ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:239/603)

,,Szyszki ziemniaczane’’ 201

Oryginalny specjał z ziemniaków w kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Podróż w kulinaria
Karkówka z pieca z warzywami 200

pomidor 4 szt   kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy lub wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: ziemniaki 1 kg   Wykonanie:   Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego . Kabaczek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów(...)stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki. Podane na stół - prawda że wygląda smacznie :)   Ps . Podczas smażenia nie użyłam soli i pieprzu

Różowa kuchnia
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 198

sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz  sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. 2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę  i obsmażyć kurczaka(...)jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki. 7. Gotowe mięso

DefinicjaSmaku
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 171

czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na tartę(...)ziemniaków. Następnie spód posypujemy częścią startego sera (około 1/3 całego sera). Następnie wykładamy nasz farsz, na wierzch układamy plastry ziemniaków. Teraz polewamy wszystko mieszanką śmietany i jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera. Wierzch doprawiamy szczyptą bazylii. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około

Słodkie okruszki
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 112

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku

Kucharzyca
Sałatka ziemniaczana z bobem i miętą 153

Uwielbiam ziemniaczane sałatki - chyba to już niedawno pisałam? No to powtórzę bo naprawdę bardzo je lubię, szczególnie do mięsa pieczonego na grillu. Kiedy więc jechaliśmy do przyjaciół na grillowe spotkanie taką właśnie sałatkę przygotowałam. Ziemniaki i bób, w towarzystwie chrupiącej cebulki, sosu jogurtowego i zieleniny to pyszne danie. Ale możecie je przygotować nawet bez perspektyw na grilla bo zawsze

Smaczna Pyza
Ziemniaczane kule z kurczakiem, serkiem topionym i sosem czosnkowym FolWark, pieczone w piekarniku. 169

Witajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie(...)siekamy.Wszystko przekładamy do ziemniaków, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka i dobrze wyrabiamy.Masa ma być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie smażone to rozgrzewacie olej i smażycie z obydwu stron na złoty kolor, jeśli pieczone

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak pieczony z warzywami 283

Pyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :)SKŁADNIKI 4 kawałki kurczaka (np.udka)5 dużych ziemniaków2 czerwone cebule1 czerwona paprykagłówka czosnkusól, pieprz, czerwona paprykatymianekoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIEKurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięso w sosie pieczeniowym 13453

marynaty do mięsa postanowiłam przygotować osobny wpis z przepisem na mięso w sosie pieczeniowym przygotowanym naturalnym sposobem na bazie pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok). Do Mięsa w sosie pieczeniowym idealnie pasuje wiele dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 220

lubi całego ) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki 1 łyżka cukru dla równowagi kwaśnego smaku 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka smalcu sól, pieprz do smaku Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być(...)żeby kapusta była zanurzona całkowicie , dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i cukier . Ja czasem ,dodaję jeszcze kości od pieczonych żeberek żeby wyciągnąć z nich resztki smaku , a później odławiam . Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dokładamy ziemniaki , marchewkę i pietruszkę -wszystko pokrojone w kostkę, mięso z żeberek , gotujemy następne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą

Ogrodnik w podróży
Puree z dynii i kasztanów jadalnych 194

kupienia praktycznie w każdym supermarkecie. Są lekkostrawne i bardzo odżywcze, dlatego warto wykorzystać ich potencjał. Przypominają ziemniaka, są mączyste, lekko słodkawe z orzechową nutą. Użyłam już gotowych ugotowanych kasztanów. W połączniu z dyniowym puree to doskonały dodatek do pieczonego indyka i gęsi. Składniki: 500g dynii Hokkaido 30 g masła 100 ml mleka 200 g gotowanych kasztanów 2 cebulki(...)około 10 minut. Dynię odcedzić, dodać masło i mleko i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową cebulkę i marony pokroić w drobną kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, dodać kasztany i podsmażyć na chrupiąco podawać puree z dodatkiem kasztanów. Podałam z pieczoną gęsiną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak pieczony w piekarniku 199

Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam.  Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji.  Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;)  kurczak(...)kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka piekę półtorej godziny. *Piekę w zamkniętym naczyniu.  wygraj, sprawdź

Takie tam pichcenie
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 185

lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko nie całkiem. Ziemniaki kroimy na połówki, szparagi na skośne kawałki. Mieszamy z połową szczypiorku. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim ziemniaki ze szparagami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Xmas... and a Happy 2014 176

specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami(...)Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt

bastalena
Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami 157

którzy nie mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą(...)minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa są miękkie a ryba upieczona. Smacznego

Kolizje Smaków