Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii. 400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe 1 marchewka 2 cebule 50 sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Szefowa kuchniwałeczki i wkładamy je do wnętrza ryb. Zamykamy i układamy je pionowo lub leżąco w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą posypujemy ziołami (tymianek, oregano) i pieczemy ok 25-30 min w temp 200 st. Podajemy z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i surówką lub salsą
Gotowanie jest łatwedzieciaki zajadają ze smakiem. Składniki: około 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag startego na małych oczkach tarki parmezanu 1 jajko sól pieprz – opcjonalnie Wszystkie składniki łączymy. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy składniki, przecieramy. Możemy też użyć praski do ziemniaków. Formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach
MojaQchnia.plkiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem
nietylkopasta.plzupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem
nietylkopasta.plminut. Brukselkę myjemy, odcinamy koncówki, usuwamy zewnętrzne liście, główki kroimy na pół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, brukselkę, kiełbasę i cebulę, polewamy sosem śmietanowym. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy. Podajemy
Kulinarne przygody Gatityroladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby roladki się przyrumieniły
Bon appetit mon amiepraskę. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu układać warstwy: ziemniaki (posypać ziołami, można też użyć przyprawy do ziemniaków), szpinak, sos, plasterki pomidorów. I ponownie: ziemniaki, szpinak, sos, plasterki pomidorów. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie 15-20 minut z termoobiegiem. W przypadku zapiekanki bez pomidorów, termoobieg nie jest niezbędny
Zielona Kuchniapodgrzewać około 1 minuty, zdjąć patelnię z palnika. Jajka i creme fraiche roztrzepać, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć ziemniaki z botwinką, zalać masą jajeczno-śmietanową, równomiernie rozprowadzając koperek. Piec w 180 st. C. przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Was zostawiam z tartą, a sama idę do łóżka. W końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł namasy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnykwaśnej śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Oliwę, przyprawy i posiekany czy suszony koper mieszamy ze sobą. Ziemniaki kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. W tym czasie ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany
e-PrzepisyKulinarnekwaśnej śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Oliwę, przyprawy i posiekany czy suszony koper mieszamy ze sobą. Ziemniaki kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. W tym czasie ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany
e-PrzepisyKulinarneZnacie polentę? U nas w domu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa
To co kochamobierz i pokrój w słupki (jak na frytki). 3. Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu): ziemniaki cebula sardynki/ anchois ziemniaki 4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę. 5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 6. Piecz w 200*C przez 45-50min. 7. Podawaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut - do miękkości. Po przestudzeniu wycisnąć miąższ słodkiego ziemniaka do miseczki i połączyć z posiekaną papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli. Ułożyć na nim warstwę
zadanie-gotowanieketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach
Szybko Tanio Smacznieroladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure
Kulinarne przemysleniafolią i piec 10 minut w 180 stopniach.Polać trochę marynatą,odwrócić i piec jeszcze 5 minut bez przykrycia.Potem polać udka resztą marynaty i piec dalej , aż będą całkowicie miękkie.Podajemy z upieczonym w skórce ziemniakami lub z wody i buraczkami.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebulkę zeszklić na masełku. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można
MarciochaKucharzyjajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliotworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniblacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno z posiadania
Blondynka Gotujepominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła
My Culinary Arttakie również się nadają. Ciasteczka półkruche z ziemniakami . Składniki: - 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 100g masła - 1 jajko - 4 mniejsze ugotowane ziemniaki i poduszone - 90g cukru - cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: - cukier puder do posypania - konfitura Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam
Kuchnia co dniaoliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia PichciWszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso
Piekielna Kuchnia PatiDokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem
Gotowanie moimi oczamilubimy. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę Smacznego
kgwjanczewotartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem
Gotowanie jest łatwePrzełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno z pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowanieżaroodpornego naczynia, dodać ziele angielskie, liść laurowy, po kilka kropli magii i oleju lub oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 40 – 45 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Nie tylko w kuchnioleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami
Corner With Recipesziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry
More food, love and dreamsNiezwykle sprężyste bułeczki wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że nawet na drugi dzień wyglądają jak świeże. Zawsze piekę ich większą ilość i zamrażam". Czytaj więcej
Wiem co jemodsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół godziny pieczenia posypać serem. Podawać zaraz po upieczeniu. Smacznego
greenscarfpieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera. Smacznego
Symfonia smakowaukładamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek zrobilam duszone warzywa
PychaDaniaprzepyszna w swej prostocie - tyle, że mało dekoracyjna gdy chcemy ją podać. Wpadłam na to , że teraz kiedy nie tylko w sezonie na młode ziemniaki możemy kupić ,, pyrki,, z cieniutką skórką której nie zdejmujemy do pieczenia lub gotowania by to wykorzystać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę
Kuchnia po mojemuprostu frytki ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się) sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych) sól, olej Umyte ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy startym serem i polewamy zrobionym
MarciochaKucharzysolą i pieprzem cytrynowym , na wierzch kładziemy kolejną porcję jarzyny. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki .Tak przygotowane filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 st.C. około 30-40 minut . Danie podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniasera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami, pilawem, lub z czym kto lubi :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajnożem w poprzek co 3 mm, ale nie przecinaj całkowicie. Nagrzej piekarnik do 190°C. W rondelku podgrzej oliwę. Dokładnie obtocz w tłuszczu każdego ziemniaka. Ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz około 70-90 minut. VIII atak Morawian na Wiślan w Stobiernej Wydarzenie: rekonstrukcja ataku Morawian na Wiślan. Miejsce: osada słowiańska w Stobiernej
Qlinarnie i Qlinarniegruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne
Luźna Kuchniaktóre zatopione w tłuszczu mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi
W kuchni wieczoremżaroodporne smarujemy olejem i plasterki warzyw układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki warzyw Wstawiamy naczynie do piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju Podajemy do mięsa z surówką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtarki. Plasterki ziemniaków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą prowansalską i ostrą papryką w proszku. Kokilki wysmarować olejem, a następnie układać w nich pionowo plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego tworząc różę. Z wierzchu skropić delikatnie olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut do godziny (w zależności od wielkości kokilek). Przed podaniem posypać jeszcze delikatnie solą prowansalską
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewiórybyły trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem. 5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach
Szefowa kuchniforma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny
cooklifeśliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane
ladykitchenNie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a
bastalenaposiekanym koperkiem i startym jabłkiem, doskonały do makaronu, ziemniaków, kopytek albo klusek śląskich. Ten sos kurkowy jest, jest tak wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić! łatwy i sprawdzony przepis na sos z kurkami i śmietaną doskonały do duszonego lub pieczonego mięsa sos jest delikatny i kremowy Kurki w sosie śmietanowym(...)leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem) smażony lub pieczony drób: eskalopki z kurczaka ( przepis tutaj>>> ), kurczak pieczony tondori ( przepis tutaj>>> ), maślany ziołowo-czosnkowy
Moja Książka Kucharskazabrakło ( leń wszedł i nie chciał iść do sklepu :) ) Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta) 1 cukinia skórka z cytryny majeranek zioła do drobiu sól pieprz cytrynowy 0,5 kg ziemniaków ćwiartka cebulki kilka listków szałwii kilka listków bazylii oliwa MONINI Lemon ---->TAKA sól(...)ziołami. Wszystko wkładamy do rękawa spożywczego, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa spożywczego. Solimy, dodajemy posiekane listki szałwii i bazylii oraz cebulkę. Skrapiamy wszystko odrobiną oliwy cytrynowej. Pieczemy tak jak kurczaka
Olikowa kuchniaNaszła mnie ochota na burgery jednak zaskoczę was bo to nie będą mięsne burgery tylko z plackiem ziemniaczanym. Zainspirował mnie Big Fat Dad Piecze pyszne bułeczki i chleb. Składniki na rozczyn: drożdże świeże 50 g mleko ciepłe pół szklanki cukier 1 łyżka maka pszenna 4 łyżki Składniki na buły: mąka pszenna typ 500 300 g mąka(...)piekłam 10 minut. Wyjęłam po 10 minutach bułki , spryskałam je wodą i znowu do pieca. Po upieczeniu znów spryskałam je wodą.Razem pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Bułki rewelacja wyszły smaczne i delikatne. Krok 3 ziemniaki starłam na drobnych oczkach, dodałam jajo,sól i pieprz. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Krok 4 Upieczona bułeczkę przekroić na pół
Różowa kuchniajednym stole i to własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu . Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przypominam też przepis(...)przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i bardzo sycąca:) Nie można też zapomnieć o lasagne! Na moim blogu mam ich kilka
karmelowyłyżeczka proszku do pieczenia wodaprzyprawy:cynamon Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się
Weganizm infantylnypszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka(...)ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:) Wyrabiamy ciasto
Niedzielny kucharzjeżeli macie możliwość sięgnięcia po płatki drożdżowe (nieaktywne) koniecznie połączcie je z tahini! i róbcie ser z ziemniaka.. właśnie.. trzeba go zrobić, szczególnie teraz jak mam pół kilko tego cudownego wynalazku :3 was zostawiam z kilkoma szybkimi pomysłami, a sama idę korzystać ze słonecznej pogody idąc na spacer z bliskimi ;) placki z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami(...)buraczane placki gryczane z tahini burger z hummusem i falafelami, pomidorowe frytki z selera (vegan) *bułka dom. w części gryczana, hummus z dodatkiem pieczonej marchewki, falafele z dodatkiem tartej marchwi tofu pieczone w sosie orzechowym z sosem sojowym i syropem klonowym, kuskus, brokuł (vegan) ziemniaki smażone z porem, z sosem z tahini i płatków drożdżowych
More food, love and dreamsDziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku. Polecam serdecznie! **** Oggi per la gioia dei più piccoli ho preparato le polpette di tonno. Delicate nel gusto, le polpette saranno preparate con l'aggiunta della ricotta(...)całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską. Do ziemniaków dodajemy jajko, ricottę, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy odsączonego z oleju
La grande e la piccola cuocaOceń ten przepis Łosoś pieczony ze szpinakiem i serem to bardzo szybkie i łatwe do przygotowanie danie. Pyszny, aromatyczny, lekki a zarazem sycący! Nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki termicznej poza wstawieniem do piekarnika. Wyższa zawartość białka pozwala umieścić tę potrawę w menu redukcyjnym. Natomiast po podbiciu odpowiednimi dodatkami puli tłuszczu i/lub węglowodanów można śmiało serwować go także(...)innych etapach diety ketogenicznej. Danie jest bardzo uniwersalne i stanowi także świetny pomysł na rodzinny obiad z tradycyjnymi dodatkami na przykład z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Polecam również moje inne przepisy na łososia . Składniki – łosoś pieczony ze szpinakiem i serem 800 g filetu z łososia ze skórą 80 g szpinaku 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego
Ola la LCHF