Jeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
UgotowaćSkładniki 2/3 porcje: 0,5 kg młodych ziemniaczków 1 duży filet z kurczaka papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, bazylia 2 małe cebulki Kurczaka kroimy w
Moje-pitraszenieNie jest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej
Pasje JolkiOdważyłam się podać kluski śląskie - specjał kuchni śląskiej z nietypowym połączeniem: groszkiem, szpinakiem, skórką z cytryny i parmezanem. Wiecie dlaczego? Bo nie udało mi się
AZgotuj!Propozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem
R'n'G KitchenJest to, myślę udana, próba odtworzenia dania z pewnej pysznej, łódzkiej restauracji. Dodatki wybrałam swoje ulubione. Jest to idealne połączenie smaków, serdecznie polecam! Składniki (na
Mango PapajaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na
UgotowaćZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej
Smaki Edytyzupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe
Kulinarnie z Polką na KresachPieczony kurczak. Taki smaczny i soczysty... I jeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do
W poszukiwaniu inspiracjiZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenKilka postów wcześniej wspominałam, że zawsze gdy w powietrzu poczuję jesień mam ochotę na placki ziemniaczane, pokazywałam wtedy również placka zbójnickiego . Dzisiaj znowu mnie naszło jednak
Brzuszki Łakomczuszkikapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które w sprzedaży jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone(...)smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch . Całość zapiekamy w 200 st.C 60-70 minut. Serwujemy na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego
chleba naszegoChrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują(...)pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę
Obiad gotowySmaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem , potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie(...)publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego ( w kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyć
Codziennik Kuchenny