ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:308/603)

Nadział babę na pisiorka 204

cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia

bastalena
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 300

tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.     Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę

Sajkofanka smaku
Łosoś w pesto z młodymi ziemniakami 200

chciec więcej ? Zapraszam : Składniki:1 filet z łososia100-150 ml pesto- przepis tutajziemniaki200-250 gr szparagów Wykonanie:Najpierw  wstawiamy ziemniaki do gotowania.Przygotowujemy pesto - przepis tutajMyjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik na 200 C.Łososia smarujemy pesto. Wkładamy do pieczenia na 10 min. Gotujemy szparagi - 2-3 min.I obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 160

mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów. Niezależnie jednak od regionu wypieka się go zawsze z tych samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się(...)wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia. Krok 2. Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę

Moja Książka Kucharska
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 138

głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów 2017-08-10 15:22:47 Porcje 20 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)cieciorki do obtoczenia - 4 łyżeczki Przygotowanie Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości. Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem. Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wskazówki Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl

Powiedz dietom nie
Pieczone kotlety z szynki 139

posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak,  utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko,  duża szczypta soli, szczypta  pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa będzie za rzadka. -- Wszystkie(...)funkcji góra/dół, temp. 200 st. C  Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą  się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego !  ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik

chleba naszego
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 464

ziemniaki, dodatki… Zwiększamy płomień pod patelnią, szybciej, szybciej… I przy jedzeniu mięso okazuje się suche i przesmażone.   Sposób w który radzę sobie z tym mięsem jest prosty i niewymagający. Piersi kurczaka pieczemy z dwoma dodatkami w piekarniku, w niskiej temperaturze. Białe mięso to mięso suche –mało wilgotne i pozbawione tłuszczu. Rozwiązanie jest bardzo, bardzo proste. Dodajemy do pieczenia(...)Pieczemy. Po 20-30 minutach pieczenia polewamy mięso po wierzchu sokami z patelni. Nie przewracamy go, to zupełnie niepotrzebne. Pieczemy dalej. Po 50 minutach pieczenia sprawdzamy termometrem, wbijając go w najgrubsze miejsce, temperaturę jaką osiągnęło mięso w środku.   Optymalna temperatura mięsa upieczonego kurczaka to 75-80⁰C. Jeśli tyle zobaczycie na skali termometru – kurczaka wyjmujemy. Jeśli nie – pieczemy dalej

Karo in the Kitchen
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 280

potem obowiązkowo zadośćuczynienie za słodkie grzechy – wieczorny spacer, basen, siłownia lub gimnastyka w domu :) Jako, że nigdy nie piekłam pączków – zapraszam Was na mój debiut ;) Przepis pochodzi od babci mojej współlokatorki. Aby pączki były mniej kaloryczne i „lżejsze” – dodajemy ugotowane ziemniaki. A żeby nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia można do ciasta dodać 20 ml spirytusu rektyfikowanego. SKŁADNIKI: Na około

W kuchni Katie
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 175

zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule 3-4 średnie marchewki tymianek zioła włoskie olej do skropienia Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę

Monia miesza i gotuje
Dorsz w sosie pomidorowym z anansem 108

dodatkiem słodkiego ananasa, niezwykle aromatyczne danie. Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby) 690 g passaty 3 plastry ananasa z puszki(...)każdej strony. Wrzucam kawałki ananasa. Układam rybę z sosem pomidorowym z kawałkami ananasa w naczyniu żaroodpornym i piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami

Zasmakuj Kuchni
Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie 159

Pieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków(...)laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Umyj fasolkę i marchewkę i pokrój je na małe kawałki. Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut. Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone warzywa

Qlinarnie i Qlinarnie
Barszcz czerwony 201

utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego(...)imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany

Kuchcik gotuje
Fioletowy krem ziemniaczany 128

przetestować je w kilku wersjach: gotowane, pieczone i smażone. W formie pieczonych łódeczek zdecydowanie mi nie zasmakowały. Jako że zawierają dużo skrobi, były bardzo suche ;/ Z kilku ziemniaczków przygotowałam chipsy. Kochani to był strzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie

PatiGotuje
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 177

wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina , ziemniaki

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania