ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina). Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone(...)moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową. U mnie jej stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować. Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo mi się spodobały. Przygotowanych dań
Pasja Smakuduża cebula 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Sposób przygotowania: Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy sola, pieprzem i ok. płaska łyżeczką oregano. Całkowicie studzimy. Piersi oczyszczamy i w każdej(...)się sosu). Do powstałego sosu wrzucamy mięso i w szystko razem podgrzewamy jeszcze przez moment. Gotow e piersi z kurczaka kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż
Stare Garymłodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika(...)wiem jak smakują, ale jestem niezmiernie ich ciekawa Niebawem na blogu, jak tylko buraczki troszkę podrosną. Pamiętam, że jak byłam mała, rodzice zawsze do takiej zupy botwinkowej dorzucali łyżkę masła. Zupę też zabielali często śmietaną lub jedzoną na zimno maślanką albo kefirem. A to dla mnie botwinka, bez jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła
Mieszam w Garnkuprzeszkodzie by pączki zrobić na ostatki czy na sobotę - zachęcam,skorzystajcie z przepisu i dajcie znać jak Wam smakują. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu(...)stolnicy lub desce,odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz wypukłą stroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt
Niespełnione zdolności kulinarnelauba [5] , w kery je fajny chōdek, to mogecie je i tam łostawić. Na drugi dziyń abo jak minie połra godzin obsmołżcie je fajnie z kołżdyj strony na klarowanym maśle i dolyjcie na koniec trocha wody- jakbyjście tam gichli tyż trocha biołego wina, to nawet bydzie jeszcze lepi (pó szklōnki na przikład). Przikryjcie i niech sie to tam na małym(...)pomiędzy „o” a „u” [3] nabierzecie ochoty [4] ta część ciała, na której się siedzi [5] ganek, przedsionek [6] pokrojoną [7] dużo [8] awantura [9] sos [10] gotowe [11] ziemniakami [12] makaronem [13] bułką
Chop w kuchnidziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ
Pożeraczka, czyli raz adobrzewpisem chciałabym rozpocząć nową serię dotyczącą popularnych mitów żywieniowych. Jestem przekonana, że każdy chociaż raz się z nimi spotkał. Chcesz się zdrowo odżywiać,a może schudnąć? Odstaw ziemniaki! Unikaj tłuszczów! Nie jedz po 18:00... (chociaż nie wiem, czy ktoś jeszcze w to wierzy). Przez jakiś czas żyłam przekonana o ich prawdziwości, ale poczytałam, doinformowałam się trochę i teraz wiem(...)magnez, wapń, potas. Jednak musimy pamiętać, że cukier ten jest nadal sacharozą niemal w czystej postaci. A tej powinnyśmy unikać lub chociaż starać się ograniczać. Mit 4 : Margaryna zamiast masła Dylemat dotyczący wyboru masła i margaryny od zawsze wzbudzał wiele kontrowersji - oba smarowidła mają swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Dzięki tłuszczowi możemy przyswoić witaminy
Kuchnia EllieWiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem
Kulinarna PokusaBardzo lubię przepisy Jamiego Olivera. Dania na ogół nie są skomplikowane, ale zastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na
Stare Garyorzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami(...)bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana
Chilli Czosnek i Oliwa