Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty
Kuchnia Beatyułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką
Przepisy i porady kulinarnestron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę francuską. Tak przygotowane danie, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 minut. Podajemy z ulubioną surówką
Emcia Pichcibazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmięso mielone i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej papryki
Na słodko lub wytrawnieśmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki . Smacznego
Słodkości i nie tylkodzisiejsza sałatka – prosta, szybka i kilku-składnikowa. Świetnie nada się jako dodatek do grilla lub do pieczonego mięsa (ja swoją podałam z pieczonym kurczakiem). W lato jest na pewno o wiele lepsza aniżeli gotowane ziemniaki. Ja swoją także chętnie zabrałam w pojemniku jako drugie śniadanie do kanapek. Sałatka powstała za sprawą A., który zobaczył gotowca w Lidlu
Fabryka pomysłówliście czosnku niedźwiedziego, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posypujemy solą i pieprzem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Opcjonalnie, po wyjęciu z piekarnika posypujemy zmielonym sezamem. Pyszka! Rada: Wykorzystaj o połowę mniej ziemniaków. Dodaj dwa razy więcej czosnku niedźwiedziego. Tak uczynię następnym razem. Chociaż tarta była pyszna! Ale w polecanej formie będzie jeszcze znakomitsza
Jeść, by żyć w zdrowiupłaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól , pieprz do smaku xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki dokładnie myjemy , nie obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką(...)oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy(...)marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron . Włożyć do nagrzanego do 220 °C piekarnika dodać też marchewkę i piec pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie usmażyć ziemniaczki
zielonacukinkakawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy(...)rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut
Cooking Monsterkawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy(...)rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut
Cooking Monstermniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej(...)grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości
Kuchnia MagdaLenywiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują… A ja w Kalifornii maluję na zielono ziemniaki. Nie dlatego, że jest Wielkanoc, ale dlatego że są pyszne, zdrowe i fajnie wyglądają. Pomyślałam, że może tradycyjne, polskie gospodynie domowe i inne
Jem więc Jestem