Oj, oj... Wszystko dookoła jest tak absorbujące, że na włączenie komputera brakuje czasu... Dobrze, że chociaż zdjęcia robię regularnie:) W kolejce czeka mnóstwo przepisów, już
Lawendowe Niebowiedziałam co zrobić na obiad, a że w lodówce był seler naciowy postanowiłam wykorzystać go do zupy. Był tylko jeden problem, moje dzieci nie lubią selera naciowego zwykłego zresztą też, więc pomyślałam, że go zmiksuję i może mi się uda. Pełen sukces dzieci zjadły bez żadnych problemów, a ja sama byłam zaskoczona smakiem zupy. Gęsta sycąca i bardzo smaczna(...)zupa, jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler
talerz przyjemnościTakie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już
Kolorowy PrzepisownikCzy z trzech składników można wyczarować pyszny, zdrowy obiad.Oczywiście, że tak. Kasza jaglana, która jest wspaniałym czyścicielem naszych jelit z toksyn w połączeniu z brokułem
Kubki smakuPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w
Kolorowy PrzepisownikZanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego
AZgotuj!Po cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę
MarciochaKucharzySkrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Nie polecam początkującym i zaczynającym swoją przygodę w kuchni, bo trzeba mieć pewną wprawę, lecz samo wyjmowanie kości ze skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie(...)godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska
Poezja smakuGorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale
Qlinarnie i QlinarnieMoje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W
Pyry na GazHej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie! A... że idzie w bioderka powiecie
Walijskie PichcenieJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję
głodny alergiksosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje(...)blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja
Chilli Czosnek i Oliwaserwowano potrawy bezglutenowe, wegańskie i raw. Generalnie idea jest taka, że w misce umieszcza się wszystkie składniki dania i podaje z sosem, zatem przeciętny Kowalski wrzucił by tam ziemniaki, schabowego i zasmażaną kapustę i polał to wszystko masłem ;) (taki suchar), ale chyba chodzi też o to, żeby było zdrowo. Więc najczęściej (choć nie zawsze) są to surowe warzywa(...)tłuszczom, które ustabilizują poziom cukru we krwi. Dostarczycie organizmowi niezbędnych składników - aminokwasów, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, a przy okazji nie utyjecie. Im częściej zrobicie sobie taką michę na obiad, tym lepiej dla Was, a wariantów tego dania macie niezliczoną ilość, wszystko zależy od waszej inwencji. Ja podaję przepis na moją quinoa bowl - porcja dla jednej osoby (o umiarkowanym
Quinoa Raz!