ziemniaki z masłem - 500 przepisów (strona:26/34)

KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 199

żołądków z kurczaka5 ziemniaków0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej1 marchewka1 korzeń pietruszkikawałek selera korzeniowegokawałek pora kilka suszonych grzybkówliście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony pieprz1 czubata łyżka masła posiekany koperekodrobina majerankuWykonanie:Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać  ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie(...)wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
S... Szpinak&Szparagi! 171

według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego

Kitchens Alphabet
Zupa bryndzowa 284

zasadnicza – co to jest bryndza? Bryndzę robi się z bundzu owczego, który to lekko skwaśniał, lub jak kto woli – dojrzał. Bundz się mieli i taką zmieloną masę miesza z masłem i solą. Jeśli widzicie coś, co jest paskudnie żółte, to znaczy, że jakiś geniusz chcący się szybko dorobić, zmieszał zmielony bundz z margaryną podłej jakości. Dla takich jest osobne miejsce(...)marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę

ladykitchen
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 188

sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek(...)następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 151

ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane(...)szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Trio dopełniał „oszukany” smalec fasolowy. Było

PatiGotuje
Cielęcina duszona w mleku 113

gałązki świeżego rozmarynu świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki goździki (5-6) 4 ząbki czosnku sól pieprz     Przygotowanie   Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie). Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem. Obsmażone(...)można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku. Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami

R'n'G Kitchen
Burgery jaglane 161

naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0(...)utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym

pieprzny smaczek
Kurczak Jalfrezi 160

Kurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka(...)czosnkiem (390 g) 1/4 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju lub klarowanego masła sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka

Poezja smaku
Kurczak z grzybami 205

zrumienią, przeciśnij ząbek czosnku przez praskę, dorzuć do patelni. Dorzuć sól i pieprz i zamieszaj porządnie. Nie chcesz, żeby czosnek się przypalił. W razie potrzeby możesz dorzucić trochę masła, ale wilgoć grzybów powinna na tym etapie wystarczyć. Teraz czas na wino. Wlej wermuta na patelnię, dodaj musztardę i zacznij mieszać. Tutaj musisz się skupić, bo sos dość szybko się zredukuje(...)rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek. W tym czasie przykryj je sosem z pieczarek, nałóż ziemniaki – ja podałem puree z tymiankiem (patrz tutaj ), nakryj do stołu czy coś. Na zdjęciu możesz zobaczyć, że podałem też marchewki. Tak, były. Duszone z miodem. Totalny niewypał, dlatego nie opiszę

manslogblog
Pierogi ruskie 155

ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.  Składniki na ciasto połączyć i  zagnieść .Można to zrobić ręcznie(...)wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować  na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć  łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać  stopionym masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki

Zakamarki mojej kuchni
Kluski łyżką kładzione 162

Jeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie(...)mnie są smaczniejsze z mlekiem. Taka porcja starcza dla 2 osób. Kluseczki można również podawać z jakimś sosem do mięsa i jest to ciekawa alternatywa zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków

upichcic
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 114

papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nadzienie Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Przepiórki w sosie z pomarańczy 176

posmarowanej masłem brytfanki. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, przy pomocy skrobaka do cytrusów (zestera) ściąć skórkę z pomarańczy, pomarańczę obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić ok 5 minut. wlać(...)Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche, a skórka się przypiekła. Dorzuciłam też podgotowane ziemniaki, dopiekły się razem z ptaszkami

Stare Gary
Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree 200

Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishKremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka(...)małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości  i zdejmij z ognia.Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.Smacznego!English versionCreamy cauliflower puree

karmelowy
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 265

dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion(...)góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania