ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:280/603)

Bataty faszerowane soczewicą 164

oleju 1 czerwona cebula 3 garście świeżego szpinaku (lub zamrożonych w całości liści) 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszoruj i przekrój wzdłuż na pół. Każdy osobno owiń folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz). Piecz w 200 stopniach C około godziny, aż zmiękną. W tym czasie przygotuj farsz - soczewicę wrzuć do garnka, przykryj wodą i gotuj do miękkości

Powiedz dietom nie
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11151

ugniecionych ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 95

gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
DUSZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORKAMI SUSZONYMI 116

cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków. Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam ok 2 łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 106

winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki

Bullio
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 194

dawno nie było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka ziemniaczana 131

kostkę, kiełbasę w półplasterki, wymieszać z ziemniakami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po ziemniakach, następnie posypać poszatkowaną natką pietruszki, następnie wyłożyć majonez i rozprowadzić równomiernie. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 st. Podawać ciepłe

Gotuję Testuję
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 183

powinno się go żałować.  Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika

Codziennik Kuchenny
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 127

żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami. * * Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego . (_gdeaq

Food Square
KARTOFELKRAUT - ciapkapusta 133

cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych.                                                                        SKŁADNIKI :  500 g kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła

Kulinarne Fantazje Marioli
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane 180

innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Rolady wołowe nadziewane szparagami w sosie na bazie białego wina, rozmarynu i... 161

świeżo zmielony - młode ziemniaki - masło - sól himalajska - szparagi pęczek - pomidorki koktajlowe - czosnek - wino wytrawne białe - oliwa z oliwek - rozmaryn świeży Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia 1 godzina. Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem i dajemy mu odpocząć na 20 minut. SOS I SZPARAGI: Szparagi i czosnek obieramy. Do rozgrzanego

SMYKWKUCHNI
Sernik z ziemniakami 153

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy

Pobite gary Barbary
Placuszki warzywne 183

180g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki i marchewkę. 2. Trzemy na tarce o średnich oczkach marchewki, ziemniaki, cukinię i cebulę. 3. Do masy dodajemy jajko i mąkę. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym. 5. Formujemy placki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min. 6. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Krem z pieczonej papryki i merchewki 74

przepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego

Mango Papaja