Zupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie
Bajeczna KuchniaDziś kolejna propozycja dla Mam, które chcą rozszerzać dietę swoich Maluszków, a kompletnie nie mają pomysłu od czego zacząć. Co prawda ja rozszerzać zaczęłam dopiero
Kuchnia w czekoladzieZupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie „no nie.. byleby
Kulinarne PrzebojePomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z
Kuchnia BeatyDoskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce. Jeśli Wy także
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z
UgotowaćJeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
UgotowaćSkładniki 2/3 porcje: 0,5 kg młodych ziemniaczków 1 duży filet z kurczaka papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, bazylia 2 małe cebulki Kurczaka kroimy w
Moje-pitraszenieNie jest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej
Pasje JolkiOdważyłam się podać kluski śląskie - specjał kuchni śląskiej z nietypowym połączeniem: groszkiem, szpinakiem, skórką z cytryny i parmezanem. Wiecie dlaczego? Bo nie udało mi się
AZgotuj!Propozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem
R'n'G KitchenJest to, myślę udana, próba odtworzenia dania z pewnej pysznej, łódzkiej restauracji. Dodatki wybrałam swoje ulubione. Jest to idealne połączenie smaków, serdecznie polecam! Składniki (na
Mango PapajaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na
UgotowaćZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej
Smaki Edytyzupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe
Kulinarnie z Polką na KresachPieczony kurczak. Taki smaczny i soczysty... I jeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do
W poszukiwaniu inspiracjiZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenKilka postów wcześniej wspominałam, że zawsze gdy w powietrzu poczuję jesień mam ochotę na placki ziemniaczane, pokazywałam wtedy również placka zbójnickiego . Dzisiaj znowu mnie naszło jednak
Brzuszki Łakomczuszkikapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które w sprzedaży jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone(...)smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch . Całość zapiekamy w 200 st.C 60-70 minut. Serwujemy na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego
chleba naszegoChrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują(...)pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę
Obiad gotowySmaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem , potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie(...)publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego ( w kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyć
Codziennik Kuchennymarchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę. 2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę(...)majonez. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki. Można ją serwować zarówno na śniadanie, do obiadu lub kolacji. Z mięsem, bez mięsa. Opcja zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Smacznego
Kuchnia smakówPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły(...)miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNInaprawdę wszystko! Tak było i tym razem! Mama złapała się za głowę w niedzielny poranek, kiedy wykrzyknęłam ( oczywiście z wielkim , jak to u mnie entuzjazmem! ) co dziś będzie na obiad! Ufając moim pomysłom oddała kuchnię do dyspozycji ;) I tym sposobem powstało moje małe dzieło sztuki! W każdym calu ( zarówno w wyglądzie , jak i smaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam! Doprawione(...)Fondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki – 3/4 szkl * zimne masło – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO
Ostra na Słodkojest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko polecam jednak(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna Pokusamłodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą na żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana(...)pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka masła klarowanego 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% pieprz i sól Przygotowanie: Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej
karmelowyfasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć(...)majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś coś w sam raz na 25-cio lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego
Quinoa Raz!Kto nie lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w
Nie tylko w kuchniTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa
kuchniabellissima.wordpress.comW sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają
Smaczne ZdroweZapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna. Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też
MiksturownikNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSchab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować
UgotowaćZupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją
Smakołyki AsiNa zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku
Rozpustne gotowanieZdrowego jedzenia ciąg dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością
W poszukiwaniu inspiracjiHinduskie, aromatyczne, ostre pierożki... niech Was nie przeraża ilość składników, przepis wbrew pozorom jest prosty, a przygotowanie samosów zajmie nie więcej niż godzinę. Składniki Ciasto: 225
Kulinarne InspiracjeJak ja dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na
Truskawkowa Fiestasię różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy - a na nim w oko wpadł mi przepis na ziemniaczane(...)wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia. SKŁADNIKI 6 średnich ziemniaków 4 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 szalotki 4 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry
Magiczna kuchnia DariiCzerwona soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach(...)też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka ziemniaków - 250g boczku - 1-2 marchewki - por - cebula - 5 ząbków czosnku - ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru - 2 liście laurowe - sól - biały pieprz - 2-3 łyżeczki curry - płatki chilli, chilli mielone
mojewypiekiinietylkoPo okresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając
Taste Of My DayKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać
głodny alergikZapiekanka, którą można zaliczyć do dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z
Praktyczna plDzisiejsza propozycja to cudownie kremowe placki dyniowo - ziemniaczane z kurczakiem w curry indyjskim. Wspaniałe połączenie smaków i aromatów ;-) Curry jest stworzone do połączeń z dynią, podkreśla
SMYKWKUCHNI