marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę. 2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę(...)majonez. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki. Można ją serwować zarówno na śniadanie, do obiadu lub kolacji. Z mięsem, bez mięsa. Opcja zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Smacznego
Kuchnia smakówPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły(...)miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNInaprawdę wszystko! Tak było i tym razem! Mama złapała się za głowę w niedzielny poranek, kiedy wykrzyknęłam ( oczywiście z wielkim , jak to u mnie entuzjazmem! ) co dziś będzie na obiad! Ufając moim pomysłom oddała kuchnię do dyspozycji ;) I tym sposobem powstało moje małe dzieło sztuki! W każdym calu ( zarówno w wyglądzie , jak i smaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam! Doprawione(...)Fondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki – 3/4 szkl * zimne masło – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO
Ostra na Słodkojest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko polecam jednak(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna Pokusamłodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą na żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana(...)pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka masła klarowanego 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% pieprz i sól Przygotowanie: Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej
karmelowyfasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć(...)majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś coś w sam raz na 25-cio lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego
Quinoa Raz!Kto nie lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w
Nie tylko w kuchniTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa
kuchniabellissima.wordpress.comW sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają
Smaczne ZdroweZapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna. Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też
MiksturownikNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSchab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować
UgotowaćZupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją
Smakołyki AsiNa zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku
Rozpustne gotowanie