ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:196/603)

Dorada pieczona z warzywami 268

było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie

https:KKuchniaMniam
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 241

zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko, piecze się długo, a smakuje wyśmienicie. W mojej wersji zabrakło ziemniaków... choć czekały na dorzucenie do naczynia, niestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak(...)więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem 134

plastrów boczku 2 cebulki dymki 1 szkl startego sera cheddar + garść do posypania 200 g gęstej śmietany 12% szczypiorek koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować sos śmietanowy. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. W misce wymieszać śmietanę

Trufelkowo
Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze 196

Łosoś to moja ulubiona ryba. Ja dłabym go po d każ dą postacią ;) Grunt to dobrać do niej ulubione smakowe do datki i możemy przygotować smaczny

ChilliJemy
Kluski dyniowe z palonym masłem 169

zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ok. 80 g masła dobrej(...)jakości (użyłam masła Kerrygold) kilka świeżych listków szałwii (ewentualnie bazylii) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy

Poezja smaku
Kaczka w ziołach i grzybowo - śmietanowym sosie.. 153

przez praskę czosnkiem. Skórę ponacinać i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać koperek. Pieczarki obrać pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni z tłuszczem

Gaździnka warzy
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 191

rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia

SzczyptaSmaQ
Hamantaschen 252

kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie

KUCHARNIA
Udka z cytrynową nutą 134

jestem szalona, bo odpaliłam piekarnik. Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)dwie godziny do lodówki. Do rondla wlać olej i dodać pokrojoną cebulę w piórka. Ułożyć na niej udka i zalać marynatą. Podsmażyć na rumiano z każdej strony, a następnie piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie rumiane i miękkie. udka z cytrynową nutą

O kuchni z uczuciem
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 200

Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone(...)dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra.Pycha? Znak zapytania

BaRepas
Rösti z serem halloumi i chorizo 168

östi to szwajcarski sposób na placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich nie zawierają one mąki, przygotowuje się je z grubo startych ziemniaków (surowych lub wstępnie ugotowanych) i smaży lub piecze w formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą(...)śniadanie, obiad czy nawet kolację. Pyszna sprawa! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to koniecznie musicie ich spróbować. * SKŁADNIKI na 2 porcje  rösti 500 g mączystych ziemniaków 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka) 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy) 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść świeżej kolendry garść kiełków, np. groszku

Food Square
Zapiekanka ziemniaczana 185

ułatwiają życie szczególnie w przedświąteczne soboty. Dziś proponowana jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania w kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli(...)pokrojonego na małe kawałki. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę. Posypać solą. Zamknąć naczynie pokrywą lub przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i włączyć program pieczenia góra/dół, a temperaturę ustawić na 200 stopni C. Piec 50 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenne tarty 134

Polskie truskawki opanowały już stragany, rabarbar piętrzy się na półkach, młode ziemniaki nieśmiało wyglądają ze skrzynek, szparagi leniwie wylegują się na półkach, na dworze sosna okrywa

wegetalerze
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 167

oliwkami: 4 kawałki filetu z dorsza (po 150 g każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami: 800 g młodych ziemniaków 200 g kasztanów jadalnych z zalewy 2 łyżki klarowanego masła sól himalajska Szpinak w mleku kokosowym: 500 g liści młodego szpinaku ' baby ' 100 ml mleka kokosowego sól himalajska świeżo mielony(...)pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Smażymy je wraz z pokrojonymi drobno kasztanami na klarowanym maśle przez

Food Square
Karkówka pieczona z kalafiorem w sosie pomidorowym 186

Witajcie :)   Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy  GALEO.  Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki  1 łyżeczka oregano(...)najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca  będzie miękkie. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili