ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:247/497)

Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 227

serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut. Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pizza Margherita → Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Oryginalny smak
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 140

naczyniu układamy szparagi, posypujemy solą morską, smarujemy oliwą lub masłem by nie wyschły. podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli po ugotowaniu nie są dość słone - dosalamy. smarujemy oliwą lub masłem.  Pstrągi nadziewamy farszem z cytryn i cebuli. Na wierzchu można ułożyć cytrynę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.  Smacznego

Cook&Love
Jak dobrze upiec kurczaka – 5 sposobów 172

się z jabłkami. Kurczak woli cytrusy. Nadziany pomarańczami, upieczony na złoto, podany w towarzystwie ziemniaków hasselback prezentuje się nadzwyczaj okazałe i wyśmienicie smakuje. Kurczak w marynacie zielonej bogini Wspaniała ziołowa marynata na bazie maślanki zmiękcza mięso i potem wystarczy 40 minut w nagrzanym mocno piekarniku, żeby na stół trafił wypieczony, ale bardzo soczysty kurczak. Smacznego! Artykuł Jak dobrze upiec kurczaka

Niedzielny kucharz
Fit ciasteczka owsiane wg Kingi Paruzel 128

kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcję góra-dół na 25-30 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego

Słodka Strefa
Fit ciasteczka owsiane wg Kingi Paruzel 133

kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcję góra-dół na 25-30 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego

Słodka Strefa
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 241

pokrywą Varomy gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś

Gotowanie z pasją
Golonka po bawarsku. 152

marynatą, wrzucamy marchew (pokrojoną w półksiężyce) pietruszka i seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 163

niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich

OliveandThyme
Prosty chlebek bananowy 161

jakości brązowego cukru lub 2 łyżki miodu o delikatnym smaku. Przygotowanie jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowywanie ciasta. Do dużej miski wkrawamy obrane banany i zgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy pastę waniliową, masło lub olej, mleko i mikserem miksujemy wszystko na puszystą

ladykitchen
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 155

górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą i w razie potrzeby doprawić. Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, ciemnym ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 138

łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać

Pychotkaaa
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 127

czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. Sposób podania: Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko

Patchwork
Pstrąg na szpinaku z ziemniakami 136

oliwek Przygotowanie   Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory.   Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut

R'n'G Kitchen
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 510

miseczce mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie

Kuchnia po mojemu
Kaczka pieczona z jabłkami 167

czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego

Pełny talerz
Duffinki z warzywami, Salvo ocalony 169

obiad. Fasolkę ugotuj na parze (lub w wodzie), duffinki (kuleczki ziemniaczane) upiecz w piekarniku razem z kalafiorem (wcześniej wymieszaj różyczki z oliwą, ziołami, solą i pieprzem). Trwa to około pół godziny. Pommes noisettes kupisz w większych supermarketach. To bardzo smaczna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Obsypany nagrodami Salvo. Ocalony (2012, Antonio Piazza,Fabio Grassadonia). W akcie zemsty Salvo włamuje się

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1997

warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 185

kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.Serwować z ziemniakami lub pieczywem

Walijskie Pichcenie
Kurczak z jabłkami. 165

nakrajamy jabłka w plasterki i nadziewamy nimi kurczaka, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dół) przez 1,5 godziny. Podajemy na wielkim talerzu z sałatką i plastrami świeżego ogórka. Do kurczaka z jabłkami bardzo pasuje ryż kolorowy (sposób 1) lub ugotowane ziemniaki z koperkiem

Kuchnia Łukasza
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 165

ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy

ladykitchen
Zupa-krem z pieczonych buraczków 226

 Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.I z tych oto

kolorowotorcikowo
Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 231

śmietany I pieprz. Wszystko dusimy. Gotowe. :)  Na naleśnik dajemy ok 1,5 łyżki ziemniaków. Składamy w kopertę. ( Najpierw prawa strona, pózniej lewa strona, dół I góra- I gotowe. ) Naleśniki układamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem lub układamy plastry sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na ok 15-20 min.Do naleśnikow przygotowałam sos camembert z grillowaną

Smaki Edyty
Focaccia 240

kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami.Posypujemy solą morską.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 130

wszystko nabierze delikatności Tym czasem warto jeszcze sięgnąć do ciężkiej zimowej pychoty .. Składniki ; 1 kg żeberek ekstra mięsnych 2 cebule średniej wielkości 3 ząbki czosnku 4 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki maggi w płynie 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy(...)pokrywką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 C , przez około 30 – 40 minut . Po tym czasie podlewamy 1/2 szklanki wody i dalej dusimy przez następne 60 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie kontrolujemy czy mięso się zrumieniło , powinno mimo zamknięcia . Jeśli jest pięknie złociste , dolewamy 2 szklanki wody , wkładamy pokrojone grubo ziemniaki i ponownie dusimy

Ogrodnik w podróży
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 374

królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)królik nie powinien być zanurzony. W razie potrzeby można brak płynu uzupełnić wodą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni - ogrzewanie góry i dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram

Wyprawy kulinarne
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 183

delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego(...)jeszcze przez około 5 minut - aby mięso zarumieniło się również z drugiej strony. Po tym czasie przełożyłem mięso do naczynia żaroodpornego i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 30 minut. Do garna włożyłem łyżkę masła i 100 gram białego cukru. Podgrzewałem na średnim ogniu, aż cukier się rozpuścił, jednak nie powinien on zbrązowieć. Wówczas dodałem do garnka

Wyprawy kulinarne
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego(...)miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem

karmelowy
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 104

listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem

R'n'G Kitchen
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 127

oczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż nabierze złotego koloru. Mniej więcej taką kiszkę przygotowaliśmy na warsztatach, w których uczestniczyłam na zaproszenie firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta

królestwo garów
Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami 97

żeby stworzyć coś innego, wystarczy pomysł - nie potrzeba wyszukanych produktów czy całego dnia spędzonego w kuchni. W ten sposób powstały kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami zamiast ziemniaków. Prosty i pyszny pomysł na rodzinny obiad. Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka(...)czym cebulę pokrój w cząstki, a marchew, pietruszkę i dynię w dużą kostkę. 2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 3. Pokrojone warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie, po czym wstaw do piekarnika na 20-25 minut. 4. Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na pół (tak, żeby otrzymać

Z notatnika dietetyka
Pieczone puree ziemniaczane 120

ograniczyć się do gotowanych ziemniaków, ryżu czy kaszy… Ziemniaki Masło Czosnek Gałka muszkatołowa Sól Biały pieprz Zioła do smaku Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie ugniatamy je z masłem – ilość masła zależy od ziemniaków. Masa powinna być kremowa. Dodajemy przetarty czosnek – nie za dużo, żeby nie zdominował smaku ziemniaków. Ząbek na 5 ziemniaków powinien wystarczyć. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem(...)ulubionych ziół do smaku – tu pełna dowolność. Może być tego gotowa przyprawa do ziemniaków, ale wtedy sprawdźcie, czy nie zawiera soli, by całość nie była przesolona. Formujemy porcje do pieczenia – można użyć rękawa cukierniczego, lub za pomocą dwóch łyżek formować owalne kształty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru i chrupiącej skórki

MarcinChef
Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami 93

pieczarkami, na koniec dokładnie spiąć wykałaczkami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 60 minut . W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać. W razie konieczności dolać trochę ciepłej wody. Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami można podawać z ziemniakami, makaronem i dowolną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami pochodzi

niecodziennikpary
Powalentynkowa zapiekanka i kuchnia społeczna 124

kryzysowo, jak i prestiżowo :) Składniki: - wczorajsze spaghetti - ziemniaki - drożdże nieaktywne - kurkuma Wykonanie: Spaghetti czy inną pastę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki gotujemy, a następnie miksujemy z drożdżami, odrobiną kurkumy, dla koloru i sporą porcją soli. Górale solą imitują mleko owcze, a my solą zaimitujemy ser :) Przykrywamy masą ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika, aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowy kebab 163

Mięso zalewamy sosem i odstawiamy na około dwie godziny, aby się zamarynowało. Z ziemniaka i wykałaczek przygotowujemy stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny.   W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy

Przepisy Mikołaja
Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym 596

Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe danie posypać natką i podawać na ciepło, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami

Simply Food
Karczek w kiszonej kapuście z ananasem 134

ananasa kroimy w kostkę. Rozkładamy na kapuście i zalewamy zalewą z ananasa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem do miękkości (przez około 1 i 1/2 godziny). Upieczony karczek przekładamy na deskę i kroimy dopiero jak lekko przestygnie. Podajemy np z ziemniakami i kapustą z ananasem

Smaki Na Talerzu
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2359

Kapustę kiszoną mocno odciskamy z wody i siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
KREM Z CEBULI 96

PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem 158

dużych oczkach. Pozostawiamy na chwilę, odciskamy nadmiar płynu. Ścieramy cebulę, mieszamy ją z ziemniakami, dorzucamy oddzielone listki tymianku od zdrewniałej łodygi . Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe placki o grubości 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200º C i pieczemy przez 30 minut. TWAROŻEK CHRZANOWO – ZIOŁOWY Do miski

Kierunekuchnia
Ziemniaki duchesse 160

ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy, to jej właśnie ziemniaki duchesse zawdzięczają swój urok. Posypujemy nasze rozetki suszoną, wędzoną papryką (zwykła słodka też się nada, a dla fanów ostrych smaków i chilli będzie dobre). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż się zarumienią

Karczma Honorietty
Roladki z indyka z salami, mozzarellą, bazylią i kurkumą 155

roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju. Ziemniaczki: 1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy około 30 minut. Podajemy

kruche babeczki
placki ziemniaczane 181

łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Już usmażone, trzymać w nagrzanym do 100°C piekarniku, żeby nie ostygły, zanim wszystkie placki będą gotowe

stajnia gołębie od kuchni
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 156

robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 196

wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem. (function

Kuchnia Danusi
Pieczona makrela z suszonymi pomidorami 116

miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy.  Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól i pieprz Makrele myjemy

Klasyka Gotowania
pieczone udka kurczaka w meksykańskiej nucie... 181

dokładnie zmiksować porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką - aromatyczne, smaczne danie z kurczakiem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
schab pieczony nadziany morelą 148

przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ziemniaków oraz surówki lub jako przystawka

Domowy Smak Jedzenia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 258

odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

Szczęśliwa kuchnia
Gjuwecz - gulasz z indyka. 212

pomidorowym wymieszanym ze śmietanką. Gotową potrawę można posypać szczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 153

Kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami.  Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

Ugotować
filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 124

fasolką wykładamy  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pomiędzy fasolkę układamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki. Teraz na fasolkę układamy  uduszone warzywa z patelni, a następnie na całości rozkładamy   wysmarowane oliwą filety z pstrąga. Naczynie   wkładamy  na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie wyjmujemy  gorące danie z piekarnika

Miód i pieprz
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 226

strony po 2 minuty, na rumiano, następnie przekładamy go na kratkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy stek 35 minut, na środkowej półce. Wyjmujemy na deskę, dajemy mu chwilkę, dosłownie 3-4 minuty ,odpocząć. Rozcinamy wiązanie, mięso kroimy ostrym nożem w równe plastry i podajemy – z ziemniakami, z frytkami, z ryżem, z polentą – wszystko jedno, weźcie to co lubicie. Stek

Karo in the Kitchen
Schab zapiekany z warzywami 688

bardzo smaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania? Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich

O kuchni z uczuciem
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 194

układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 154

przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 119

przy cukinii) i gotować 5 minut. Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać

Kraina Miodem Płynąca
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 120

drugim ciastem. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, zmiksować czas 7 sek, obroty 5 – dodać mąkę, kawałki masła, cukier, sól, jajka,proszek do pieczenia, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – wyjąć masę, reszta jak wyżej Piec w nagrzanym piekarniki do 190 C przez 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić

Kuchnia Pokoleń
Placki z Cukinii trochę bardziej fit 201

zamiast zwykłej mąki użyłam owsianej, olej roślinny zamieniłam na kokosowy i de facto ziemniaki zamieniłam na cukinię. Jak się mówi diabeł tkwi w szczegółach, więc skoro decydujemy się na nie do końca zdrowe potrawy, to postaramy się je maksymalnie odchudzić. PS Próbowałam piec w piekarniku,  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 141

Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięso.  Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu. Podajemy z ziemniakami w koszulkach, warzywami z patelni lub frytkami z batatów. Smacznego! Spodobał Ci się przepis

Tagebuch po polsku
Goleń wołowaz czerwonym winem w garnku rzymskim 185

bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego

Stare Gary
Obiad w kapuścianym liściu 133

ziemniaka, na nich porcję kiszonej kapusty, na niej porcję mięsa a na niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu. Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 45 minut. Obiad gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczone warzywa 99

zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście można dodać inne warzywa

Smaki Przyprawy i Kolory
Karkówka z warzywami 151

smakowało. Niestety nie posiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku. Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste.   Zresztą przekonajcie się sami;-) Składnik: 0,7 kg karkówki, 2 cebule, 2 duże marchewki, 1 korzeń pietruszki, 0,5 selera, 1 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1,5 łyżeczki

Passion of Cooking
Kaszana „Baba”- zapiekanka z kaszy, ziemniaków i twargu 67

łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, podawać z kwaśną śmietaną na zimno

Tradycyjna Kuchnia
Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 119

Odpowiednio wysmażony stek ściągamy z patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczęcia mięsa. Ziemniaki kroimy na połowę, każdą połowę na cztery części. Umieszczamy w misce, doprawiamy solą, papryką i chilli, polewamy oliwą i dobrze wszystko musimy wymieszać. Ziemniaczki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30-40 minut. Natkę pietruszki i listki oregano umieszczamy

Plate of Joy
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 210

pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej

Kuchnia po mojemu
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 287

odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulką 595

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane ziemniaki wyłożyć  na blachę, dodać pokrojony w paski boczek i pokrojoną w pióra cebulę. 3. Doprawić słodką papryką i niewielką ilością pieprzu cayenne. 4. Całość delikatnie polać olejem. 5. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C. ( funkcja "góra

A Ty Smakuj Mnie
Pieczone warzywa 131

zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki:Ziemniaki,Marchew,Cukinia,Cebula,Por,Koper,Pietruszka,Czosnek,Oliwa,Czosnek niedźwiedzi,Sól Wykonania:Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście można dodać inne warzywa

Kulinarna rozmowa
Zapiekanka gołąbkowa 193

Następnie wykładamy całe mięso.Na koniec wykładamy resztę kapusty i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.5.Sos:Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy. Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu

Gotuj Z Muzyką
Kolorowe szaszłyki 159

łyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić

prawdziwe jedzenie
Pałki w marynacie z warzywami 182

pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania