wszytko co mam np w lodówce z mięsa czy warzyw ,przyprawie i do pieca .Bo jak każdy z nas nie zawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu . Składniki 1 kg mięsa karkówki bądź szybki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzy ziołowego(...)talarki wymieszać z mięsem i dostawić na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą . Następnego dnia wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia na jedną połowę na drugą połowę wykładamy ziemniaki . Składniki na ziemniaki 1 kg ziemniaków nie za dużych 1 łyżka papryki czerwonej pół łyżeczki papryki ostrej
Mój Smakpolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju(...)cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster
Fiolka w kuchniPręga wołowa to ta cześć wołowiny, którą lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w
Tradycyjna kuchnia KasiPolecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy 3 szt ziele angielskie(...)łyżek kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu
Różowa kuchniaSkładniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2
Anioszek w kuchniKilka wpisów temu wspominałam, że dostałam zestaw produktów od Proste Historie. Postanowiłam wykonać zupę specjalnie dla bloga i czytelników, aby na prawdę pokazać jakie one są
Truskawkowa FiestaWitajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ta daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów i sztucznych ulepszaczy(...)kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera, , pieprz , domowa vegeta, chili do smaku 1 szklanka soczewicy czerwonej śmietanka 12 % 3 łyżki około 5 , 6 ziemniaków Wykonanie : Soczewicę wsypać do miski i zalać na noc wodą. Do garnka wlać około 2 , 2,5 litra wody .Kiełbasę pokroić w plastry. Marchew , seler , ziemniaki obrać i pokroić
Sama słodycz i szczypta chilibawię się, smakuję i dzielę życiem w smaku zamkniętym ;) Bez zbędnych ceregieli przechodzimy dalej. Dzisiaj do zaoferowania mam danie klasyczne, hiszpańskie, w sam raz zarówno na śniadanie, lunch, obiad, jak i kolację. TORTILLA DE PATATAS Ja swoją wzbogaciłam o oliwki, jednak w klasycznej wersji ich nie ma. Prawda jest taka, że przepis na tortille powinniśmy traktować jako podstawę do wariacji(...)wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie nam do głowy. Składniki na podstawową wersję: - 8 jajek - 1 kilogram ziemniaków - olej lub oliwa do smażenia - sól Przygotowanie: Najpierw ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane wrzucam na patelnię i podsmażamy pilnując aby się nie przypaliły. W trakcie podsmażania
Życie zamknięte w smakuKapuśniak ma dużo witaminy c i doskonale działa na takie wredne przeziębienia, z jakimi się borykam. No i jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK
Życie zamknięte w smakuPrawdopodobnie historie Nigela Slatera każdy zna więc nie ma sensu jej opowiadać. Chciałam tylko nadmienić że ja lubię patrzeć jak gotuje Nigel, smakując, doprawiając i do
Moje Małe CzarowaniePogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak
Kuchenne zapiski EdytyTo danie jadłam już dwa razy w życiu,zawsze w tym samym miejscu, restauracji na drodze z Zamku Moszna. Niepozorny Zajazd przy drodze a dania jakie
MarciochaKucharzyDanie, które powstało w pewien deszczowy dzień, kiedy nie mogłam wyjść na zakupy. Zmuszona do siedzenia w domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie
bistro mamaedycji, poleciała do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata skąd przywiozła dwa brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego. Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią: 2 filety z pstrąga (ok. 150 g) 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1 duży(...)białego octu winnego 100 ml białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietany 36% ok. 80 g zimnego masła 1 suszony liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Chipsy z ziemniaka: 1 słodki ziemniak (batat) olej rzepakowy do smażenia kilka listków szałwii listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę
Poezja smakuTo danie jest pyszne. Nie muszę pisać, że to bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Według mnie to typowo męskie
Blondynka Gotuje