Szybka zupa z łososiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 400 g fileta z łososia bez skóry, pokrojonego w grubszą kostkę 4 łyżki masła 1 duży por, posiekany na plasterki 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka pokrojona w plasterki 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego 1 szklanka śmietanki(...)szpinak. Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! Przygotowanie tradycyjne: W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, do miękkości. Dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku. Gotuj przez 15 minut, lub do miękkości ziemniaków. Dodaj łososia, śmietankę i szpinak, i gotuj na małym ogniu
karmelowysię z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 15 dag łuskanego grochu 5 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać, drobno pokroić i również obgotować z liściem laurowym i zielem(...)angielskim. Ugotować też ziemniaki, odcedzić, utłuc i połączyć z grochem i kapustą. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem
Tradycyjna KuchniaSnapper (mrożone) kilka gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy Puree ziemniaczane z parmezanem: 4 ziemniaki 1 garść startego parmezanu 1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta białego pieprzu Dodatek z cukinii i oliwek(...)sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut tak, aby jej nie wysuszyć. Ziemniaki ugotować z sol ą i gałką muszkatołową (20 minut), odcedzić, dodać mleko, parmezan, masło. Ubić na puszystą masę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojonym czosnkiem w plasterki, dodać oliwki, oprószyć
Wino Francja Kuchniadodać, ale wyjąć już nie;) Kto chce, może zabielić swoją porcję zupy w talerzu. Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego ok 300g kurek 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła klarowanego garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki) pęczek koperku sól pieprz 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie: śmietana 18% Kurki oczyścić(...)można pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Do cebuli dodać kurki, smażyć na dużym ogniu, kilka minut, aż sok wyparuje, następnie dodać masło, wymieszać i smażyć, aż kurki zaczną się przysmażać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut
Obiad gotowyużyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia(...)osuszyć łososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju
Buniabaje w kuchnichrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól 1 liść laurowy 2 ziele angielskie 1/2 łyżeczki majeranku Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję
wesoła kuchniaformie, jaką ja znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i przełożyć na gęste sito ustawione nad miską
Trzeci talerzrodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ(...)wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Od momentu, kiedy wypłyną, gotujemy około 4 minut. Proponuję, aby podać je z rozmarynowym masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotująwięc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna. Składniki 4 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 50 g pęczaku 1,2 l bulionu cielęcego 2 łyżeczki masła klarowanego 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew(...)obieramy, kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu
R'n'G KitchenNajpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody
Świat Domowej Kuchnikęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna! Do przygotowania fińskiej zupy z łososia potrzebujemy (dla 4 głodnych osób): – 1 łyżkę masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada po ugotowaniu) – 1,5 l wywaru rybnego lub bulionu warzywnego – 1/2 kg filetu z łososia (pokrojonego w kostkę
Szybko Tanio Smaczniebyły przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte(...)pomidorów Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łodygi botwinki drobno kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem, […] Artykuł Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdrożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę(...)jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę,jego brzegi podnosimy do góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy
sierotka maRysia w kuchniprzyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu…Wszystko świeże i przyrządzone od podstaw bez zbędnego trudu i wiedzy. Gulasz z szynki Składniki: na 4-5 porcji 600 g wieprzowiny, od szynki 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 g zielonego groszku, mrożonego(...)minut. Przygotuj surówkę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, sok z cytryny. Przypraw solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wymieszaj. Ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe! The post Gulasz z szynki z groszkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia