Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7
Anioszek w kuchniOd razu zaznaczę że karkówkę prużyłam ponad 2 h łącznie, ale chodziło o efekt, mięso się rozpływało, sos się zredukował i zrobił się gęsty. A przy
Piekielna Kuchnia PatiJednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady
Mango PapajaLubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku
Życie zamknięte w smakuI już po kolejnym listopadowym święcie, co oznacza, że najbliższe święta, których będę oczekiwać to Boże Narodzenie. Czas leci bardzo szybko, tak samo zresztą minął mi
psgotujemyZupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g
Taste Of My DayOstre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i
Weekendy w domu i ogrodziePierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego do serka(...)pierogów. Przepis: Składniki : ciasto: 750 g mąki 450 ml mleka 150 g masła 3,5 łyżeczki soli farsz: 4 cebule 600 g obranych ziemniaków 400 g sera białego sól i pieprz do smaku dodatkowo 2 cebule do posypania gotowych pierogów Wykonanie: 1. Zacznijmy od farszu. Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie
Mój pomysł naPyszny i sycący obiadek. Karkówka zapiekana w keczupie z dodatkiem cebulki . Do tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać. składniki: 800-900 g karkówki 400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny 1 łyżka oregano 2 duże ząbki czosnku 2 cebule Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę(...)pokrojoną w półplastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią
Monia miesza i gotujeMój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :) Do tego ziemniaczki i surówka :) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera(...)gołąbki), Możemy pomóc sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. roladki drobiowe z włoskim akcentem
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do
Kuchnia w czekoladzieMakaron z papryką to obiad kolacja w dosłownie kilka minut. Jest przepyszny i potrzeba naprawdę niewiele ,aby go ugotować zwłaszcza jeśli zakupy nie zrobione i nie ma co wrzucić do garnka. Makaron z papryką SKŁADNIKI paczka makaronu serki w plasterkach papryka ząbek czosnku 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ugotować makaron(...)window.adsbygoogle || []).push({}); w oddzielnym garnku podsmażyć na oleju z oliwek ząbek czosnku, papryczkę chili i pokrojoną w paseczki paprykę. Ja zazwyczaj obieram paprykę ze skórki przy pomocy obieraczki ( od ziemniaków ) Dodać pół nalewki wody od makaronu i gotować pod przykryciem przez 5 minut . oddcedzić makaron, dodać go do garnka z papryką i dokładnie wymieszać wyjąć czosnek i papryczkę dodać serki
zielonacukinkaśmietany 12 % do zabielenia połączona z łyżką mąki pszennej łyżka octu lub soku z cytryny Do podania: 6 jaj ugotowanych na twardo 200 g młodych ugotowanych ziemniaków Wykonanie: Botwinkę umyć, liście posiekać a buraczki zetrzeć na tarce. Bulion zagotować. Dodać do niego pokrojone w kostkę lub starte na tarce o średnich oczkach włoszczyznę. Gotować 20 minut, jeżeli(...)majerankiem i gotować do miękkości przez kilka minut. W kolejnym kroku zupę zabielić śmietaną z dodatkiem mąki. Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Smacznego obiadu
Poezja Smaków - blog kulinarnytikka masala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz(...)Mięso marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patkizdarza się Wam nie mieć czasu na przygotowanie obiadu, a właściwie macie go może 15 minut a chcielibyście by Wasza rodzina zjadła coś dobrego, gorącego i sycącego? Ja wiem, nie jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino(...)tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który okazał się być nie taki straszny ( kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłam ją wypróbować . Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku i wyszła naprawdę
Bernika - moj kulinarny pamietnik