mamy, po wstępnej obróbce, składniki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy piekli. To bardzo sycąca potrawa, można jeść na ciepło lub na zimno. Polecam!. składniki ok 400 g cukinii 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki - u mnie młode garść ugotowanej fasolki szparagowej oliwa z oliwek(...)cukinię. Chwilę podsmażać. Dołożyć fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zdjąć z ognia. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Dosypać parmezan, wymieszać. Masą zalać warzywa na patelni. Lekko warzywa podważać widelcem, tak aby masa jajeczna rozlała się w miarę równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok 20 - 30 minut
Stare Garydrugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku(...)ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec
To co kochamObiad który powstał w piekarniku pieczony jednocześnie kurczak i warzywa. Jest prosty i łatwy do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o zamarynowaniu kurczaka. Mięso jest soczyste. kurczak marynata: 3 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy pełna sól, pieprz skórka z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki octu winnego 2 cebule(...)folią aluminiową i wstawiam do piekarnika temp 180 na 45 minut. Batata obieram i kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję na cząstki. Przekładam do miski, polewam oliwą, solę, pieprzę, posypuję przyprawą grecką i mieszam dokładnie. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika i piekę z kurczakiem jeszcze 20 minut. Kurczaka piekłam w sumie około godzinę
wesoła kuchniaPieczeń rzymska z jajkami...Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.Jajka na twardo ułożone w rzędzie.I mnóstwo pietruszki.Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki:1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);3 średnie cebule;1 duże, surowe jajo;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;Pęczek natki pietruszki;1 łyżeczka(...)lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo
Gospodyni Miejskastopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu). Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna. Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki są miękkie, a mozzarella się ładnie zarumieni. Smacznego
Smak mojego domuoctu winnego100 ml białego wytrawnego wina1/2 szklanki śmietany 36%ok. 80 g zimnego masła1 suszony liść laurowy3 ziarna ziela angielskiegoChipsy z ziemniaka:1 słodki ziemniak (batat)olej rzepakowy do smażeniakilka listków szałwii Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie(...)białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się.Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie plasterki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.Prezentacja: Wszystko
Poezja smakuzamrażalnika, na blachę i do pieca. Do krokietów zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej. Były one więc bezglutenowe i tym samym lżejsze. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na krokiety z ziemniaków i sera białego. 50 dkg ugotowanych(...)Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem Jak przygotować ziemniaczano-serowe krokiety. Ziemniaki ugotować, lekko wystudzić po czym przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki
mecooksCoś dla miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy. Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól(...)pomidora na zamkniętą rybę, jeśli pozostały nam się pomidory do wykorzystania. Rybę przekładamy na prostokątny kawałek folii aluminiowej, po czym szczelnie zamykamy. Ryby w sreberku przekładamy do brytwanki i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę
Klasyka Gotowaniaćwiartek, na których gotowałam rosół. Oszczędność czasu oraz zagospodarowanie kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;) Składniki: 2 ćwiartki kurczaka z rosołu 3 średnie ziemniaki 3 marchewki z rosołu 8-10 pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku
bistro mamałyżeczki czerwonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Obierz czosnek i pokrój w kosteczkę. Wsyp do żaroodpornego naczynia. Wlej oliwę, posyp solą, papryką, pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35-40 minut. W międzyczasie pokrój fasolkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój
codojedzeniadopełnia kremowy posmak świeżej ricotty. Spróbujcie sami. Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami. Składniki: Nadzienie tarty: 4 cebulki dymki (biała część) 2 duże cukinie (najlepiej żółte) 3 ziemniaki 3 jajka 1 łyżka masła klarowanego 100 -120 g ricotty 3 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta tymianku 3 pomidory sól, pieprz Spód tarty: 125 g zimnego masła 250 g mąki(...)wyparowała. Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na dół - termoobieg a następnie
Moja Mama Gotujekolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie
I LOVE LIFEPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy Pijemystopni. Główkę czosnku obieramy z zewnętrzych najgrubszych warstw łupin i smarujemy całość oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek.Pora kroimy na pół i siekamy na paski ok. 5mm. Cebulą kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2cm. W garnku rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim
W kuchni wieczorem