łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa 100 ml oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości(...)Cebule w piórka a bekon w kostkę. Układamy połowę ziemniaków na dnie blaszki wysmarowanej olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Następnie posypujemy połową cebuli, posypujemy bekonem i układamy połowę plastrów karkówki. Warstwy powtarzamy. Zapiekankę przykrywamy i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Sos: wymieszać śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Sosem polać zapiekankę i podpiec jeszcze ok 5 minut
Smakołyki AsiTakie ziemniaki w słupkach zalane olejem można zajadać same lub jako dodatek do mięs czy warzyw pieczonych. Polecam gorąco, są aromatyczne i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książki "500 potrwa z ziemniaków" W.A.Bołotnikowa, L.M. Wapiennik. Danie szybkie do zrobienia więc czasu dużo nie potrzebujecie. Pyszne ziemniaczki po koreańsku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMłode PIECZONE ZIEMNIACZKI z dodatkiem świeżych ziół, dobrą oliwą z... Artykuł PIECZONE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsmak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha! SKŁADNIKI 1/2 kg topinamburu 1 cebula 1 papryka 1 głowka czosnku
DefinicjaSmakuPieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food. Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone
Kuchnia EllieRogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ala piecze i gotujeChciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować 10 min., wyjąć i przestudzić (nie muszą być zimne). Włożyć
Passions hobbies lifePotrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?Składniki na 10 sztuk:4 duże ziemniaki4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera2 żółtka1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)100 g wędzonego łososiakilka listków świeżego, młodego szpinaku(...)Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane. Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak
Bon Appetit Małgorzatymargaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać(...)tyle obciążyć papier aby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Surowy boczek pokroić
mecooksmargaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać(...)tyle obciążyć papier aby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Surowy boczek pokroić
mecooksilość niż w poprzednim przepisie wymaga nieco dłuższego pieczenia. Dobrze więc zaopatrzyć się w kawałek folii aluminiowej, aby zapobiec przypaleniu. Przyznam, że mi niestety lekko się przypiekło po bokach, ale smaku to nie odjęło. Skłonna jestem powiedzieć, że nawet dodało. :) Smacznego! Składniki na 3-4 porcje: 5 jajek kilka ugotowanych młodych ziemniaków (np. z poprzedniego obiadu), u mnie ze skórką(...)sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się
Anioszek w kuchnitego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka sztuk po obiedzie a już możecie się zabierać za pierniczenie(...)ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec
Malinowa Kawiarenkakasztanów gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego odrobina kory cynamonu pół łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz mielony natka pietruszki Kasztany naciąć na krzyż i piec w temperaturze 190 stopni C. przez 40 minut. Ziemniaki, pietruszki, seler, marchewki, cebulę i imbir obrać. Zalać 2 litrami wody. Dodać kozieradkę, lubczyk i cynamon. Gotować na małym ogniu na bulion. Z bulionu wyjąć pietruszki
Weekendy w domu i ogrodziepieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 2 szklanki dyni (hokkaido lub piżmowej) pokrojonej w kostkę 100 g sera feta lub sera lazur kilka łyżek siekanej natki pietruszki sok z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek olej do pieczenia dyni(...)soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym
Codziennik KuchennyDzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka(...)drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku
O kuchni z uczuciem