kurczaka nadziewane serem i szynką , zapiekane pod pierzynką chili con carne. Danie proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu.Roladki można podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 8 ładnych wyciętych kotletów z kurczaka 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki 1 puszka Chili con carne Bonduelle 300 ml śmietanki słodkiej(...)żaroodporne lub formę do tarty smarujemy masłem, układamy ściśle obok siebie roladki. Do miski przekładamy z puszki chili con carne dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i szczypiorek wszystko mieszamy , przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami , kaszą lub ryżem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisolidnie odciskamy ją z nadmiaru wody/mleka. Jeśli nie macie bułki, jako zamiennika użyjcie ugotowanego ziemniaka przeciśniętego przez praskę czy też 3-4 łyżek ugotowanej kaszy. Cebula W przepisie jest bardzo drobno posiekana cebula surowa. Jeśli chcecie nieco odmienić smak kotletów, podsmażcie najpierw cebulkę na maśle i dopiero taką dodajcie do mięsa. Bułka tarta Niby prosta rzecz, ale jeśli porównacie bułki
Mieszam w Garnkurazy przeciskamy przez praskę mały ząbek czosnku – musi być bardzo dobrze rozdrobniony. Ścieramy na drobnych oczkach tarki albo zesterem skórkę z połowy cytryny, wyciskamy łyżkę soku. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek, smażymy mieszając do czasu aż straci zapach surowizny – dodajemy skórkę otartą z cytryny i cytrynowy sok. Mieszamy, podgrzewamy razem minutę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy natkę pietruszki, solimy, pieprzymy(...)sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków i fasolką z pesto – perfekcyjny, lekki zestaw! SKŁADNIKI filet z łososia (na zdjęciach 550g) sól pieprz olej ryżowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 3 łyżki masła 3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy
Karo in the Kitchengram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam(...)następnie przelałem zawartość patelni do cebuli. Na patelnie ponownie dodałem około łyżki oliwy, a po jej lekkim rozgrzaniu dodałem do niej 20 gram masła. Dzięki oliwie zapobiegłem przypaleniu się masła, a po jego roztopieniu ułożyłem na patelni kawałki nóg gęsi, które podsmażyłem na lekko przyrumieniony kolor - przez około 3 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Podsmażoną gęś przełożyłem
Wyprawy kulinarneściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła 5 płatów mrożonego ciasta filo 3 jajka 100 g młodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii 125 ml śmietany kremówki dodatkowo: prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm malakser Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 200*C Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków zaczynając od ok. połowy szparaga ścinając zdrewniałą skórkę(...)przez ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyłowić cedzakiem i odsączyć. Płaty ciasta powinny być nieco większe niż sama formy. Posmarować jeden po drugim z obu stron płynnym masłem przy pomocy pędzla. Po posmarowaniu układać jeden na drugim na dnie formy tworząc wystające ponad formę brzegi. W misce rozkłucić jajka i dodać do nich starty ser kozi. Do wysokiego
Sztuka gotowania w/g Samirysól, pieprz Przygotowanie: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wrzucamy masło. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie nacieramy przyprawą złocisty kurczak, ostrą papryką i oregano. Wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie
My Culinary Artobiadu i nie tylko. Świetnie komponują się z różnego rodzajami mięs i - oczywiście - ziemniakami. Można do nich dodać starte jabłko lub gruszkę, doprawić zasmażką z mąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Składniki: 6 buraków 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku, według uznania 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Buraki
Zasmakuj Kuchnikotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam
Kuchnia po mojemuostudzeniu papryki ściągnąć z niej skórkę. Formę do tarty (moja 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez
cookliferozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany. Lekko przestudzić całość. Do miski z przestudzonymi, rozgniecionymi ziemniakami dodać przesmażoną wędlinę z cebulką, jajko, starty ser i mąkę i zagnieść całość, łącząc wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem
Ze smakiem bez glutenuułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie
Kolorowa kuchnia Elkizamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy
zjem to blog kulinarnykopytkom. Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki
kolorowotorcikowospiąć wykałaczkami,aby mam się nie rozpadła podczas smażenia. W rondlu rozgrzać masło i smażyć na złoty kolor roladki.Mozemy je też zapiec w piekarniku w 180 stopniach.Rolady zdjąć z palnika i zostawić do lekkiego ostudzenia,aby nam odetchnęła,po czym pokroić w plastry.Udekorować.Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować. Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić na patelni do spienienia, dodać mąkę, mieszać, by nie było grudek, przełożyć do gotującej kapusty. Dokładnie, ostrożnie wymieszać, chwilę zagotować, dodać dużo zielonego kopru. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków Smacznego
kgwjanczewo