Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 310Dzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1
Niezły Młynek
Zapiekane skórki ziemniaczane 208dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany.Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną.Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz
UgotujmyTo.pl
Zapiekanka ziemniaczana 232I oto przed wami smak mojego dzieciństwa. Kidy byłam mała mama, albo starsza siostra bardzo często robiły tę zapiekankę, a ja byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost
Moje pyszne gotowanie
Babka ziemniaczana 306ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Sos:Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych
Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 406dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO
Gospodyni Miejska
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 243odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką
Kolizje Smaków
Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą 234cebulę. Mieszamy wszystko z płaską łyżeczką soli, układamy na durszlaku i odstawiamy na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 283odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym.Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny
Czerwona Porzeczka
Wtorek: Pęczotto z pieczonymi warzywami 164słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok 2 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 251Chmielowa, a następnie piwem z dodatkiem miodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie(...)czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. Z czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę
Stare Gary
Zapiekanka pasterska z batatami 186jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów(...)Bataty można także obrać i ugotować do miękkości, zamiast piec w piekarniku – ja wolę jednak pieczone. Po upieczeniu jeszcze gorące obieramy ze skórki, dodajemy oliwę z oliwek lub masło, kolendrę, sól, chilli i czosnek w proszku oraz gałkę muszkatołową. Rozgniatamy na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Próbujemy czy puree jest odpowiednio doprawione – możemy wg preferencji
Poezja smaku
Placki pieczone z sosem 278Składniki: 1 patison 1/2 cukinii 1/2 kg ziemniaków 3 łyżki mąki 3 jajka 1 cebula 1 średni batat jarzynka, pieprz, curry sos: 450 g fileta z
czarrna od kuchni
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku 1364Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki
Szefowa kuchni
ŻEBERKA W SOSIE MIODOWO – MUSZTARDOWYM 322łyżeczki musztarda ostra – 2 łyżeczki przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka lubczyk suszony – 1 łyżeczka olej śmietana 12% – 2 łyżki masło – 1 łyżeczka sól i pieprz woda PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i gotować przez 20 minut w posolonej wodzie. Miód, musztardę, olej, przyprawę do dziczyzny, lubczyk, pieprz i sól wymieszać razem w misce. Dolać wody – 1 szklankę. Całość wymieszać(...)wymoczyć w takiej marynacie żeberka. Najlepiej zostawić tak zamarynowane na całą noc w lodówce wtedy smak będzie intensywniejszy, ale jeśli nie ma takiej możliwości to też będzie ok. Nagrzać piekarnik do 180º na funkcji z termoobiegiem. Żeberka przełożyć na formę do pieczenia i polać sosem. Piec 50 – 60 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na jakośc mięsa
kuchniabellissima.wordpress.com
ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 182choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach. Idealna na lekki obiad 😉 Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 200 g świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane(...)kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min. Studzimy. Zupa: Cebule i czosnek obieramy ze skórki. Cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy
Kuchnia MagdaLeny