ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:205/603)

Kartofle oberżysty 125

pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. źródło: moje Gotowanie X/2011 Artykuł Kartofle oberżysty pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Jednogarnkowe 137

doskonałe na niedzielny obiad ,jak zarówno na obiad w tygodniu .Uwielbiam dania takie w których wrzucę wszytko co mam np w lodówce z mięsa czy warzyw ,przyprawie i do pieca .Bo jak każdy z nas nie zawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu . Składniki       1 kg mięsa karkówki bądź szybki(...)wszystko razem i wykładamy na drugą połowę naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150 ,160 stopni i pieczemy dość wolno  około 2 ,2,5 godziny aby mięso i ziemniaki spokojnie dochodziły do miękkości ,kiedy mięso i ziemniaki będą już miękkie podaje z surówką z kapusty pekińskiej i gotowe

Mój Smak
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 222

gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!!SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości 4 ziemniaki 1 mała cebule 3 ogórki(...)łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną  poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy jajka na twardo- ogórki kroimy w drobną kostkę

Basia w kuchni
Po co mi ten blog… 138

Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nie urósł.”   Widzicie w powyższych jedną prostą przyczynę dlaczego coś(...)jest chemia w czystej postaci, trzeba znać i rozumieć chociaż jej podstawy, żeby wiedzieć co i jak wyszło, albo dlaczego wyszedł ‘zakalec na palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu

Karo in the Kitchen
Faszerowane ziemniaczki zapiekane 85

młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 czerwona papryka 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka masła klarowanego pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona olej do smażenia       *** Ziemniaki porządnie szorujemy(...)pokrojonego sera oraz posiekaną natkę pietruszki *** *** Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy *** *** Wydrążone wcześniej ziemniaczki wypełniamy farszem i posypujemy pozostałym serem. Układamy na dużej blaszce do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK) DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
pieczony w mleku kurczak 156

zioło, to dominuje skórka cytryny i czosnek. kurczak pieczony w mleku 1,5 kg cały kurczak, 115 g oliwy (ok. 0,5 szkl.), 1 litr tłustego mleka, 0,5 laski cynamonu, 10 ząbków czosnku, 1 cytryna, 4 gałązki świeżej szałwii, sól i czarny pieprz Przygotuj naczynie do pieczenia na tyle mały, by nie pozostawało wokół kurczaka wolne miejsce(...)Ptaka zdejmij z patelni, a nadmiar tłuszczu zlej. Na patelnię wlej trochę mleka, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna. Cytryny obierz obieraczką do ziemniaków. Skórkę i pozostałe składniki ułóż w naczynia do pieczenia, na nich połóż kurczaka i wlej mleko. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 st. C. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywkę

Eksperyment sobotni
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 224

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)masło. Piec kolejne 30 minut doglądając mięsa. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić

Wino Francja Kuchnia
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 59

ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia(...)płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o  i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry i zblendować

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 157

ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia(...)cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry i zblendować

Even Better Food
Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu 198

zmianę plasterek ziemniaka, jabłka i cebuli w kilku rzędach, polewamy delikatnie oliwą, dodajemy wino, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą oraz rozmarynem.    Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, po tym czasie ja włączyłam w piekarniku funkcję grilla i przypiekłam całość od góry.  Podałam od razu do pieczonego kurczaka(...)był pyszny duet. Wszystko zniknęło od razu.  To danie starczyło spokojnie dla 5 osób.  Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z pieczonej ciecierzycy 100

łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki(...)chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek

mojewypiekiinietylko
Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami 126

razową, bo myślałam że mam a nie było, została jednak razowa orkiszowa, sprawdziła się znakomicie. Bułeczki polecam wszystkim małym i dużym, dodam jeszcze że piecze się je szybko. Orkiszowe, razowe, bułeczki z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 97

potraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną(...)sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem. Mieszkańcy Austrii podobnie, jak Niemcy uwielbiają pić piwo. Nie gardzą również winem tak samo, jak Niemcy. W Austrii znajduje się wiele hektarów winnic

ProstePesto.pl
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ 154

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 1 kg zie mniaków, 60 dag kiełbasy, 2 większe

JejKuchnia
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 126

pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać(...)godzinę pod przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania