U nas w Lyon dziś... 12'C! Powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doświadczyłam takiej temperatury w grudniu, ale to i tak nie przeszkada w
Kitchens Alphabetvrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak , które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można by to odebrać obraźliwie, gdyby nie fakt, że Grecy naprawdę kochają(...)ręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego lub, wzorem Greków, jako główny posiłek w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Horta vrasta - zielenina z oliwą i cytryną po grecku wzorowałam się na przepisie z greekvegetarian.blogspot.com porcja dla 3-4 osób czas przygotowania: 20 min. + 1 godz
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis nadziś postanowiłam zrobić domowe fas-foody i się udało. Dzieci zadowolone,miny wesołe.Obiad najsmaczniejszy na świecie.Takie kąski idealnie pasują jako przekąski w karnawale. Składniki na ciasto naleśnikowe: jajko szklanka mleka mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki) Panierka: płatki kukurydziane 2 szklanki sól,pieprz,papryka czerwona mielona(...)osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same lub z ziemniakami lub frytkami
Różowa kuchniaCześć Z sobotniego obiadu zostało nam trochę gotowanej wołowiny. Nikt z domowników nie miał specjalnego pomysłu, jak ją wykorzystać. Wracając wczoraj z pracy w mojej głowie urodził się pomysł na zupę pomidorową z wędzoną papryką, która kojarzy mi się z Węgrami i węgierskim gulaszem. Oczywiście w domu okazało się, że pomidory w puszcze się skończyły. Całe szczęście z zeszłego roku(...)deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej, 1,5-2 l rosołu wołowego (może być z kostki rosołowej), ewentualnie śmietanę. Wołowinę pokrój w kostkę
blog.moje-pasje.infoNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny(...)przyprawy i natkę pietruszki. • Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z sosem pieczarkowym i ziemniakami puree
To co kochamprzystało na niedzielę obiad musi składać się z mięsa. Dzisiaj zrobiłam kurczaka, którego marynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli(...)torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą i chrupiącą skórkę. Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą na słodko
Amatorka kuchennaBardzo łatwe i szybkie roladki, idealne na każdą okazję. Danie jest idealne, gdy musimy przygotować obiad dla większej ilości osób. Roladki przygotowujemy sobie wcześniej, a potem zostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem. Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert Składniki: 4 kotlety ze schabu około(...)przygotowane rolady. Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 10 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką
Mania GotowaniaSezon na dynię w pełni... Wykonawszy potwora dyniowego zostało mi trochę skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że
Ze smakiem bez glutenuŁosoś sam w sobie jest bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą, zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma
wysmienityKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką
Mój pomysł naKluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a
na moim stole...Pozostając w temacie zup... W moim domu najlepszym powodzeniem cieszą się zupy gotowane na mięsie, kościach.. Ja też je lubię, ale nie mogę i nie
Kolorowy PrzepisownikOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się
W poszukiwaniu inspiracjiTo już praktycznie koniec truskawek, jest mi tak smutno jakby co najmniej miał nastąpić koniec świata. Kocham truskawki.. Dzisiaj postanowiłam je usadowić w kluchach, czyli
pieprzny smaczek