właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed wyjściem do pracy), zawinąć(...)ulubionymi ziołami. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 łyżki oleju - łyżeczka musztardy - 1 nieduży por - sól - pieprz kolorowy (najlepiej świeżo i grubo zmielony) Dodatkowo: - ziemniaki (dowolna ilość) - suszony tymianek Przygotowanie: 1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy, delikatnie posypujemy z każdej strony solą. Musztardę dokładnie mieszamy z olejem, smarujemy całą polędwiczkę, na koniec dosyć obficie posypujemy
Kraina Tysiąca Smakówgustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad to krem delikatny w smaku, ale i z wyczuwalną lekką ostrością, która idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką(...)wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków 3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki szczypta cukru pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie
Symfonia SmakówPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna PasjiRoladki drobiowe z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, serem i świeżą siekaną natką polecają się na obiad Są ładnie kształtne dzięki pewnemu trikowi, ale o tym dalej, są pyszne! Takie roladki świetnie komponują się z grzybami, u mnie najczęściej pieczarki + lubczyk (wspaniałe połączenie!;), serkiem mascarpone z suszonymi pomidorami i wędliną. Do takiej wersji drobiu pasuje naprawdę wiele, więc puśćcie wodze(...)świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory
Zasmakuj KuchniMakaron z papryką Makaron z papryką to obiad kolacja w dosłownie kilka minut. Jest przepyszny i potrzeba naprawdę niewiele ,aby go ugotować zwłaszcza jeśli zakupy nie zrobione i nie ma co wrzucić do garnka. SKŁADNIKI paczka makaronu serki w plasterkach papryka ząbek czosnku 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu(...)window.adsbygoogle || []).push({}); w oddzielnym garnku podsmażyć na oleju z oliwek ząbek czosnku, papryczkę chili i pokrojoną w paseczki paprykę. Ja zazwyczaj obieram paprykę ze skórki przy pomocy obieraczki ( od ziemniaków ) Dodać pół nalewki wody od makaronu i gotować pod przykryciem przez 5 minut . oddcedzić makaron, dodać go do garnka z papryką i dokładnie wymieszać wyjąć czosnek i papryczkę dodać serki
zielonacukinkaDawno nie było na blogu porządnego kawałka mięsa, prawda ? 😃 Szybciutko więc to nadrabiam, tym bardziej, że zbliżają się święta, także przepis na delikatny i aromatyczny schab
Kulinarne przygody GatityDawno nie było u mnie kuchni tradycyjnej, regionalnej. Postanowiłam zatem zrobić coś...na co miałam od dawna ochotę. Kluski śląskie według mojej babci. Z jajem
Z Kuchni Do KuchniSmaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka(...)masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego 100 ml śmietany 30% 1/2 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu Puree z musztardą francuską: 500 gram ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soli 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu
Mango PapajaOgłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli
Smakuje zdrowopomysł na smaczny i niedrogi obiad SKŁADNIKI 8 pałek z kurczaka, 2 łyżki musztardy stołowej Orzech , 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki: słodkiej papryki, majeranku, ostrej papryki, sól i pieprz WYKONANIE Musztardę mieszam z przyprawami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną(...)folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam jeszcze ok. 25-30 minut aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką
słodki bratekLeciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w
Karo in the KitchenSycąca, rozgrzewająca, o dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty
Jacob TastesCurry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie
Kulinarne przygody GatityKiedyś zup jadłam bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z
Kuchnia w czekoladzieOryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się
sierotka maRysia w kuchni