talarki 5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano. 6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek 7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach Smacznego
Mój pomysł napochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiłyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody z solą i gotować
psgotujemyMimo, iż jest to przepis tradycyjnie śląski, wiele osób go bardzo dobrze zna. Idealnie pasują podawane z pieczeniami, ciemnymi sosami , a przede wszystkim są bardzo proste w wykonaniu. Smacznego! ;) Kluski śląskie Składniki: 0,5 kg ziemniaków jajko mąka ziemniaczana sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę. Ziemniaki wkładamy do miski i dzielimy
Smaki NataliiDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskiłyżek mąki jaglanej Przygotowanie: Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać olej, kakao i cukier. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Aby ciastka były jeszcze lepsze można dodać
wegujemyzróbcie je dla swoich pociech są proste w wykonaniu i bardzo pyszne :) Składniki : 125 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 g masła 250 g mąki + do podsypania 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier trzcinowy 2 łyżki mleka Marmolada wieloowocowa Jamar Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać cukier, cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliosolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierś pieczonego kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 150 g majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować, wszystko w skórkach. wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, majonez wymieszać z musztardą , doprawić sałatkę solą i pieprzem, Wymieszać
Gotowanie jest łatweZupa buraczkowa jest sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę
Smaczne Potrawyszklanki białego wina Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem
Moja Galeria Smakumięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz
The Sweet Damselpstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemywłaśnie miałam tak ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa
Klaudynkowa kuchniaoliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem
królestwo garów