ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:280/603)

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 115

osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście 135

Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście to danie z piekarnika, które załatwia za jednym zamachem sztukę mięsa i sałatkę na

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kiełbasą 136

wyłożyć ponownie 1/3 ziemniaków, drugą połowę brokuła, kiełbasy i pora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut

talerz przyjemności
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem 120

warstwę z plastrów ziemniaków, pokrywamy ją sosem śmietanowym z boczkiem i serem. Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą formę, wykańczając zapiekankę warstwą ziemniaków. Na końcu zapiekankę posypuje pozostałym tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 65 min. Ostatnie 15 min. z funkcją termoobiegu.   Zapiekankę przed podaniem najlepiej odstawić na 15 min, wtedy będzie bardziej

kulinarnyJa
SAŁATKA" NOCNA" 150

Ostatnio wieczorami nie mogę spać przez te upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!.  3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku 1 majonez musztarda Sól i pieprz Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone  w drobną kostkę  ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ziemniaczana do grilla 357

Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Blog z Apetytem
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 240

Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja na parze z batatami i marchewkami. Smacznego

Gotowanie z pasją
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 146

nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić warzywa na duże kawałki. Ułożyć na blasze i polać olejem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 292

rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków …Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem

codojedzenia
Bataty faszerowane soczewicą 163

oleju 1 czerwona cebula 3 garście świeżego szpinaku (lub zamrożonych w całości liści) 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszoruj i przekrój wzdłuż na pół. Każdy osobno owiń folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz). Piecz w 200 stopniach C około godziny, aż zmiękną. W tym czasie przygotuj farsz - soczewicę wrzuć do garnka, przykryj wodą i gotuj do miękkości

Powiedz dietom nie
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11142

ugniecionych ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 88

gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
DUSZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORKAMI SUSZONYMI 113

cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków. Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam ok 2 łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 100

winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki

Bullio
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 192

dawno nie było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty

O kuchni z uczuciem