Obiad w całości przygotowany przez mojego Ukochanego :) Pyszna pierś z patelni grillowej z sosem kaparowo- śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i pomidorki cherry ze świeżym ogórkiem
My Culinary Artciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne(...)masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.Dynię i jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut
Słodkie Przyjemnościbędzie gotowa odlewamy płyn do garnka/rondla. My ułożyłyśmy sitko na garnku i wylałyśmy całość brytfanki. Sos podgrzewamy w garnku i doprażamy solą i sporą ilością pieprzu. W miseczce mieszamy masło z mąką na gładką masę. Dodajemy do niej kilka łyżek sosu wołowego i mieszamy. Powstałą mieszankę wlewamy do sosu. Gotujemy go nieustannie mieszając. Dorzucamy do niego wołowinę, pieczarki, cebulę oraz(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego
Kolizje Smakówłyżki startego parmezanugałka muszkatałowasól,pieprzDodatkowo:orzeszki pinikilka listków szałwii masłoWykonannie:dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałowąmąkę przesiać,wbić do niej jajko i posolić.Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto(...)pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzićna suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii,podgrzewać,aż masło się rozpuści i spienipierogi podawać polane masełkiem piniowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście do dużego garnka z wkładem(...)garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi można podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężołądków z kurczaka5 ziemniaków0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej1 marchewka1 korzeń pietruszkikawałek selera korzeniowegokawałek pora kilka suszonych grzybkówliście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony pieprz1 czubata łyżka masła posiekany koperekodrobina majerankuWykonanie:Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie(...)wywaru. Warzywa pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Walijskie Pichceniewedług instrukcji na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens Alphabetzasadnicza – co to jest bryndza? Bryndzę robi się z bundzu owczego, który to lekko skwaśniał, lub jak kto woli – dojrzał. Bundz się mieli i taką zmieloną masę miesza z masłem i solą. Jeśli widzicie coś, co jest paskudnie żółte, to znaczy, że jakiś geniusz chcący się szybko dorobić, zmieszał zmielony bundz z margaryną podłej jakości. Dla takich jest osobne miejsce(...)marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę
ladykitchensosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek(...)następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego
Walijskie Pichcenieubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane(...)szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Trio dopełniał „oszukany” smalec fasolowy. Było
PatiGotujegałązki świeżego rozmarynu świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki goździki (5-6) 4 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie). Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem. Obsmażone(...)można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku. Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami
R'n'G Kitchennaprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0(...)utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym
pieprzny smaczekKurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka(...)czosnkiem (390 g) 1/4 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju lub klarowanego masła sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka
Poezja smakuzrumienią, przeciśnij ząbek czosnku przez praskę, dorzuć do patelni. Dorzuć sól i pieprz i zamieszaj porządnie. Nie chcesz, żeby czosnek się przypalił. W razie potrzeby możesz dorzucić trochę masła, ale wilgoć grzybów powinna na tym etapie wystarczyć. Teraz czas na wino. Wlej wermuta na patelnię, dodaj musztardę i zacznij mieszać. Tutaj musisz się skupić, bo sos dość szybko się zredukuje(...)rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek. W tym czasie przykryj je sosem z pieczarek, nałóż ziemniaki – ja podałem puree z tymiankiem (patrz tutaj ), nakryj do stołu czy coś. Na zdjęciu możesz zobaczyć, że podałem też marchewki. Tak, były. Duszone z miodem. Totalny niewypał, dlatego nie opiszę
manslogblogugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść .Można to zrobić ręcznie(...)wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać stopionym masłem, masłem z cebulką lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć sprytnegourządzenia do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię nadziewane placki
Zakamarki mojej kuchni