ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:266/603)

Karkówka z warzywami pieczona w rękawie 193

Karkówka pieczona z warzywami Cały obiad w jednym naczyniu! I właściwie sam się robi, wystarczy tylko pokroić składniki, przyprawić je, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i wrzucić do piekarnika. Pyszny i łatwy obiad za jednym zamachem     Składniki: ok 0,5 kg karkówki ok 0,5 kg ziemniaków 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka(...)Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki – w zależności od wielkości *** *** Cukinię myjemy i kroimy w kawałki wielkości ziemniaków *** *** Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę, a marchewkę w słupki *** *** Wszystkie warzywa mieszamy razem, polewamy olejem i obsypujemy delikatnie przyprawami. Ponownie mieszamy *** *** Do warzyw dodajemy przyprawione mięso i całość umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Końce

Blog z Apetytem
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 144

kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka(...)dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni grzanie góra dół.  W garnku gotujemy ziemniaki. Gdy się ugotują odlewamy wodę, a następnie dajemy odrobinę masła i zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodając masło do ziemniaków są wtedy dużo

Gotuj z Mąką
Kopytka z sosem pieczarkowym 42

niezjedzone ziemniaki z obiadu, więc aby ich nie wyrzucać, warto je powtórnie wykorzystać. Dobrym pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kopytka z sosem pieczarkowym: 1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz

Danka Pichci
Kopytka z sosem pieczarkowym 39

niezjedzone ziemniaki z obiadu, więc aby ich nie wyrzucać, warto je powtórnie wykorzystać. Dobrym pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kopytka z sosem pieczarkowym: 1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz

Danka Pichci
Sos z maślaków i placki ziemniaczane 116

mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać mieszając. Mleko, śmietanę i mąkę

Gotowanie jest łatwe
Pieczone pączki z batata 170

drugie są bardziej sycące niż tradycyjne pączki, przez co łatwiej poprzestać na jednym czy dwóch. Po trzecie są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu, za co Wasz układ pokarmowy na pewno podziękuje. A dodatek słodkiego ziemniaka zapewnia ładny kolor i odpowiednią konsystencję oraz pozwala na zmniejszenie ilości dodanego cukru. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru(...)maję idealnego kształtu, ale to wina moich zdolności manualnych (a raczej ich braku). Wierzę, że Wam pójdzie lepiej A i ostrzegam – naprawdę ciężko im się oprzeć!   Pieczone pączki z batata 2018-02-01 15:55:19 Porcje 13 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 260 g mąki pszennej typ 450 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Powiedz dietom nie
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 107

marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe

wesoła kuchnia
Pieczone ziemniaczki POTATKI 107

ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia sera

R'n'G Kitchen
Moskole 116

kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad. Moskole Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka 3/4 szklanki(...)kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu

PatiGotuje
Wakacyjna Sałatka z najlepszymi polskimi smakołykami! 161

Znacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji(...)minuty - papryczki, oliwki i ogórki pokrój na cienkie krążki - czosnek obierz i rozgnieć nożem - ziemniaki umyj, wraz ze skórką ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj  posiekaj

SMYKWKUCHNI
Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki. 198

dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.  SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka

DefinicjaSmaku
Pieczone kotlety mielone z kozim serem 129

serem to możecie wykorzystać żółty ser lub mozzarella. Ze wszystkimi serami smakują wybornie. I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej   i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 cebula 1 łyżka sezamu 100 g sera(...)misce wymieszać wszystkie składniki i uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . pieczone kotlety mielone z kozim serem

O kuchni z uczuciem
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą 125

ziemniaczane z młodą kapustą Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki. Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopytka, ale są dużo lepsze.   12 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: ·        ½ kg ziemniaków młodych ·        ½ główki kapusty młodej(...)łyżeczki cukru ·        1 łyżka Vegety Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3.    Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę

Kulinarna Chwila
139. Pieczony dorsz w cytrynowo-pietruszkowo-maślanej panierce z orzechami, czyli lekki i smaczny obiad 126

Wołoskiej (Stanowisko u Pawła), tam właśnie możecie filety z dorsza bałtyckiego  - szczerze polecam :)  A mianowicie serdecznie zapraszam Was na pieczonego dorsza pod panierką z posiekanych orzechów włoskich, natki pietruszki, cytryny i masła. Dorsz jest pieczony w nieco niższej temperaturze, szczelnie przykryty folią aluminiową. I właśnie poprzez to jak i dodatek masła na wierzchu po upieczeniu(...)papierze do pieczenia w żaroodpornym naczyniu i na wierzchu każdego wykładamy równomiernie naszą panierkę (można to zrobić palcami lub łyżką). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20minut. Po tym czasie folię odkrywamy, filety polewamy powstałym na dnie sosem i pieczemy jeszcze 5 minut w 180*C (funkcja góra). Rybę serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami i sałatką

Symfonia Smaków
Schab... 102

pieczenia schab chowamy do lodówki na noc lub pieczemy od razu . Piekarnik rozgrzany do 200 st.C 1,5 kg mięsa pieczemy 90 minut. Potem po wyjęciu dwoma widelcami wyjmujemy mięso na półmisek... Pozostałe w naczyniu warzywa odcedzamy przez sitko i dokładamy do półmiska. Pozostały po pieczeniu sos wykorzystujemy lub nie. (jest przepyszny) -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: ziemniaki

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania