oliwek przenosi nas do słonecznej i ciepłej Hiszpanii w samym środku zimy. Jeżeli chcecie możecie zajadać się samymi pulpetami (są wystarczająco sycące), podać w kanapce czy na przykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, kawałki oliwek i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut (przyprawiając do smaku). Podajemy gorące, dodatkowo posypane świeżą natką pietruszki. Pysznego obiadu
Szybko Tanio Smacznieniedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki soli(...)Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla
Tradycyjna kuchnia KasiDziś niedziela, w większości domów na obiad zapewne będzie rosół, ale nie u mnie. Dlaczego? Może dla tego, że za nim nie przepadam, bo w dzieciństwie co niedzielę, patrzyły na mnie "wielkie oczy" z talerza i mi się po prostu przejadł. A może dlatego, że brakuje mi czasu, aby "pyrkał" sobie 3-4 godziny na gazie. Dzisiaj przepis na pyszną(...)Jest na to sposób, sięgnijcie po mielony groch :) SKŁADNIKI: 70 g mielonego grochu 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por) 1300 g bulionu sól pieprz 2 liście laurowe 2 łyżeczki
Kuchnia w opałachtylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo 125 g mozzarelli 2 łyżki koperku 2 łyżki kolendry(...)Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem
Stare Garydhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi(...)duże porcje) 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić
Kuchnia PrezydentowejCzasami nam się zdarza że nie mamy czasu na przygotowanie normalnego obiadu . Zastanawiamy się wtedy co tu przygotować na szybko :) Ja dzisiaj polecam Wam takie oto pyszne i proste placuszki śmietanowe z szynką i żółtym serem :) Składniki : 2 szkl mąki i jeszcze troszkę do podsypania 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 jajko(...)cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem lub farszu z tuńczykiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy rodzinny obiad zaczyna się z zupy. Wszystkie zupy są dobre, ale kapuśniak smakuje wszystkim najlepiej. Pyszne, sycący, bardzo intensywny w smaku i niesamowicie smaczny, a dodatek wędzonej kiełbasy i boczku powoduje, że pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki(...)patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min. Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty. Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy
Kuchnia Łukaszakurkami. Domownicy mieli już dosyć mało domowych obiadów na mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie(...)minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u GosiZupa botwinkowa! Zupa, która musi pojawić się w mojej kuchni każdej wiosny. Uwielbiam tą buraczkową zupę. Ma bardzo charakterystyczny i delikatny smak. Jest dla mnie zawsze
SMYKWKUCHNIkażdym razie mamy tu bardzo kryzysowe danie, przy okazji którego przypomniała mi się taka anegdotka. Za czasów studenckich mieszkałem w jednym mieszkaniu z niejakim Bartkiem. Bartek jadł codziennie na obiad ryż ze śmietaną. Trochę mu się to nudziło, ale nie miał lepszego pomysłu na inne danie, tym bardziej, ze musiało zostać zachowane kryterium ceny ponieważ w przeciwnym wypadku poniósłby ogromne(...)biorąc, coś podobnego, ale ze znaczni ładniejszą nazwą. Chciałbym napisać, że z ciekawszą historią, ale nikt za bardzo nie zna historii tego dania. Składniki: - jakieś parówki - cebula - koncentrat pomidorowy - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pokrojonymi w plasterki parówkami. Zalewamy wszystko koncentratem pomidorowym i rozrzedzamy trochę wodą. Podajemy z ziemniakami
Kryzysowa Książka KucharskaOstatnio uczestniczyłam w warsztatach fotograficznych na których tematem przewodnim była stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy
Kulinarne przygody GatityWlewamy zimną wodę, około 2 litry. Stawiamy na kuchenkę i na dużym ogniu zagotowujemy pod przykryciem. Kiedy płyn zacznie kipieć zdejmujemy pokrywkę, dodajemy kostkę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą prawie ugotowane, tak około 10 minut, ale to powinno się już odbywać na zmniejszonej temperaturze gotowania, ma tylko lekko "mrugać". Nim upłynie ten czas trzeba rozetrzeć mąkę(...)smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku. Spróbujcie! Smacznego! #zupa #chrzan #obiad #szybkiedanie
I tu będę miała takie tesposobów (nawet na słodko :)). Często z braku pomysłu na dodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał(...)średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i dodać cebulę. Podsmażyć na wolnym
FitKotCo sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby
Życie zamknięte w smakuZupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli(...)czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki do obiadu, spora część restauracji ma charakter miejsc, gdzie klient sam komponuje sobie posiłki i na końcu płaci za różne jego składowe. Co jest jeszcze w Rosji popularne? W sklepach możemy spotkać
psgotujemy