obrazów oraz witrażowych lamp. W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej. Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje. Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów(...)skórę ) ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA
Ostra na SłodkoPulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukacie czegoś na rozgrzanie? Mamy dla Was coś specjalnego. Ta wyśmienita zupa na pewno poprawi Wam humor. Kiedy zmarznięci, przewiani i generalnie nie za miło potraktowani
Moja Mama GotujeDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemDyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu! Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam
SMYKWKUCHNIZazwyczaj takie potrawki robię zabielone śmietaną, bo lubię. Ale tym razem, chcąc trochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę
Kolorowy PrzepisownikKochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania
SMYKWKUCHNIKochani zgodnie z obietnicą w najbliższym czasie będę też zamieszczać posty dla tych, którzy nie mają powodów do odchudzania się, np. jak mój mąż. Dla niego
SMYKWKUCHNIsobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie nam gęste i gładkie ciasto. Po wymieszaniu, odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki. Następnie myjemy je i dobrze osuszamy. Olej rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy. Partiami smażymy frytki, aż będą złociste i chrupiące. Ubijamy białko, które następnie dodajemy(...)będą jasne i chrupiące. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Rybę podajemy z frytkami. Artykuł Ryba z frytkami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz melisą. Ułóżyć(...)pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plZastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest(...)grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne
Zakątek rozkoszy kulinarnychJest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso(...)łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru i szczyptę czosnku) 1 młoda, nieduża cukinia 1 młody, nieduży bakłażan 3-4 młode cebulki 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) ugotowane ziemniaki garść natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku sól oliwa Mięso nacieramy solą zmiękczającą i odkładamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie
Rozpustne gotowaniemiałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemywspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po drugie to pożywny posiłek z leciutką kaszą, to jak dla mnie idealny, banalnie szybki i prosty, a przy tym całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę kuskus :) Składniki: 60 dag piersi z indyka, 80 dag cukinii (3 średnie cukinie), 3 średnie cebule, 2 marchewki, 2 białe papryki(...)szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię, marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki (ja robię to obierkiem do ziemniaków) oraz paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Zalewamy szklanką wody, solimy, dodajemy pieprz i dusimy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa nie powinny się rozgotować. Kaszę kuskus przygotować
Delicious Titbits