchen
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 163

górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą i w razie potrzeby doprawić. Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, ciemnym ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 151

łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać

Pychotkaaa
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 137

czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. Sposób podania: Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko

Patchwork
Pstrąg na szpinaku z ziemniakami 148

oliwek Przygotowanie   Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory.   Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania