ciepłą kolację. Świetnie sprawdzi się także jako bardziej wyszukana alternatywa dla ziemniaków do obiadu. Dobrze smakuje posypana pokruszoną fetą lub podana z jajkiem sadzonym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 1 szklanka wcześniej ugotowanej) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 pomidor 200 g świeżych
cool and mintyZostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos miksujemy i przecieramy przez sito ( dzięki temu sos będzie aksamitny ). Mięso ponownie umieszczamy w sosie. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyróżyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz z pancerza zostaw tylko ogonek. Podsmaż je na łyżce masła, z każdej strony po 2 minuty, przypraw solą. Rozlej zupę
KukuleczkiMojej Książce Kucharskiej przepis na młodą kapustę do obiadu; kapustę zasmażamy z cebulką, pomidorem oraz marchewką, do tego aromatyczny koperek oraz ziarna kminku. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, idealnie pasuje do wszelkich mięs duszonych lub smażonych np.: do duszonej karkówki, kotletów schabowych lub żeberek. Przepis na tą kapustę polecam jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. ---------------------------------------------- Liczba(...)słoninie (może być masło klarowane), dodajemy kapustę, pomidora i marchew, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy kminek - dusimy około 25 minut. Do dania możemy również dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki . Krok 5. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i dusimy jeszcze 5 minut, mieszamy. Podczos podajemy z młodymi ziemniakami lub jako dodatek
Moja Książka Kucharskatrudne w przygotowaniu, a stanowią smaczny zamiennik ryżu, czy nawet ziemniaków. Chlebki Naan 10 sztuk Składniki: 3 szklanki mąki + trochę do podsypania 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: ok. 3 łyżki roztopionego masła Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy
PatiGotujełyżka masła klarowanego Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić. Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko na średnim ogniu. Jabłko podzielić na ósemki, dodać do wątróbki. Przyprawić majerankiem. Mandarynki obrać i pokroić. Dodać pod koniec smażenia. Wtedy też przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Ze smakiem i z pasjąkucharkiem i pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju z masłem zrumienić piersi z każdej strony, dodać pokrojone cebule i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu dodać przyprawę w płynie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości piersi, z wywaru zrobi się sos - można podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsurowymi, bułką tartą. Doprawiłam do smaku.Średnią keksówkę wysmarowałam obficie masłem. Wylepiłam częściąmięsa, ułożyłam jajka na twardo i pokryłam resztą masy.Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach,początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł.Podałam na obiad, do ziemniaków; resztę wykorzystałam do pieczywa, na zimno.Smacznego
W kuchni Karmel-itkipomidorów z puszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru i gałki muszkatołowej WYKONANIE DIP : Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy puree z dyni i łyżkę sosu sojowego. Smażymy 1 minutę, dodajemy pomidory(...)różyczki kalafior gotujemy do miękkości, na parze lub w lekko osolonym wrzątku (około 20 minut). Odparowujemy, studzimy, przekładamy na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Opcjonalnie odciskamy na sicie z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną długo płuczemy na sitku, pod bieżącą, gorącą wodą i na koniec przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy
cool and mintypiersi kurczaka, sojowego, mielonego, z boczniaków, z jajek, ziemniaków lub innych warzyw... Składniki : Mięso schabowe (to jedna z wielu propozycji, ale pamiętaj, że może to być każdy rodzaj kotleta) Ulubione przyprawy, ja dałam: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 jajko Szklanka amarantusa ekspandowanego 3 łyżki mąki Masło klarowane Jak je przygotować : Umyte i osuszone mięso rozbijam tłuczkiem, Posypuję
Ale Prosteśniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza
More food, love and dreamsBitki wołowe-smak kuchni staropolskiej, szlacheckiej, myśliwskiej. Są to rozbite plastry mięsa, duszonego w sosie własnym, najczęściej podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek.Nawet nasz Adam Mickiewicz dwukrotnie wspominał o bitkach wołowych w swoim dziele "Pan Tadeusz" Wołowinę trzeba wybrać młodą i soczystą. Bitki muszą być mięciutkie i niewysuszone-to cały sekret. SKŁADNIKI: 4 plastry wołowiny o grubości(...)wołowiny myjemy, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i przerośnięcia tłuszczu. Prószymy pieprzem, solą, papryką słodka, obtaczamy w mące-usuwając nadmiar.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (dla smaku można dodać troszkę masła) obsmażamy mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso, przekładamy do garnka z grubym dnem-zalewamy bulionem-mięso musi być przykryte-dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Na patelnię
Kopystką po garachpodaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki kminku
Gotuj Sam!pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły.Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać, z czym kto lubi – z ziemniakami, frytkami, ryżem … i nie tylko. Oczywiście nieodzownym
mojewypiekiinietylkoPewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję
Buniabaje w kuchni