Ostatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta
Czerwona PorzeczkaLunch box” jest przede wszystkim autentyczna, tak naprawdę to dziennik tego, co autorka jadła i tego w jakim pojemniku zanosiła ten obiad do pracy. Projekt lunch box miał pokazać, że dzięki zabieraniu posiłków do pracy: wiemy co jemy i możemy jeść zdrowiej, taniej i bardziej różnorodnie. Również Gotuj.Skutecznie.Tv radzi nam, żeby przygotować sobie posiłek poprzedniego dnia wieczorem i żeby ugotować(...)ugotować tylko z kilku rzeczy, więc łatwo będzie zrobić zakupy. Co bym wzięła do mojego bento z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem
Ugotowane pozamiataneDzięki temu, że moja córa w dalszym ciągu na diecie, powstał taki oto pomysł na obiad, słyszałam, że smaczny ( akurat goście byli) więc polecam Wam również wypróbować. Choć nie miałam pewności, jak gotowany na parze schab, będzie smakował, to jednak zaryzykowałam i spróbowałam. Moje dzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie(...)wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie: Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę
Bea(u)ty kitchenprzygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra bulionu(...)natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówWczoraj na obiad zrobiłam pyszne, syte danie, które robi się dość szybko. O tym, że było dobre może świadczyć, że mój A. zjadł aż dwa kotlety i dopiero wtedy poczuł się "zapchany" i za godzinę nie chciał znów jeść:P Mam też dla Was małą informację. Od poniedziałku muszę pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która(...)zamierzam rezygnować, bo daje mi mnóstwo radości i inspiracji, a to dopiero początek mojej przygody z blogowaniem:) Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka ok. 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Kamis kulka mozzarelli bułka tarta 1-2 jajka mąka sól pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukac, pokroić w ćwiartki (gdy są duże to jeszcze na mniejsze części
Fabryka pomysłówDzisiaj przepis na danie znane z babcinego stołu ale jednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale
Ze smakiem bez glutenuPieczarkowy krem z koperkiem Pieczarkowy krem, to chyba najłatwiejsza zupa jaka można przyrządzić i zarazem najszybsza . Fakty te wcale nie odejmują jej smaku ,wprost przeciwnie uważam
Ogrodnik w podróżyKrupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w
Kuchnia MagdaLenyJest to danie w stylu Chips & Fish, tylko w zdrowszej wersji. Na pewno przypadnie ono do gustu dzieciom i wszystkim miłośnikom chipsów oraz paluszków rybnych
Kuchnia MagdaLenyDeszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci. Zupę ugotowałam w garnku Fissler-Profi Collection i dodatkowo przetestowałam szklane pojemniczki GLASSLOCK które doskonale nadają się do przechowywania żywności. Specjalnie(...)hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki: 30 dag fileta z indyka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka ½ pora 15 dag mrożonego groszku 10 dag brukselki 10 dag fasolki szparagowej 10 dag kalafiora Kawałek selera ½ szklanki drobnego makaronu-zwierzaczki lub muszelki 1 liść
Wanilia i KardamonWakacyjne obiady zawsze stanowią wyzwanie, bo najlepiej gdyby dało się je zrobić szybko, żeby nie stać zbyt długo przy gorącej kuchni, no i jeszcze żeby wszystkim smakowało... ale ostatnio mam nieco ułatwione zadanie, bo na dworze się schłodziło, a liczba domowników - z racji wyjazdu szkoleniowego mojego męża - chwilowo zmniejszyła się do osób dwóch... Ułatwienie kolejne to to, że mamy(...)pieczarkami i o plackach z sosem słodko - kwaśnym . Za to dziś mam wersję bardziej wakacyjną - to za sprawą sosu, a i same placki są z ziemniaków zarówno gotowanych jak i surowych - to też odmiana w stosunku do poprzednich przepisów :-) Kiedyś muszę Wam napisać jeszcze o plackach wyłącznie z gotowanych ziemniaków, ale to w swoim czasie... Dziś wariacja
Czary - gary w kuchniDzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś kolejny smak mojego dzieciństwa. Otóż w roli głównej wszystkim dobrze znane placki ziemniaczane. Takie placki moja Mamcia przygotowywała najczęściej w piątek i już po powrocie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChrupiąca skórka...., soczyste, aromatyczne mięso..., pichci się samo i wspaniale smakuje..., to musi być kurczak na butelce piwa :) 1 kurczak ( 1 kg -1,5
Atlas Smakówdzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych. SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól, pieprz(...)Gotuję na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami
Tradycyjna kuchnia Kasi