gęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ szklanki ryżu 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić i dodać ziemniak i marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw
Tureckie Przepisykiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać
głodny alergikpół kg. ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru przyprawa do dań słodkich lub czekolada (ja użyłam w młynku) Przygotowanie; Ziemniaki dokładnie utłuc a jeśli wyczuwalne są grudki to przecisnąć je przez praskę ( można też zmielić w maszynce). Dodajemy(...)niewielkie kawałeczki. Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy. Wodę gotujemy a do posolonego wrzątku wrzucamy kopytka. Gotować około 3 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Kopytka odcedzamy, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kopytka. Dodajemy cukier i chwile mieszamy aż powstały "sos" oblepi dokładnie kopytka z każdej strony. Wykładamy na talerze i posypujemy przyprawą do dań słodkich, czekoladą lub cukrem jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło.3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka.5. Na talerzu układamy mięso
My Culinary ArtMłode ziemniaczki rozgościły się już na dobre. Przyznam się Wam, ze ja w ogóle uwielbiam ziemniaki. Mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, tylko ugotowane. Odrobina soli i masło to już jest wersja niemal luksusowa. Kiedy byłam dzieckiem, to moja babcia ze strony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym produktem
Codzienna kuchnia niecodziennapozostałe składniki. Zupa grochowa Składniki: 250g łuskanego grochu 250g wędzonych żeberek kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy (tak około 20cm) 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka klarowanego masła sól pieprz Do dużego garnka wlać dwa litry wody. Włożyć wędzone żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i ewentualnie(...)płomień i gotować do momentu aż groch całkowicie się rozpadnie. Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić w kostkę. Ziemniaki w większą, a marchewkę w drobną. Dodać do garnka i gotować około 25 minut. Pokroić w drobną kostkę obraną cebulę. Rozgrzać na patelni masło i zeszklić na nim cebulę. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę
Wiem co jemZnakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce(...)wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski
Stare Garypół łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 8-9 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać. Ja taką kapustę podaję z ziemniakami posypanymi resztą koperku i jajkiem sadzonym. * głąb ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby - kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo
Posadzone i zjedzoneśmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek. Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek i gotowe.... Smacznego
Gaździnka warzypodana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz gałka muszkatołowa Ale-raj cienkie plasterki boczku wędzonego płatki migdałów Ale-raj Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić
Ala piecze i gotujest.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek. Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna
Stare Garywegetariańską może zjeść z grilla? Na pierwszego wege grilla położyłam ser halloumi, bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam(...)czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy na średnio rozgrzanym grillu. Na deser piekłam dla siebie i Syncia banany. Wystarczy
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka;4 łyżki masła;4 łyżki mąki pszennej;2 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki(...)masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone
Gospodyni Miejskaidealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 82% tłuszczu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży) szczypta ostrej papryki 1 płaska łyżeczka(...)minutach wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika
Kolorowy Przepisownikmasłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się(...)już zrumienią, dodajemy oczyszczone z gospodarzy ( ślimaki i inne stwory ), pokrojone , liście sałat , rukoli i większą część trybuli , smażymy na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalewamy całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku i gotujemy do momentu ,aż ziemniak będzie się rozpadać . Następnie całość , miksujemy blenderem
Ogrodnik w podróży