spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam(...)środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję
Cook&Lovewilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz: - 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego) - 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu) - 2 cebule - masło - 2 białka - sól - pieprz - ewentualnie oregano i majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy, tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuZapiekanka ziemniaczana z wołowiną Farsz : wołowina b/k - 530 g cebula - 1 szt woda gotowana - 1/4 szkl tłuszcz przyprawa kebab-gyros Purée ziemniaczane: ziemniaki - 1,20 kg sól i pieprz mleko - 100 ml masło - 50 g jajko - 1 szt Dodatkowo : ser żółty plastry - 150 g papryka ostra - szczypta oregano suszone żółtko jajka - 1 szt bułka tarta - 2 łyżeczki keczup(...)przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Purée ziemniaczane: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera
Kuchnia Danusiprzygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad. Moskole Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto
PatiGotujesmaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki łyżka(...)słodkiej papryki suszonej w płatkach sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatypu baby masło lub oliwa do podsmażenia sól i pierz do smaku do podania: jajka na twardo kiełki Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę
Bon appetit mon amieorzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka(...)łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego 2 łyżki orzeszków ziemnych sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku
Oryginalny smakodpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają. Składniki:-1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki mleka-łyżka masła-sól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto. Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła
Maminek kulinarnydzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków 350 g twarogu półtłustego 1 cebula 0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie) 1 łyżka (30 g) masła pieprz ziołowy sól Dodatkowo: kilka platerków boczku lub masło Przygotowanie(...)ziemniaków ubić na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia (masę ziemniaczaną najlepiej przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej). 2) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 3) Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do ziemniaków, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 4) Dodać zeszkloną cebulę oraz posiekany szczypiorek i ponowie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto
Fitsweet.merondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić ziemniaki i resztę masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy cebule zmiękną, wlać wywar lub bulion i mleko i gotować
Stare Garysera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Wykładamy połowę kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy
Kolorowy Przepisownikobranych ziemniaków, 500 g dyni, 1 jabłko (reneta), 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa, Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię. Dynie i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)około 30 minut. Mają być miękkie. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dynie obrać ze skórki. Jabłko obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło i ubić tłuczkiem do kartofli. Dodać dynię obraną ze skórki, ubić razem z ziemniakami a następnie dodać jabłko, dokładnie wymieszać, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Przetrzeć przez
królestwo garówustach. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier(...)puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny
Ala piecze i gotujezupie, na surowo, w formie frytek czy czipsów. I tu czuć go bardzo mocno, ku naszej uciesze :) Składniki: ZUPA: 3/4 sporej bulwy selera 1 duża pietruszka 3 ziemniaki 1 łyżeczka masła gałązka lubczyku (malutka) sól, pieprz CZIPSY SELEROWE: 1/2 bulwy selera sól Przygotowanie: ZUPA: Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się
Cakes By Kejt