ziemniaki z masłem - 500 przepisów (strona:28/34)

Farszynki mazurskie 11658

90 dag ugotowanych ziemniaków25 dag mąki ziemniaczanej2 jajkasólFarsz:15 dag mięsa gotowanego wieprzowego1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)2 jajka ugotowane na

Świat Domowej Kuchni
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

nienie? Kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób krążenia jest podwyższone ciśnienie. To często idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników jak magnez, potas(...)byłoby ł ączenie produktów o dużej zawartości soli z produktami bogatymi w potas . Dla zrównoważenia ilości obu pierwiastków. Zestawienia, które warto byłoby tu polecić: szynka z melonem, wędlina z ziemniakami lub wędlina z roślinami strączkowymi, ser plus sałata lub ser z ziemniakami, lub ogólnie mięso plus warzywa.   Z tego powodu nie ma większego sensu lączenie  dwóch produktow bogatych

MODA NA BIO
Zapiekany makaron w sosie serowym 189

wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Około 1/2 szklanki odłożyć do posypania po wierzchu zapiekanki. Na dużej patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę pszenną (1/4 szklanki) i dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną , aby nie było grudek. Następnie na patelnię wlać mleko. Dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Całość gotować na średnim(...)dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 - 25 minut, aż ser na wierzch stanie się złocisty i delikatnie chrupiący. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek (zamiast ziemniaków) do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności

Gospodyni Miejska
Pierogi z kapustą i grzybami 138

krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików) 1 cebula  2-3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą(...)mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone,  posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne

Maślane ciasteczko
Pieczony Kurczak z Masłem Ziołowym 146

nawet gałązki z natki pietruszki, które mi zostały po maśle ziołowym. Warzywa oczywiście umyłam, te które wymagały obrania obrałam i wrzuciłam na dno garnka. Na warzywa położyłam kurczaka wysmarowanego masłem ziołowym. Tu tak jak wspomniałam chciałam uzyskać nie spieczone delikatne mięso, więc piekłam kurczaka pod całkowitym przykryciem. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, w połowie pieczenia zdejmij pokrywkę. Warzyw nie podlewałam żadnym płynem(...)uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Testowanie produktów Podravki 159

ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).  Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone(...)moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową. U mnie jej stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować. Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo mi się spodobały. Przygotowanych dań

Pasja Smaku
Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) 249

duża cebula 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Sposób przygotowania: Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy sola, pieprzem i ok. płaska łyżeczką oregano. Całkowicie studzimy. Piersi oczyszczamy i w każdej(...)się sosu). Do powstałego sosu wrzucamy mięso i w szystko razem podgrzewamy jeszcze przez moment.      Gotow e piersi z kurczaka kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Zupa warzywna bardzo wiosenna 233

Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż

Stare Gary
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 184

młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika(...)wiem jak smakują, ale jestem niezmiernie ich ciekawa Niebawem na blogu, jak tylko buraczki troszkę podrosną. Pamiętam, że jak byłam mała, rodzice zawsze do takiej zupy botwinkowej dorzucali łyżkę masła. Zupę też zabielali często śmietaną lub jedzoną na zimno maślanką albo kefirem. A to dla mnie botwinka, bez jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła

Mieszam w Garnku
PĄCZKI - NAJLEPSZE 199

przeszkodzie by pączki zrobić na ostatki czy na sobotę - zachęcam,skorzystajcie z przepisu i dajcie znać jak Wam smakują. Składniki:   50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu(...)stolnicy lub desce,odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz wypukłą stroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt

Niespełnione zdolności kulinarne
Hańdyk po prowansalsku (Indyk po prowansalsku) 123

lauba [5] , w kery je fajny chōdek, to mogecie je i tam łostawić. Na drugi dziyń abo jak minie połra godzin obsmołżcie je fajnie z kołżdyj strony na klarowanym maśle i dolyjcie na koniec trocha wody- jakbyjście tam gichli tyż trocha biołego wina, to nawet bydzie jeszcze lepi (pó szklōnki na przikład). Przikryjcie i niech sie to tam na małym(...)pomiędzy „o” a „u” [3] nabierzecie ochoty [4] ta część ciała, na której się siedzi [5] ganek, przedsionek [6] pokrojoną [7] dużo [8] awantura [9] sos [10] gotowe [11] ziemniakami [12] makaronem [13] bułką

Chop w kuchni
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Największe żywieniowe mity cz. 1 212

wpisem chciałabym rozpocząć nową serię dotyczącą popularnych mitów żywieniowych. Jestem przekonana, że każdy chociaż raz się z nimi spotkał. Chcesz się zdrowo odżywiać,a może schudnąć? Odstaw ziemniaki! Unikaj tłuszczów! Nie jedz po 18:00... (chociaż nie wiem, czy ktoś jeszcze w to wierzy). Przez jakiś czas żyłam przekonana o ich prawdziwości, ale poczytałam, doinformowałam się trochę i teraz wiem(...)magnez, wapń, potas. Jednak musimy pamiętać, że cukier ten jest nadal sacharozą niemal w czystej postaci. A tej powinnyśmy unikać lub chociaż starać się ograniczać. Mit 4 : Margaryna zamiast masła Dylemat dotyczący wyboru masła i margaryny od zawsze wzbudzał wiele kontrowersji - oba smarowidła mają swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Dzięki tłuszczowi możemy przyswoić witaminy

Kuchnia Ellie
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 299

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania