marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamy Wkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym serem Można podać z ketchupem, można zrobić sałatę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj startuję z przepisami
noteskulinarnyfigaświeże filety z dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem. Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej
Anielska Kuchnia Anichilli, musztardę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka i pieczemy je w 200 stopniach C przez 60 minut w piekarniku. Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. żeberka w glazurze
Bon Appetit MałgorzatyPrzewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama
Kuchnia domowa Anibyły z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion.składnikipodwójna pierś z gęsi 4-5 łyżek majeranku(...)piec około 1 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garynaczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy:Następnie wykładamy usmażonego kurczaka:Później pieczarki z cebulą:Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym:4.Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;) A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka ;) Udanego tygodniaMichał
Gotuj Z Muzykąpowiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.*Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3Składniki:100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków50g mąki70-80ml mlekajajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 proszku do pieczeniaszczypta sodysól, pieprz, ziołaBiałko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników. Delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Pieczemy w nagrzanej, natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamskabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1 winne jabłko 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 plaster selera 1 kawałek kalafiora
Kulinarny karnet Christopherabułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy
Emcia PichciUdka piec w 180 stopniach C pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut.Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika.Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC. Smacznego
kolorowotorcikowoprzyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki.To samo z cebulą.Pokrojone ziemniaki solimy, paprykujemy I dodajemy suchy czosnek. Na patyk nabijamy ziemniaki, mięso I cebulę.Zwijamy w folii jak cukierka.Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min.Szaszłyk gotowe :) Smacznego
Smaki Edytynasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić poddusić przez kilka minut na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek i mieszając smażyć jeszcze około 2 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie(...)plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6. Dodać tłuszcz i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 100ºC, z prędkością 1 . Dodać pokrojone ziemniaki, upieczoną dynię
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki oregano płaska łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku(...)mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście, jeśli zachodzi taka potrzeba. Smacznego
Smak mojego domuminut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: Pieczone ziemniaczki harmonijkowe Artykuł Gulasz wieprzowy z piekarnika pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem