Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną
SzczyptaSmaQdynią to moja ulubiona wersja. Idealna do zabrania do pracy w pudełku obiadowym. Składniki dla 2 osób: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane mała cukinia pokrojona na półplasterki ząbek czosnku przetarty przez praskę kawałek pieczonej dyni (opcjonalnie) – pokrojony na plasterki winegret ukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżki musztardy i szczypty soli ćwierć(...)przekrojonych na pół i z wyjętymi pestkami pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki kilka liści dowolnej sałaty świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śliwką węgierką Ziemniaki pokroić w plasterki. Cukinię podsmażyć na patelni z czosnkiem przez kilka minut. Ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ziemniaki z cukinią. Polać sosem winegret. Na to ułożyć śliwki
Ugotowane pozamiataneziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je zjadać same lub z dodatkami. Ja piekłam je w piekarniku jednak polecam również zawinąć ziemniaczki w folię aluminiową i grillować na grillu(...)przekładamy do miski. Następnie dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Każdy jeden ziemniak zawijamy w cienki plasterek boczku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch naczynia zawijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut w 200 C. Wyciągamy ostrożnie naczynie, zdejmujemy folię i posypujemy ziemniaczki pokrojona mozzarellą
Kulinarne Fantazje Mariolizdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie bez nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować. Właściwie miałam zamiar piec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne(...)zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości
głodny alergiktego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉 Składniki: ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić) 2-3 ziemniaki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy tymianek przyprawa do ziemniaków słodka papryka olej kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ćwiartki
Walijskie Pichceniesmaku. Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę! Tartiflette Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 100g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 30ml białego wytrawnego wina 200ml śmietanki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa 1 krążek sera pleśniowego reblochon lub Camembert 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5 cm plastry i ugotuj al dente w osolonej(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj i zdejmij z gazu. 6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i układaj warstwami podgotowane ziemniaki na zmianę z porcją śmietanowego sosu. 7. Na sam wierzch ułóż grubo pokrojone plastry pleśniowego sera. 8. Piecz w 180*C przez 30-40min. Smacznego! Tartiflette Ingredients: 1kg of potatoes 2 medium onions 100g smoked bacon 2 garlic
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTrochę nerwów mnie kosztował ten bochenek.... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska(...)moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb, ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny !Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World Bread Day 2014. To dziś właśnie jest Światowy Dzień Chleba ! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzajednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. Najlepiej wszystko pokroić, później dodawać. Składniki 500 g ziemniaków 2 fioletowe marchewki 200 g słoniny 6 dużych cebul 2 cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 duże pomidory malinowe 2 pieczone udka z kurczaka 500 g kiełbasy żarskiej 150 g boczniaków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego(...)łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki zielenina (natka, szczypior) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy. Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenposiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem. Uformować pulpety. Wyłożyć na blachę do pieczenia, po czym posypać rozmarynem. Piec w temperaturze 200 ° C około 40 minut. Pulpety najlepiej podawać w formie tradycyjnego obiadu, czyli z ziemniakami i sałatką. W mojej wersji sałatka została zrobiona z pomidorów, ogórków, sałaty masłowej i szczypiorku. Najlepiej dodać do niej odrobinę oliwy
Kuchenne innowacjespecjalność Pawła. I muszę się przyznać, że jest w tej dziedzinie prawdziwym mistrzem. Soczysty filet z kurczaka, do tego podgotowane i zgrillowane ziemniaki i warzywa, które akurat były w lodówce - po prostu pyszny, błyskawiczny obiad. Pieczone piersi z kurczaka przygotowane wg tego przepisu można podawać nawet małym dzieciom. Bardzo lubię takie proste i sycące obiady, oszczędzają czas, którego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZiemniaki, kasza, ryż, makaron…. każdy z tych produktów wykorzystujemy po kilka razy w miesiącu jako składnik obiadu. O ile z ziemniakami nie ma problemu, bo podajemy je i z wody, i w formie pieczonej, czy puree, to ryż najczęściej przygotowywany jest w niezmiennej postaci – po prostu ugotowany – prawda? A to błąd, bo ryż również można przygotować
Smaki Na Talerzukochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz pierwszy jadłam przepyszną babkę ziemniaczaną. Jest to danie z "utartych, surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich
Bernika - moj kulinarny pamietnikkapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami
Qchnia po prostustrzelił i już w poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz / zapiekankę z poniższego przepisu. Zainspirowałam się przepisem na potrawkę z mięsem i warzywami ze strony zszywka.pl . Pieczony gulasz z karkówki Przygotuj naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, kuchenną ściereczkę lub ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, 2-3 marchewki(...)lubczykiem i papryką, a następnie dobrze wymieszaj. Mięso podlej bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gulasz piecz przez 60 – 90 minut (do momentu, gdy mięso będzie miękkie). W trakcie pieczenia całość parę razy przemieszaj. Gotowy gulasz podawaj np. z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub pieczywem
blog.moje-pasje.inforozgrzanym do temperatury 190 o C piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut. po tym czasie mięso jest gotowe. Podaję z ziemniakami z wody i surówką np. z roszponki . ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może