Robiłam ostatnio zapiekaną cukinię. Pozostało mi sporo wydrążonego środka, a którym w pierwszej chwili nie bardzo wiedziałam co zrobić. Szkoda jednak wyrzucać, bo przecież to jest
Codzienna kuchnia niecodziennaIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu byłam w Supraślu, gdzie jedną z atrakcji były warsztaty robienia prawdziwej podlaskiej babki. Nie pamiętam oryginalnego przepisu, ale zakładał on dodanie odrobiny marchewki
Ugotowane pozamiataneZupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę
Smaczne ZdrowePonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej
Bananowe PoleBardzo dobra rybka, delikatna i soczysta. Zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W małej miseczce wymieszać pastę z suszonych pomidorów
Kuchnia PokoleńPolędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi
Poezja smakuKiedy czytałam Wasze liczne zgłoszenia do ostatniego konkursu, przypominały mi się moje smaki dzieciństwa. Jednym z nich była zupa jarzynowa...ze stołówki szkolnej. Wiem, że
Codzienna kuchnia niecodziennaKto tej zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do
Z Kuchni Do KuchniPrzecieraki to kluski mojego dzieciństwa. Moja babcia gotowała je bardzo często, mama trochę rzadziej, a ja tylko od przypadku do przypadku. Od kilku dni miałam na
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta
Kulinarne przygody GatityJeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki
Humanistka w kuchnizajadają, inni natomiast nawet nie tkną. Jak już kiedyś wspominałam, jestem w gronie tych, co za wątróbką przepadają. Na szczęście pozostali członkowie rodziny także, więc gdy zapowiadam, że na obiad będzie wątróbka z jabłkiem, nie muszę dwa razy wołać do stołu;) Składniki: 400g wątróbki drobiowej 1 duża cebula ok 5cm kawałek pora (jasnozielona część) 1 duże jabłko (szara reneta, antonówka(...)kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką. Smacznego
Obiad gotowymnie w domu zupa pojawia się minimum 1 raz w tygodniu, a przeważnie jest tak że nagotuję tyle, że jednego dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii aby zrobić wersję wege(...)daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej- waga po ugotowaniu 3 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego 2 jabłka 2 ziemniaki 4 listki laurowe łyżeczka ziaren ziela angielskiego łyżeczka pieprzu sól 2 łyżki oleju roślinnego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki
greenscarfZapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa Proste i dość szybkie danie , jeśli nie liczyć czasu pieczenia . Fajny pomysł na obiad lub dodatek do niego . Mam dzisiaj na bani wędzenie , więc nie mogąc sobie pozwolić na ekstrawagancję w kuchni..och jak ładnie powiedziane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po prostu(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą : 1 kg ugotowanych , obranych ,ziemniaków 1 kg pieczarek 4-5 cebul średniej wielkości 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku kilka gałązek tymianku 3 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżyPamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna(...)winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy