przygotowaną folię układamy porcję ziemniaków, posypujemy cebulą, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kilka plasterków kiełbasy, szczelnie zawijamy i do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Po tym czasie można sprawdzić czy ziemniaki dostatecznie upieczone, a kiełbaska zarumieniona. Kto chce mniej kalorii może pominąć olej, tedy zostanie mu tylko tłuszcz jaki wytopi się z kiełbasy
Dieta moja pasjacebulki i świeżej bazylii oraz polane jogurtem naturalnym są pysznym, sycącym rodzinnym obiadem. Kto zje więcej? ;) Składniki: 5-6 dużych ziemniaków duża cebula udka z kurczaka ( u mnie 3 sztuki) pęczek szczypiorku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej mleko (ok 3/4 szklanki) sól/pieprz łyżeczka(...)suszonej bazylii jogurt naturalny Przygotowanie: Do dużej miski rozbijamy jajka i ubijamy z odrobina soli. Po ubiciu dodajemy na przemian mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. W ten sposób powstałą masę do placków odstawiamy. Cebule i ziemniaki obieramy ze skórki. Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski. Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy
ChilliJemycukinii i resztę ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki => sos beszamelowy Wierzch można posypać startym żółtym serem - ja licząc kalorie odpuściłam sobie ser . Naczynia z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 20 minut, aż sos beszamelowy się zetnie i z wierchu apetycznie zarumieni. Podawać na stół jeszcze gorące w naczyniach w których zapiekanki były pieczone
Grunt to przepis!jest dobre. Serio! Wcale nie jest gorzkie ani nie smakuje cukierkami, ani nic. W wersji wege zamiast szynki możecie użyć papieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Składniki: 2 cykorie 1 fenkuł 5 ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie i kroicie na plasterki. Układacie je na dnie naczynia żaroodpornego. Cykorię owijacie szynką parmeńską i kładziecie na środku, dookoła układacie pozostałe ziemniaki i plastry fenkuła. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy będzie gorące, dodajecie mąkę i smażycie, aż się zarumieni (tylko nie spalcie). Wlewacie powoli szklankę zimnego mleka, cały czas mieszając trzepaczką
GRUBY WAŁEKsłodkich ziemniaków i brokuła. 50 dkg słodkich ziemniaków (obranych) 30 dkg brokuła 15 dkg sera żółtego 2 łyżki sera żółtego do posypania zapiekanki 150 ml śmietanki kremówki 400 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczka suszonego tymianku Jak zrobić zapiekankę ze słodkich ziemniaków i brokuła. Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę(...)aluminiową bądź pokrywką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić zapiekankę. Piec przez godzinę pod przykryciem, kolejno usunąć folię i kontynuować pieczenie przez kolejne 15 minut . Zapiekankę podawać samą lub jako dodatek do innych dań. Zapiekanka Warto wiedzieć robiąc zapiekankę ze słodkich ziemniaków i brokuła. Do zapiekanki użyć można dowolnego rodzaju sera żółtego. Ja najczęściej sięgam
MeCooksSpołem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania. Placki podałam na porcelanie Bogucice . Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 250 g mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka szczypta proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła kilka łyżek oliwy do smażenia Wykonanie : Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez
Sama słodycz i szczypta chilizdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy(...)pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusagodzinę w lodówce. Ziemniaki umyć, lekko wyszorować i podgotować w osolonej wodzie. Gotować tak długo aż ziemniaki będą prawie miękkie. Jeśli macie ziemniaki trochę większe po ugotowaniu przekroić je na pół. Warzywa również podgotować w osolonej wodzie. Gotować od zagotowania około 5 minut. Warzywa odcedzić i rozłożyć na dnie naczynia. Na warzywach rozłożyć piersi kurze i ziemniaki. Do miseczki(...)której marynowało się mięso wlać wodę i wymieszać. Wylać na warzywa i mięso. Skropić potrawę oliwą z oliwek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C. Włożyć naczynie do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 240 i piec jeszcze 10 minut. Posypać górę potrawy delikatnie solą morską. Smacznego
Kuchnia PokoleńPieczeń z karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra(...)przyciskam drugą, ma to na celu utrzymanie zbitej formy ułatwiającej krojenie w plastry.Pozostałe warzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej mąki
Mechanik w kuchnidokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała. Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików. Po tym, chleb przekładamy na blachę do pieczenia, układamy na nim masło(...)wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 2-3 min, po czym dokładnie mieszamy, aby roztopione masło połączyło się z grzankami. Po tym pieczemy jeszcze ok. 10-12, aż grzanki ładnie się zrumienią. Ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w dosyć sporą kostkę. Jajka oczyszczamy i także kroimy w dosyć sporą kostkę. W misie łączymy ziemniaki, jaja, prawie
Kuchnia ŁukaszaFrytki z batatów Frytki z batatów w lekkiej, pieczonej wersji. Pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu są pyszną i dużo zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek. Aromatyczne dzięki przyprawom, delikatne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Bez zapachu smażenia w kuchni Frytki z batatów to bardzo smaczna i dużo zdrowsza wersja frytek Przepis(...)słodką i paprykę ostrą, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszanką przesmarować wyłożone na blaszce frytki ( oliwa zapobiegnie wysuszaniu frytek i pozwoli ziemniakom ładnie się podpiec ). Posypać tymiankiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z frytkami i piec przez około 30 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu frytki z batatów wyjąć, posoli i od razu podawać
WSZYSTKO SMACZNEpieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy
Słodka Stronaczasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry
Emcia Pichci