atlantyckiego (około 150-200 g każdy), 1,5 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki masła, sól; sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią. Dodatkowo: świeże oregano. Przygotowanie: Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle(...)cayenne, soli i cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około
JejKuchniaśrednie pomidory, 20 dag pieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Pomidory sparzam, obieram
JejKuchniarozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm). Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego łyżkę oliwy(...)oliwek. Do masła wciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy płatki chili i sól. Smażymy razem minutę na małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy
Karo in the Kitchengulaszowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 duże pomidory 1 zielona papryka sól pieprz 1 łyżeczka cukru 3 ziemniaki 3 słodkie ziemniaki garść suszonych moreli 2 szklanki bulionu wołowego masło 1 średnia dynia 1/4 szklanki sherry pół puszki kukurydzy Przygotowanie Mięso obsmażyłem na oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodałem pokrojone(...)kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze
R'n'G Kitchensobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej spora(...)szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie
Mienta blogprzygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty, żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć(...)około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki brokuła przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, następnie różyczki brokuła, mięso mielone, żółty ser i na sam koniec sos beszamelowy (w małym garnuszku roztopić masło, następnie wsypać mąkę; chwilę smażyć; na sam koniec wlać zimne mleko i całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; cały czas
Ugotowaćtutaj) . Składniki na ciasto (około 48 pierogów): 500 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1 żółtko ok. 1 szklanki mleka Składniki na farsz: 70 dkg ziemniaków 350 g półtustego twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz dodatkowo: czarny sezam 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie(...)misy, dodać cukier, sól, wlać mleko z drożdżami i mieszać hakiem do połączenia składników. Na końcu dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 50 dkg truskawek 5 dkg masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez(...)dodać łyżeczkę cukru oraz kwaśną smietanę. Kluski podawać z sosem śmietanowo-truskawkowym, masłem i bułką tartą, dodatkowo delikatnie posypane makiem. Knedle ziemniaczane z truskawkami Smacznego! Knedle ziemniaczane z truskawkami Najlepiej jest użyć średniej wielkości truskawek. Ja miałam duże więc do każdego knedla wkładałam tylko połowę truskawki. Ziemniaki są najbardziej puszyste po przeciśnięciu przez praskę. Jeśli takowej nie mamy możemy zemleć
mecooksprzyjemna, delikatna, kremowa. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal) Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody 120 g śmietany 18 % 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo(...)plastrów wędzonego boczku ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor. Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę. Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą
KuchniaWeDwoje.plsłodkiej śmietanki 30 % 1 kostka bulionowa cielęca 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle . Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej
Ogrodnik w podróżydziś. A co znalazłam w lodówce? pół opakowania mrożonki Bukiet warzyw -marchewka, brokuł, kalafior pół paczki mrożonych ćwiartek ziemniaczanych 1 żółtą paprykę kawałek boczku wędzonego – ok 30dkg masło – ok 3 łyżki mleko – ok 350 ml 50 g sera Niebieski Lazur serek topiony, śmietankowy z borowikami ser Grana Padano garść pomidorów koktajlowych sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku(...)Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni. Boczek odkładamy do żaroodpornego naczynia, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy ziemniaczane łódeczki. Smażymy ok 5 minut. Ziemniaki wrzucamy do boczku. Na łyżce masła przesmażamy Bukiet Warzyw i paprykę pokrojona w kostkę. Po ok 4 minutach smażenia , ściągamy patelnię z ognia a jej zawartość dodajemy do naczynia do zapiekania. Posypujemy solą
Kasia i jej kobiecy światkolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie Pichcenietego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy
Walijskie Pichceniewschodnioeuropejska. Smak wybornie zaskakuje. Składniki na 4 porcje: • 600 g polędwiczek wieprzowych • 2 cebule • 3 łyżki oleju • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 kiszone ogórki • 2 łyżki krojonych pomidorów z zalewy • 1 litr bulionu mięsnego • 3 łyżki masła • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • natka pietruszki • kilkanaście czarnych oliwek • 1 cytryna Wykonanie(...)olej, wrzucić polędwicę i podsmażyć na ostrym ogniu. • Dodać cebulę i ciągle mieszając smażyć dalej, posolić. • Wlać bulion, dodać ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotować ok. 20 minut • Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. • Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone
To co kochammaśle) baked beans (fasolka w sosie pomidorowym, praktycznie nikt nie przygotowuje jej sam, gotową do podgrzania kupuje się w puszce) tosta z masłem lub smażonego na maśle hash browns (placuszki z surowych ziemniaków, smażonych na głębokim tłuszczu) Tak obfite śniadanie miało wystarczyć rolnikom na cały dzień pracy. Musiało być bardzo kaloryczne i ciepłe. Takie podstawowe śniadanie zawiera około 1100kcal. Jednak
wysmienity