ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:261/603)

Bułki z ziemniakami. 185

Najlepsze w pieczywie z dodatkiem ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale(...)dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza. A dlatego, że dostrzegam  w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli

zadanie-gotowanie
Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami 83

niewielka papryka czerwona 150 g sera żółtego sól, pieprz   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce z odpowiednią nakładką. Papkę ziemniaczaną przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Ziemniaki z powrotem przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, mąkę, jajko(...)dania z pieczarkami i serem żółtym: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem   Artykuł Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Warzywa korzeniowe pieczone w maśle orzechowym 136

Pieczone warzywa korzeniowe w maśle orzechowym są po prostu pyszne! Nie dość, że smakują wyśmienicie to dodatkowo są niebywale sycące! Ziemniaki, bataty, marchewka i pietruszka wymieszane z łyżką oliwy, z masłem orzechowym, sezamem, kuminem, chili oraz mieloną kolendrą, tymiankiem i szczyptą soli. Tak proste a zarazem smaczne danie, które z całego serca Wam polecam. Składniki (na 1 porcję(...)pietruszki  1/2 batata (100 gram) 1 ziemniak 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła orzechowego przyprawy, po szczypcie: kuminu, mielonej kolendry, soli, tymianku, chili  1 łyżeczka czarnego sezamu  Warzywa kroję w słupki. Mieszam z olejem, masłem orzechowym, sezamem i przyprawami. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Mango Papaja
Pieczone ziemniaczki w chrupiącej skorupce + sos czosnkowy 353

ziemniaków 0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu Ziemniaki obieramy, te większe przekrawamy na pół. Resztę składników mieszamy w misce lub w dużym worku i obtaczamy w nich ziemniaczki. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 200 st. C. Smacznego

chwile dla mnie
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 172

fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą. Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam(...)środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo. Adżapasandali Bakłażana pokrój w talarki i suto posyp solą (1-2 łyżki). Wymieszaj i odstaw na 30 minut . Następnie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę

Food Square
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 171

minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g)1/2 cytryny1/2 pęczka pietruszki1/2 pęczka koperku2-3 łyżki

Obiad za dychę
Pieczona brukselka z rzodkiewką i boczniakami 119

może nie tyle własna lodówka, co pobliski warzywniak, czy dział z warzywami w sklepie. Można upiec praktycznie wszystko. Od ziemniaków - rzecz oczywista - począwszy, przez brokuły, fasolkę, kalafiora, cukinię, paprykę, po  karczochy, fenkuły i bataty. I rzodkiewki. O pieczonych rzodkiewkach słyszałam już dawno, ale dopiero teraz pierwszy raz je upiekłam. Były już trochę miękkie i nie było chętnych

bistro mama
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 128

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. 20-25 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki z ziemniakami wypiekali wspólnie autorzy blogów: Akacjowy blog –  klik! Codziennik kuchenny –  klik! Kuchennymi drzwiami –  Klik! Kulinarna Maniusia –  klik! Moje kucharzenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Frytki z batatów i marchewki 193

batatów i marchewki. Przepis idealny dla osób, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ warzywa nie są smażone na głębokim tłuszczu. Czas pieczenia trzeba uzależnić od własnych upodobań smakowych (ja lubię mało zarumienione dania:)). Po za tym słodkie ziemniaki są na prawdę pyszne w smaku! Składniki dla 2 osób: 1 duża marchewka 4 bataty oliwa z oliwek papryka słodka czosnek granulowany(...)nadmiaru wody.  Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką i czosnek granulowany). Całość ze sobą wymieszać. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie ułożyć obgotowane warzywa. Całość zalać oliwą wraz z przyprawami. Przygotowane warzywa piec w 210º C  przez 25-35 minut, co jakiś czas warzywa przerzucać na drugą

Ugotować
Boczek pieczony w piwie 189

koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie

Kulinarna Pokusa
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 203

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych(...)słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecamSkładniki:podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut)2 papryki2 pomidory1 cukinia1 główka czosnkusól,pieprzoliwarozmaryn,tymianekWykonanie:ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minutpapryki umyć,usunać gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paskipomidory pokroić w ćwiartkicukinie pokroić w grube słupkiczosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pyszne ziemniaki z piekarnika... 319

pietruszką, paprykę słodką i wszystkie składniki dobrze na blaszce wymieszać piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne ziemniaki smakuja z maślanka na obiad bezmięsny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Musaka – grecka zapiekanka 35698

posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 216

beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej(...)cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki:  Na mandolie wyciąć ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy

Plate of Joy
BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK, czyli börek z ziemniakami 148

rozłożyć farsz i wszystko zrolować. Przygotować wszystkie yufki w taki sposób. Wszystkie rulony posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 C. Pokroić na kawałki. Artykuł BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK, czyli börek z ziemniakami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy