chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką(...)ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny smażone skórki 1 pomarańcza 1 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru masa sernikowa 1 kg białego sera
Pobite gary Barbarypołowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry 5-7mm i w każdym wydrążyć małą lub większą dziurkę.W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej.Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano.Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron.Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie(...)dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe ,to krzyżówka oliwek i ogórka! Deserek ,to "Czekoladowe lizaki z kiwi". 2 kiwi100g czekolady1łyżka masłapatyczkiRozpuścić masło i czekoladę.Kiwi pokroić w plastry 8mm,nabić na patyczek, oblać czekoladą i do lodówki.Najlepiej robić to w 2 etapach. Najpierw oblać jedną stronę kiwi, położyć na folii spożywczej. Jak stężeje, to oblać
Kulinarny karnet Christopherazbyt szybko się rozgotowuje w połączeniu z mięsem , które jednak wymaga dłuższej obróbki. Jednak za chwilę, bo już jutro zapraszam na gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami w sosie śmietanowym. Składniki : 1 główka kapusty ( 1,5 kg) 600 g karczku b/k 2 średnie cebule 200 g świeżych brązowych pieczarek 6 wędzonych śliwek sól pieprz do smaku 1 łyżka(...)płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku szczypta gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w paseczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zrumienić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Kapustę zszatkować i przełożyć do dużego garnka
Gosia gotujeDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiczęsto pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie "odgrzewanym kotletem". Robi się je naprawdę szybko(...)wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli (lub więcej jeśli lubicie ostre potrawy
Cooking MonsterDziś podaję zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam
Moje Małe Czarowanieszczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki(...)razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego . Kluseczki dyniowe są delikatne. Świetnie smakują też w wersji słodkiej polane śmietaną albo zrumienioną na maśle bułeczką i posypane cukrem. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie musicie spróbować. A teraz Smaczna Pyza zaprasza po smaczny przepis. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i podsmażyć. Do szerokiego rondla lub dużej, wysokiej patelni wlać bulion. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, ziarna pieprzu), podsmażone na maśle pieczarki z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Po tym czasie do sosu dodać podsmażone klopsy i dusić(...)Następnie łyżkę mąki pszennej dokładnie wymieszać z zimną wodą (100 ml) i wlać do klopsów w sosie. Gotować kolejne 2 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia. Podawać gorące z ziemniakami, kaszą czy kopytkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu
Gospodyni Miejskasobą roztrzepana jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić(...)ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).Mozzarellę można zastąpić starym żółtym serem np. gouda, a margarynę masłem.Ciasto dość ciężko się wałkuje. Można wałkować ciasto po kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu.Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu
Gospodyni MiejskaDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskiVegeta i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Odstawiamy na 20-30 minut. Następnie wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim przelany wrzątkiem, mrożony szpinak. Możemy oczywiście użyć liści świeżego szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany(...)minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno szpinak jak i rybę - bądź co bądź pospolite
Kuchnia po mojemumajeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć(...)przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec 40 minut w temp. 180 oC. Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane przyprawami i skropione oliwą
Kulinarny karnet Christopheraziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html. Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec(...)zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na maśle
Anioły w kuchniłeżki oliwy natka pietruszki do posucia 17 po wiyrchu 18 Pokrejcie 19 kartołfle na mańsze kōnski i ze oliwōm wciepcie 20 na patelnia. Dodejcie do tego jeszcze łeżka masła klarowanego, sōl i pieprz. Jak już kartołfle sie bydōm 21 robiōły miynke 22 , to dociepcie 23 do tego pokrōnoł cukinia i liście ze winogrōn. Jak idzie ô liście , to wybiyrejcie zawsze(...)macie 14 całkiem 15 inny 16 mniejsze 17 posypania 18 na górze 19 pokrójcie 20 wrzućcie 21 będą 22 miękkie 23 dorzućcie 24 tylko Artykuł Kartołfle ze liściami winogrōn (Ziemniaki z liśćmi winogron) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym(...)posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką, smażonym mięsem, rybą lub jarzynami
Kulinarny karnet Christophera