boczku. Można boczek przyczepić wykałaczką o ile to konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego
Stare Garyjajko, śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką. Wymieszane ziemniaki puszczą więcej wody. Przechylić miskę, w której znajdują się ziemniaki i odlać jej nadmiar. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (podczas nakładania, starać się odcedzać z nadmiaru wody). Placki piec ok. 23-25 minut w temperaturze
Bulliośmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie
Qchnia po prostuChipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne
Kuchnia MagdaLenyzalać je przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką
BullioRozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach, a gdy będą miękkie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie wymieszać z solą, pieprzem, suszonym rozmarynem, jajkiem i mąką. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 190-200 stopni przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Kuchnia Bon Appetitwarzyw, jak najcieniej. Dynię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy go. Na blachę dokładamy paprykę w całości. Warzywa pieczemy (na dolnej półce) ok. 20 min w 200°C. Dynia powinna być miękka i zachować swój kolor(...)Paprykę po upieczeniu zwijamy w folię spożywczą na kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy
Moniki Smakołykiciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy
Czary - gary w kuchniWitajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pieczonych warzyw z kurczakiem.Lekko, aromatycznie w sam raz na obiad. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3 marchewki 3 cebulki 4 dojrzałe soczyste pomidory, malinówki lub lima sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa Wykonanie: Marchew i cebulę(...)chili, przyprawą do gyrosa i dobrze wcieramy.Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy do wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję
Słodkie okruszkitemperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Stronazalać je przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką
Bulliopałki z kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarneMyślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić
wegujemywodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna
W Mojej Kuchni Lubię