dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki(...)układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości
Kuchenne Wariacjewidelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe ziemniaki - 2 cebule - por - pół pęczka koperku - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki oregano - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki(...)piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem kokosowym, wrzucamy por i kurki. Gdy objętość kurek zmaleje i puszczą one sok, dorzucamy cebulę, koperek i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz. Zabieramy się za robienie sosu a'la beszamel. Składniki na a'la beszamel: - 190ml mleka (krowiego
Be Fit Be Strongplastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami. Dla mnie pysznie!SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)Tak wyglądał sos powstały podczas pieczenia mięsa, oczywiście po wyjęciu z lodówki:)/*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia Ballarini linii Salento White Stone
Blondynka Gotujeblenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki na ziemniak , może wychodzić poza otworek . Delikatnie składamy , owijamy szynką i przytrzymując ,żeby nie wycisnąć farszu na boki , spinamy wykałaczką . Układamy na blaszce do pieczenia , polewamy olejem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C . Gotowe. Doskonałe jako przystawka do obiadu
Ogrodnik w podróżysię jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI(...)oleju, dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać. 4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego
Kto ugości moich gości?WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki
JejKuchniazapominajmy też o innych atutach - w końcu to danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka cukru - 50 mililitrów wody - kolendra (mielona(...)zewnątrz. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu tłuczemy je z masłem. Mieszamy i rozdrabniamy tak długo, aż stworzą w miarę gładką masę. Ziemniaki przestygną dodajemy do nich drobno poszatkowane: szczypiorek, cebulę oraz pora, a także jajko. Teraz nadzienie doprawiamy do smaku obiema formami kolendry (ziarnistej jedynie odrobinę, żeby z rzadka trafiać na niespodziankę w formie orzeźwiającego
Życie zamknięte w smakuoliwa Sos: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią). 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki. 6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem
Szalona Kuchnia Ewelinyposiłków, skrupulatnie rozpisuję obiady na cały tydzień uwzględniając w pierwszej kolejności zawartośc mojej spiżarni i lodówki. I tak planując niedzielny obiad, już miałam zaplanowane ugototować na parze więcej młodych ziemniaków, bo w czwartek zaplanowany był nasz ulubiony ciecierzycowy placek. Jego oryginalną receptuję znajdziecie tu, ja go tym razem podrasowałam. Jest to lekki, bezglutenowy posiłek, który będzie idealny na obiad(...)możesz całość smażyć na małym ogniu około 5 minut, co przyśpieszy pieczenie. Wierz dania posyp rozmarynem i wstał całość do piekarnika nagrzanego do 170-180 C. Piecz około 30 minut. Smacznego ps. Na zimno tez jest pycha! Artykuł Ciecierzycowa wegańska frittata z młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny
Pasja Smakusoli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować(...)faworek miał charakterystyczny kształt. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Chrusty wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto po obydwu stronach. Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem
Gotujemy i jemysoli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować(...)faworek miał charakterystyczny kształt. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Chrusty wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto po obydwu stronach. Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem
Korniszonkicałość. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. * Możecie użyć dowolnych przypraw, które lubicie. Oregano i chilli, a nawet przyprawy do ziemniaków - wszystko wedle Waszego uznania. :) Na wyłożoną papierem i wysmarowaną dodatkowo tłuszczem blachę do pieczenia wykładamy po ok. łyżce masy ziemniaczanej i rozpłaszczamy na kształt placków. Ja zrobiłam cieńsze placki i z podanych składników wyszło(...)Pieczenie: Temperatura 180ºC Czas - ok. 25-30 minut Placki są chrupiące i bardzo zdrowe, ale nie czarujmy, smakiem nigdy nie będą przypominały tych usmażonych na tłuszczu. Mimo wszystko są naprawdę pyszne i warto je jeść z ulubionymi dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i podajemy
Cooking Monstercienkie plastry. Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Śmietanę mieszamy z chrzanem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Całość zalewamy śmietaną z chrzanem. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut
e-PrzepisyKulinarne