ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:285/603)

Szynka pieczona w papryce 104

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na mięsie układamy paprykę pokrojoną w paski. Znów przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 30 minut. Mięso podajemy na gorąco razem z upieczonymi warzywami z dodatkiem ryżu lub ziemniaków jako danie główne

Qchnia po prostu
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 145

zdrowych składników. Przykładowo, lepiej uwarzyć ziemniaki na parze, niż je gotować. Woda wypłukuje bowiem masę cennych substancji. Warto też spróbować podać ziemniaki w mundurkach, które są bogatsze w błonnik. A jeśli już placki ziemniaczane, to raczej przetestujmy ich pieczenie, a nie smażenie, które dostarcza nam wielu ciężkich tłuszczów. Witaminy E i D - nasiona: siemię lniane i pestki dyni Późna jesień

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w jarzynce + film 118

kurczaka a na wierzchu układamy kolejną porcję jarzyn. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami.   Artykuł Kurczak w jarzynce + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pieczarki smażone do obiadu 216

Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego

Zasmakuj Kuchni
Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami 106

młodych ziemniaków pół kg prawdziwków 1 cebula 4 ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonego tymianku pół litra smietany 30 % ser żółty do posypania natka pietruszki sól pieprz czarny olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając. W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki. Grzyby i cebulę pokrojone(...)woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając. Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu

R'n'G Kitchen
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 170

wszystko do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Copa kartoflana czyli knedle dla leniwych. 156

ciasta i nie bardzo mi smakowało. Z cukrem w środku, nawet w niewielkiej ilości, smakuje o niebo lepiej. W oryginale są ziemniaki tarte jak na placki, moim skromnym zdaniem, ten wariant jest o wiele lepszy i szybciej się piecze. Zapiekanka , bo tak można śmiało powiedzieć o tej potrawie, smakuje jak knedle ze śliwkami. A ile mniej przy tym pracy

Dieta moja pasja
Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki 144

zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy z z boczkiem i cebulką. Dokładnie wszystko mieszamy. Całość pieczemy 50 minut w 220 st. C mieszając składniki co 20 minut. Na ostatnie 10 minut wrzucamy na zapiekankę nasz ser. Gotowe

Kuchennyviral.pl
Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki 151

zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy z z boczkiem i cebulką. Dokładnie wszystko mieszamy. Całość pieczemy 50 minut w 220 st. C mieszając składniki co 20 minut. Na ostatnie 10 minut wrzucamy na zapiekankę nasz ser. Gotowe

Kuchennyviral.pl
Kebab z baraniny 257

więcej.  Płaskie szpadki metalowe mają tę przewagę, że podczas grillowania  mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku.  Kebaby podałam z  sałatką z grillowanych warzyw  i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki 500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę) 7 g soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Stare Gary
Zapiekanka z cukinii, bobu i ziemniaków z sosem serowo-koperkowym 116

podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji). mieszamy cukinię z bobem i ziemniakami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, ścieramy na to resztę sera i posypujemy odrobiną posiekanego koperku. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-15 minut

Gocha gotuje!
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 216

jałowiec. Zblenduj i ewentualnie dopraw do smaku.     W pizzerii  Pippo w Boguchwale zjecie pizzę z oryginalnego, włoskiego pieca opalanego drewnem. Faktycznie smakuje inaczej niż wypiekana metodą tradycyjną, warto spróbować. Szczególnie polecam tę ze startymi ziemniakami, zielonym pieprzem i niebieskim serem pleśniowym. Na drugim zdjęciu: parmigiana (sos, mozzarella, oliwki, parmezan, czosnek). W menu znajduje się oddzielna sekcja wegetariańska

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańskie burgery z kapusty 134

przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej będzie je przewrócić. Ziemniaki pokrój w łódeczki dopraw solą i pieprzem i obtocz w oleju rzepakowym. Wstaw na blaszkę do pieczenia i piecz około pół godziny w 200 º C Bułeczkę przekrój na pół i wstaw na chwilę do piekarnika. Następnie posmaruj

wysmienity
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 499

soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami: ziemniaki (na małą zakładkę), kapustę i kiełbasę. Powtórzyć i zakończyć warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalać sosem (pozwolić mu wpłynąć do wnętrza) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut pod przykryciem (folia aluminiowa), a na ostatnie 5-10 minut odkryć

zadanie-gotowanie
schab pieczony nadziany morelą 152

składniki: 1000 g schabu 250 – 300 g suszonych moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos: wywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami(...)wkładamy do piekarnika i i pieczemy pod przykryciem przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ziemniaków oraz surówki lub jako przystawka

Domowy Smak Jedzenia