ziemniaki z masłem - 500 przepisów

ZUPA OGÓRKOWA 141

infekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler(...)wraz z podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru z ogórków zmiksowałam i dołożyłam do zupy wraz z pozostałym nie zmiksowanym przecierem. Doprawiłam solą,pieprzem i na koniec posypałam

potrawyregionalne
Tiroler Gröstl - przysmak z Austrii 177

sprawdzone, więc polecam ;) Składniki na 2 porcje: 4 średnie ziemniaki ok. 25 dag boczku parzonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól - tylko do gotowania ziemniaków pieprz - szczypta majeranek - 1 łyżeczka 3 łyżki masła 2 jajka ok. 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie boczek i cebulę pokrój(...)kostkę a czosnek drobno posiekaj. Ostudzone ziemniaki pokrój w plastry. Na patelni podsmaż przez 3 min. boczek z cebulą (bez tłuszczu) - dopraw pieprzem i majerankiem. Następnie dodaj 2 łyżki masła, ziemniaki i czosnek - całość smaż na małym ogniu delikatnie mieszając. Na drugiej patelni, na łyżce roztopionego masła, usmaż jajka doprawiając pieprzem. Ziemniaki z boczkiem wyłóż na talerz a na wierzch

Alutka-Gotuje
Wspaniały sernik 161

Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku(...)gotowany); 1 cukier waniliowy; bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa); kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowego (opcjonalnie); Ser zemleć dwa razy. Przy drugim mieleniu sera zemleć również ugotowane i wystudzone ziemniaki. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i całość zmiksować. Następnie dodać ser, ziemniaki, grysik i cukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać

In my kitchen
Aromatyczne ziemniaczki w mundurkach z żaru 108

związane z grillowaniem). Składniki na aromatyczne ziemniaczki w mundurkach z żaru (1 porcja): Może ich nie widać, ale one tam są - musicie mi uwierzyć na słowo :) 6 niewielkich młodych ziemniaków masło bazylia sól Ziemniaki umyć i wyszorować. Przygotować do każdego z nich folię na którą należy dać odrobinę masła, całość trzeba zasypać obficie solą i bazylią. Zawijać ziemniaczki szczelnie

Karola gotuje
Pulpety ziemniaczane z niespodzianką. 190

niespodzianka jest milutka, żółciutka ,wylewająca się skromniutko ,bo sama też jest niepozorna ,ale bardzo ważna na drodze prokreacji . 1 kg ziemniaków 2 łyżka masła(...)łyżka śmietany sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku 6 jajeczek przepiórczych Jajka przepiórcze gotować  2 min ,nie dłużej i natychmiast przełożyć do naczynia z lodowatą wodą. Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree . Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej. Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 632

Zapiekanka z purée ziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu(...)potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki lub nie, jak kto lubi, Kroimy je w cienkie plasterki układamy w naczyniu i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła, mleka i pieprzu, na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i intensywnie mieszamy ( dokładniejszych proporcji nie znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia

Pelusiowa Kuchnia
Pierogi ruskie. 117

zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Farsz: 750 g ziemniaków 250 g twarogu 2 cebule sól pieprz masło(...)Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśleZiemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Zupa ziemniaczana ekspresowa 152

nich jest kartoflanka, jak się u mnie mówiło na zupę ziemniaczaną. Zupę ziemniaczaną przygotowuje się jedynie z kilku składników, które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje(...)polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka  lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i  wrzucamy do rondelka o grubym dnie i wytapiamy na chrupko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 228

wiejskiej - ok. 300 g boczku wędzonego - 4 jajka - 2 kapelusze suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy(...)wyłowić" kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja obrać, pokroić w ćwiartki lub plasterki

Calzonella.com
Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych 147

dajemy im całkowicie wystygnąć. Chłodzimy ziemniaki w lodówce minimum 2 godziny.   Ścieramy schłodzone ziemniaki na dużych oczkach tarki. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy słoninę lub masło klarowane i smalec, wrzucamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, wszystko razem mieszamy a następnie masę dociskamy do patelni i wygładzamy. Smażymy 15-20 minut z jednej strony, aż ziemniaki zrobią się złote i chrupkie(...)ziemniaków i sprawienie, że będą jeszcze bardziej chrupiące po usmażeniu. W dalszej kolejności ziemniaki wkładamy w gazę lub na sitko i dokładnie odciskamy z całego płynu. Pieprzymy, mieszamy ziemniaki z rozpuszczonym masłem.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub najlepiej – kaczego albo gęsiego tłuszczu, nakładamy ziemniaki, dociskamy i wygładzamy. Smażymy na małym ogniu około 20-25 minut- ziemniaki mają zrobić

Karo in the Kitchen
I znów szpinak i jajko sadzone 131

Dziś szpinak ( w liściach krojonych ) smażony na maśle , ziemniaki puree i sadzone jajko- wg mnie pychotka. Nowego przepisu nie będzie do wyboru propozycje  Szpinak w dziugasowym koszyczku Szpinakna rumianym maśle z jajkiem w koszulce Szpinakna skwareczkach Szpinakjak w przedszkolu wg Buni

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i nie tylko 523

ząbków czosnku200 ml śmietany3 łyżki masłatymianek1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki pieprzu100 gr sera żółtego- miękkiego100 gr sera mozzarella Ziemniaki obiaramy I kroimy w talarki.Naczynie w którym pieczemy ziemniaki- smarujemy masłem. Dajemy połowę ziemniaków. Posypujemy połową sera.Posypujemy tymiankiem. Do naczynia dajemy drugą połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem.Na małej patelni rozpuszczamy masło I dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Podduszamy

Smaki Edyty
Moskole z bryndzą 213

szklanki mąki pszennej jajko 2-3 łyżki posiekanych ziół (u mnie bazylia i mięta) sól i pieprz do smaku klarowane masło Cebule drobno siekamy i szklimy na maśle. Ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z bryndzą, lub porządnie rozgniatamy. Dodajemy cebulę, jajko, mąkę i zioła. Wyrabiamy i formujemy placuszki o grubości około 1,5-2 cm. Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni

Mienta blog
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 176

Dziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne  sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się redukuję i zagęszcza. Nie zawsze mamy czas na to, aby czekać aż sos odpowiednio odparuję i nabierze odpowiedniego połysku. MASŁO Masło posiada dużą zawartość tłuszczu jest bardzo dobrym zagęszczaczem, który jednocześnie wzbogaca smak sosu. Zimne masło dodajemy pod koniec gotowania zdejmując garnek z ognia. ŚMIETANA Im wyższa zawartość tłuszczu

Basia w kuchni
Ogniste ziemniaki z grilla 257

Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda dopisała, postanowiłam więc zrobić pieczone ziemniaczki z grilla napełnione masłem i tą mieszanką przypraw. Ziemniaki wyszły przepyszne, idealnie pikantne! Rewelacja! Składniki: 10 dużych ziemniaków, 5 łyżeczek masła,  5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand. Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały.  Ziemniaki(...)wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy.  Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej, szczelnie zawinąć tworząc sakiewki.   Opiekać na grillu około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można również ziemniaki najpierw trochę obgotować, dzięki czemu grillowanie zajmie nam jedynie jakieś

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania