lubię kupnego jedzenia na dworcu. Ciągle nie lubię i nie lubię... za to lubię piec! W czwartkowy wieczór postanowiłam przekreślić moje NIE LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie nie są konieczne ale dodają świeżości bułeczkom, a mi chodziło właśnie(...)drożdży i łyżki cukru oraz odrobiny letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Do misy miksera wlewamy resztę mleka, zaczyn, jajko, dodajemy, miękkie masło i rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy cukier i mąkę z solą. Zagniatamy gładkie ciasto przy pomocy haka. Jeśli ciasto się zbytnio lepi możemy podsypać je mąką. Po zagnieceniu powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryProste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka(...)zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem
cool and mintyzielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć starte warzywa, dodać do nich sól, roztopione masło oraz drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Jajo rozbić i roztrzepać widelcem. Połowę jajka dodać(...)pozostałej połowie roztrzepanego jajka a następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Marchew i ziemniaki powinny być ugotowane na twardo. Po wbiciu w nie widelca nie powinny się rozpadać. Share
mecookslekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany zmiksować w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa. Bananowy mus dodać do sypkich składników, wlać ekstrakt
maniapieczeniaUważam, że zawsze warto eksperymentować w kuchni używając nieznanych nam jeszcze produktów. Tym razem padło na bataty, czyli słodkie ziemniaki, które przygotowałam pierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty . Składniki: mięso w sosie: - 600 g schabu - 1 opakowanie Winiary Pomysł(...)zamknięciem. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 200 °C Czas pieczenia: 45 minut Bataty obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Trwa to nieco krócej niż przy gotowaniu zwykłych ziemniaków. Odcedzam i dodaję masło. Teraz wystarczy podusić je z pomocą tłuczka do ziemniaków. Umyte i obrane warzywa
Kuchnia co dniajeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny. Placki przechodzą smakiem kapusty, dzięki czemu mają
Kryzysowa Książka KucharskaZiemniak włochaty vel kolokazja jadalna vel taro. O dawien dawna taro służyło jako pożywienie dla ludności krajów wyspiarskich Pacyfiku. Z taro jadalne są bulwy czasami osiągające nawet 5 kg. Bulwy można gotować, smażyć i piec a po ugotowaniu mają charakterystyczną galaretowatą konsystencję, bardzo smaczną. Mnie przypomina troszeczkę w smaku topinambur. Można z nich przygotowywać również desery i podobno pieczone(...)przepyszne. Kolokazja zawiera wiele składników odżywczych : witaminy C, A oraz z grupy B2 a także fosfor, wapń i żelazo. Jeśli tylko uda się Wam zakupić spróbujcie koniecznie. Włochaty ziemniak, taro, kolokazja w pysznej potrawce po indyjsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu 4 łyżki(...)Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula. 5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę
Szefowa kuchnizajadają bez słowa skargi :) Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka
Kolizje Smakówpieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Farsz(...)Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (by rozpuścił się dopiero w trakcie pieczenia). Następnie
psgotujemyKluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i odparować. Masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej "sucha" i wystudzona. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3:1 lub 4:1, w zależności od rodzaju ziemniaków i zawartości w nich skrobi (mówimy wtedy, że ziemniaki są mniej lub bardziej mączne(...)ziemniaków 1 jajko szczypta soli mąka ziemniaczana Przygotowanie klusek śląskich: Krok 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc, tak aby nie było grudek i odparować. Masa powinna być gładka. Utłuczone ziemniaki odstawić do wychłodzenia. Krok 2. Wystudzone ziemniaki przełożyć do miski i wyklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków, odłożyć
Moja Książka Kucharskapodczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić. Przepis który podaje jest podstawowy i można go dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa(...)oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny. Podczas pieczenia kociołka bardzo istotne jest przygotowanie ogniska. Kociołek nie powinien stać
Codzienne Gotowaniesamym słodkim człowiek żyje :). Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej(...)czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji
Malinowe Pocałunkizastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić czas. Efekt jest bardzo smakowity, wszystko znika(...)Smażymy aż będzie rumiana, obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie na rumiano. Upieczonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie kroimy przestudzone ziemniaki na mniejsze kawałki. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę, dodajemy łyżkę masła i smażymy całość, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż lekko zaczną się rumienić. Zrumienione, przekładamy
Smaczna Stronazostało mi trochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku i pieczemy
Szybko Tanio Smacznie