brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie (430 g) 40 g słoniny wędzonej
Passions hobbies lifeusmażone odstawiamy na chwilkę. Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. To jest
ClauditteMissCookingczerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu
Kulinarne przygody Gatitydyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki : 600-800 g dyni Hokkaido gałązka rozmarynu 1 duży ziemniak 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego 200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni ciecierzyca konserwowa 250 gram(...)układamy na papierze do pieczenia. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, w całości lub posiekaną. Pieczemy 20-30 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Na patelni podsmażamy mięso wołowe oraz cebulę. W garnku gotujemy do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, korzeń i natkę pietruszki. Doprawiamy podczas gotowania liściem, zielem, solą, papryką słodką
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj na obiad bardzo skromnie, bo zaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego. Składniki: 1 kg batatów 2-3 łyżki oleju rzepakowego(...)ząbki czosnku łyżka ziół prowansalskich gałązka rozmarynu \ Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę. Piec ok 30 min.na wierz układając gałązkę rozmarynu. Podawać jako przekąska z sosami lub dodatek do obiadu
pieprzny smaczekzrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego
More food, love and dreamslatach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo. Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana(...)oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Sól Przygotowanie: Krok 1 Frytki. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój w grube frytki. Osusz ręcznikiem, skrop olejem, wymieszaj. Posyp oregano, posól i znowu wymieszaj. Wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do dołu. Wstaw do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzjednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz do smaku majeranek wedle uznania ja lubię dużo kilka łyżek mąki(...)przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki nam się nie ugotują będą zawsze na pół twarde. Dodajemy marchew i kapustę dodając liść laurowy i kostki rosołowe. Gotujemy około 35 minut
Viola cooks with passionwrzątek kluski. Ugotowane odłożyłam na formę na której położyłam papier do pieczenia. Kluski w stawiłam do nagrzanego piekarnika z opcją górnego grzania. Położyłam na nich kawałeczki masła i podpiekłam. Podałam je z małymi mięsnymi kuleczkami czyli mielonymi kotlecikami uformowanymi w kulki. I tak właśnie wykorzystałam ugotowane wcześniej ziemniaki i dynię. Pamiętaj, nie wyrzucaj, wykorzystaj jeszcze raz, możesz ziemniaki dodać
Kuchnia na wzgórzukilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać urlopu a i dojazd komunikacją miejską miałam niezły. Doświadczenie(...)się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle
karmelowyeksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony udziec koźlęcia z młodymi warzywami Składniki: Udo młodego koźlęcia (ok 3 miesiące) - nie umiem podać wagi ale ok 1/5 kg pól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść(...)naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze
sierotka maRysia w kuchnioleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać(...)rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę
W mojej kuchniWszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka z pieczonych buraków i batatów . Składniki: 500 g batatów (jedna duża sztuka) 800 g buraków czerwonych (około dwie większe(...)przepis tutaj ) albo prażone ziarna dyni lub słonecznika świeże zioła np. pietruszka/kolendra płatki chilli (dla dorosłych ) 1 łyżeczka mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) sok z cytryny (opcjonalnie) Wykonanie: Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę podobnie jak obraną cebulę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Obrany i umyty imbir trzemy na tarce. Na patelni
Lamarida.plBardzo dobre żeberka. Ja podałam je z ziemniakami, ale super są na grilla. Tylko trzeba smażyć je na specjalnych tackach. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą. Przygotowanie marynaty – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Jak już jest miękka dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażyć jeszcze chwilkę aż pomidory zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką(...)Pieczenie – grillowanie rozgrzać piekarnik do 200 C. Raszki włożyć do blaszki, na dno wlać wodę. Tyle żeby dno było przykryte. Na raszkach położyć żeberka. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc
Kuchnia Pokoleńmięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną propozycją do grillowego menu. Jednak równie dobrze kiszka ziemniaczana może być pieczona w piekarniku, gotowana w garnku czy smażona na patelni. Jestem pewna(...)raczej średnio zachęca, jeśli nie wiemy co to jest. Warto jednak sięgać po mniej znane produkty, bo można natrafić na coś naprawdę pysznego. Ja akurat uwielbiam wszystko co z ziemniaków, więc kiszka ziemniaczana to dla mnie niebo w gębie.Może i Was przekona do siebie, jeśli spróbujecie? Na początek znajomości proponuję upiec ją w towarzystwie kilku dodatków. Jest to idealny
Codzienna kuchnia niecodzienna