Mam dla Was przepis na ziemniaczki - dodatek do obiadku, do mięska. Taka smaczna propozycja, inna od tych znanych posypanych koperkiem czy smażoną cebulką. Rodzince bardzo zasmakowały
Monia miesza i gotujeMusimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto(...)bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów
Plate of JoyCukinia leżała w mojej lodówce już od kilku dni, a ja nie miałam na nią konkretnego pomysłu. Dlatego kiedy tylko zobaczyłam przepis za zupę krem
Obiad za dychęPrzygotowanie zupy z pieczarek jest proste, a składniki dostępne są w sklepach przez cały rok. Zupa jest delikatna w smaku i aromatyczna. Obiad bez zupy jest niepełny i pomimo zjedzenia drugiego dania, zawsze czuje się jakiś niedosyt. Zupę pieczarkową można zrobić na wywarze z warzyw lub mięsa, jednak ja bardzo lubię lżejszą jej wersję i przygotowuję na samym maśle(...)śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie. Składniki: (na 2 litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pieprz biały i sól
Kuchcik gotujenich zraziłam? Było to w roku 2015 kiedy z już Małżonem pojechaliśmy na rowerowy miesiąc miodowy w Bieszczady. Gospodyni serwowała kuchnię raczej ciężką i między innymi pojawiły się na obiad ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy. Małżon jada tylko pierogi z kapustą i grzybami(...)byliśmy zeszłej zimy w Wetlinie. Jakież było moje zaskoczenie gdy okazało się, że bardzo mi smakują! W ubiegłą sobotę znowu mnie naszło na lepienie pierogów a ser i ugotowane ziemniaki były akurat w lodówce więc znalazł się pretekst by spróbować własnych sił i zrobić Ruskie Pierogi! Och ależ to była wyżerka!!! Ruskie pierogi ok 25 szt. ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż ostatnie kurki w tym sezonie. Dzisiaj podane z kurczakiem na błyskawiczny obiad. Polecam! Składniki : * 2 filety z kurczaka * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * 300g kurek * cebula * ząbek czosnku * łyżka mascarpone * łyżka masła * łyżka oliwy z oliwek * koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć mięso, dodać(...)Przesmażyć i dodać kurki. Podlać wodą i gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania włożyć do sosu kurczaka, dodać serek mascarpone i przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martyniezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa – to od jego jakości będzie w dużej mierze zależał smak potrawy. Taki obiad robi się bardzo łatwo – choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny(...)ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło
Poezja smakuSezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione(...)wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego
Jemy Pijemyswojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana(...)wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się
Kuchnia BeatyPodczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór miejsca okazała się bardzo trafiony, a jeszcze bardziej celny okazał się wybór zupy berdyczowskiej. Zachwycona ową zupą postanowiłam przygotować ją w domu, wcześniej oczywiście posiłkując się niezawodnym internetem. Poniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany(...)zupa, którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu
Jadło i czytadłoKuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka(...)Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki: 50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek 2 łyżki masła ( podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę śmietaną ) 2 łyżki
pieprzny smaczekSzybki obiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa(...)czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut
kolorowotorcikowoPodaję dziś pyszną zupę o wysokiej zawartości witaminy C, wspierającą regenerację skóry, budującą odporność. Zupa ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i jest genialnym przeciwutleniaczem. Przepis pochodzi z
Z Kuchni Do KuchniZwykłe mięso mielone, a tyle daje nam kulinarnych możliwości, wcale nie musi wiać nudą . Urozmaiciłam je poszatkowaną młodą kapustką i pęczkiem świeżego koperku, by nie zagłuszyć
Wanilia i KardamonSezon na cukinię w moim ogródku powoli dobiega końca. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywałam ją w tym roku do przyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz
Z miłości do słodkości