Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z
Kulinarne przygody GatityJuż dawno chciałam upiec jakieś ciasto z batatów, bo bardzo je lubię jako dodatek do obiadu, a z wcześniejszych doświadczeń wiem, że wykorzystanie warzyw do ciast jest świetnym pomysłem :) Z pomocą przyszedł mikołajkowy prezent w postaci książki "Zdrowe gotowanie by Ann", w którym znalazłam fajny przepis i miałam akurat wszystkie składniki. Ciasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników (można też ubić jajka z ksylitolem i syropem, dodać olej, bataty, sok cytrynowy
FitKotDzisiaj klasyczny polski obiad urozmaicony dodatkiem pieczarek i sera. Zaskocz swoich bliskich schabem w nowym wydaniu :) Polecam i życzę smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 kotlety schabowe 6 pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry sera mozarella olej do smażenia ostra papryka - tylko do pieczarek przyprawa do grilla sól, pieprz mąka pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie(...)rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i ostrą papryczką. Schabowe podałam z ziemniakami z wody i buraczkami
Alutka-GotujeDzisiaj polska kuchnia konesera, w której oto będą pieprzne cycki z kurczaka. Soczyste, mało kaloryczne i w sam raz na niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-) Składniki: w duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy(...)folią spożywczą i wsadzić na ok. 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażyć na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami lub z ZAPIEKANKĄ STUDENCKĄ . Smacznego
pieprzny smaczekPrzepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej ( link do bloga ) Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ? Spróbujcie sami :) Składniki 70 dag piersi z kurczaka 2-3 łyżki drobnego białego sezamu 2-3 rozbełtane jajka 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej 400-500 ml rzadkiego jogurtu lub mleka(...)zamoczyć w jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem źródło Landria Voigt, Landria Voigt, C.H.H.C Landria Voigt, C.H.H.C
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowrót do tych wszystkich smaków a jednocześnie wyzwanie czy uda mi się to zrobić :) Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie(...)roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, puree czy frytkami
Kuchnia Pełna Pasjiwykipi, nic się nie przypali i nic nie wybuchnie. Możemy spokojnie wyjść z domu i zostawić włączony wolnowar, aby po powrocie nałożyć sobie na talerz gorący obiad lub kolację. Ponieważ temat powolnego gotowania co jakiś czas powraca w formie pytań zarówno od czytelników bloga, jak i naszych znajomych postanowiłam zamieścić kilka postów poświęconych temu urządzeniu i dodać nieco przepisów(...)bardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZima postanowiła na koniec pokazać co potrafi i ścisnęła tęgim mrozem, więc żeby się przed nią bronić polecam pożywny, ciepły i rozgrzewający obiadek. Idealną propozycją
Simply FoodPrawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest
Kuchnia w czekoladzieObiad dla całej rodziny. Soczysty, aromatyczny, po prostu pyszny. Składniki: 1 kurczak 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 główka czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej papryki liść laurowy 4 ziela angielskie 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i oregano. Zostawiamy na 3 godziny na blacie kuchennym(...)część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Kurcze pieczone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plInspiracji na dania szukałam już w różnych miejscach, w kolorowych magazynach, gazetkach Biedronki, na blogach i grupach kulinarnych, u mamy. Ale nadszedł dzień kiedy Jasiu zapragnął
Mama z miastaZupa ziemniaczana z grzybami shimeji. Kartoflanka z grzybami. Grzyby shimeji białe i brązowe kupiłam po warsztatach mięsnych z Tomaszem Purolem, gdzie te grzyby marynowaliśmy. A ja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż życzę i Wam kochani. Oby spotykały Was same wspaniałe, miłe chwile, a te przykre omijały szerokim łukiem. Życzę Wam też dużo zdrowia, wszystko resztę sobie kupicie ;) Na Noworoczny obiad podałam dziś mojej rodzinie kaczkę z pomarańczami. Soczystą, aromatyczną, rozpływającą się w ustach. Składniki: 1 kaczka 1 kg pomarańczy sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Kaczkę myjemy, osuszamy. Dokładnie nacieramy(...)Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków
Z Majeczką w kuchniN a terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie szef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas
SzczyptaSmaQ